Sunday, March 21, 2021

Pentagram (2019)


Režija: Steve Lawson
Uloge: Chloe Farnworth, Rachel Warren, Alexis Rodney
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt7711764/
Trailer: https://youtu.be/T8sURLFRHCU
Pogledajte još: The First Power (1990)

Ukoliko ste fan horor filmova Nocturnal Activity, KillerSaurus, Hellriser ili The Haunting of Alcatraz obradovaće vas pojavljivanje filma pod ne baš originalnim nazivom Pentagram. Naravno, pošto verovatno nikada niste čuli za ove „eminentne predstavnike” horor žanra (koji ne dobacuju čak ni do ocene 3/10 na iMDB) onda vam ni ime Stevea Lawsona, njihovog autora, neće značiti ništa te ga možete odmah zaboraviti.


No, Pentagram je tu, pogledan je, pa hajde da vidimo šta nudi i da li je zaista „najgori horor ikada”, kako ga mnogi gledaoci ocenjuju. Za početak – posmatramo četvoro ljudi kako sede u restoranu kraj druma, ručaju i ćaskaju... U pitanju su dva para, jedan sačinjavaju brat i sestra a drugi momak i devojka a uz nekoliko nebitnih informacija saznajemo i dve bitne, od kojih je prva – da je plavokosa sestra zavisna od nekih teških droga te je vode u neki veći grad na odvikavanje, a druga – da upravo započinju pljačku objekta. Možda im lova treba za lečenje dotične cure, možda i za nešto drugo, tek, zašto da ne spoje lepo i korisno i ne porobe objekat koji ionako vide sada i više nikada. Na njihovu žalost, putnici pljačkaši nisu računali da su na divljem zapadu svi naoružani, pa tako i konobarica poseduje sačmaru skrivenu ispod fiskalne kase, sačmaru kojom je zapucala na naše razbojnički nastrojene junake i probušila im hladnjak automobila. Oni će to saznati tek nešto kasnije, kad se udalje od restorana i ostanu bez automobila u sred nedođije. Neophodnu vodu oni krenuše tražiti po okolini a jedini objekat na koji naiđoše bejaše neka oveća i nenastanjena kuća koja se nalazi usred šume...


Ekipa pretražuje kuću u potrazi za vodom koju bi sipali u hladnjak automobila a kada plavokosa sestra otide na sprat da nađe mirno mesto da se „uradi” pronalazi misterioznog čoveka koji leži u sred – pentagrama. Za tili čas, a sticajem pomalo nategnutih okolnosti, dotični čova će se naći van famoznog pentagrama a svi naši junaci unutar njega, i to ne bi bio nikakav problem da nije jedne začkoljice: naime, iz pentagrama je nemoguće izaći, makar ne živ. Pentagram je vlasništvo izvesnog animiranog demona, koji automatski dolazi po onoga ko ga napusti bez propisno ispoštovanog rituala. Još dok je misteriozni tip boravio u sred famoznog pentagrama saznadosmo neke činjenice o funkcionisanju istog, poput toga da se on ne sme napuštati bez prinošenja žrtve i propisno izdeklamovane molitve iz neke knjige kao i da se sveće kojima je oivičen ne smeju ugasiti. Naši zarobljeni pljačkaši moraju naći način da izađu iz svećama oivičene zamke, pre nego što im ponestane hrane i vode, pre nego što dogore sveće i demon dođe po njih, ali i pre nego što ih pronađu naoružani tipovi iz restorana koji su u potrazi za svojim otuđenim novcem.

Moram reći da mi se minimalistička ideja i postavka filma dopala jer volim filmove poput Circle, naprimer, koji imaju bezizlaznu situaciju postavljenu u bukvalno jednoj prostoriji i likove koji se pokušavaju iščupati iz nje. Na žalost, postavka koju vidimo u Pentagramu nije sasvim dobra za filmovanje budući da zarobljeni likovi nemaju mnogo stvari na raspolaganju koje bi mogli uraditi. Naprosto, nije im ostavljena druga mogućnost nego da produžavaju svoj život dovlačenjem drugih predmeta koji su razbacani po sobi i to besomučnim „pecanjem” pecaljkom sastavljenom uglavnom od ličnih odevnih predmeta. Ove aktivnosi se ponavljaju više puta i nisu nešto što želite da gledate desetinama minuta u jednom horor filmu. Jedina druga mogućnost koja je autorima filma ostala na raspolaganju je da se među „pentagram zarobljenicima” desi borba za goli život, da se međusobno sukobe, da neko pokuša da žrtvuje onog drugog ne bi li spasao svoju zadnjicu, i to je ono što se dešava do samog kraja filma. Jedini horor koji vidimo je pojava demona himself, i to ne zbog strave i užasa koji ovaj širi oko sebe već zbog jezivo loše animacije stvora.


Pentagram je zaista niskobudžetno ostvarenje, i to ćete spoznati već po prvim kadrovima filma, čim vidite (ne)kvalitet fotografije. Druga stvar koja će vam definitivno zasmetati je scenario filma koji je dosta nerazrađen i neizbalansiran, pa sadrži nebitne razgovore koji traju unedogled (poput onog u završnici između brata i sestre) zbog čega film osim što ne sadrži dovoljnu dozu tenzije postaje i dosadnjikav. Filmu ne pomaže ni to što čak ni minimalna pravila pentagrama nisu dovoljno jasna, pa tako i nakon završenog filma nisam bio načisto da li je po demonovim propisima dozvoljeno zakoračiti van njegovog pentagrama a onda se brzo vratiti u njega. Gluma je tek nešto bolja od ostalih problematičnih elemenata filma a rasplet filma je donekle očekivan i poučan. Konačna ocena je da bi Pentagram bio dosta bolji film da se našao u rukama nekog sposobnijeg autora i/ili da je u njega uloženo nešto više novca. Ovakav kakav je definitivno nije najgori horor film ikada, verovatno nije ni najgori film te godine, ali nije ni horor film koji bi se mogao preporučiti.  

+ zanimljiva i minimalistička postavka priče
+ misterija potencijalnog bega iz pentagrama
— nejasna pravila funkcionisanja pentagrama
— konstantno se primeti skromni budžet filma
— CGI animacija demona; beskorisni dijalozi
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment