Sunday, March 14, 2021

Mutant (Night Shadows) (1984)


Režija: John 'Bud' Cardos
Uloge: Wings Hauser, Bo Hopkins, Jody Medford
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0087796/
Trailer: https://youtu.be/uSUoAjZDvh0
Pogledajte još: Day of the Dead (1985)

Nakon dužeg vremena evo jednog horora iz 80-ih godina, za mnoge gledaoce – zlatnog doba filmova strave i užasa. U pitanju je manje poznati naslov Mutant, koji se prvobitno trebao zvati Night Shadows. Tokom turbulentne pretprodukcije režiserska palica je inicijalno data Marku Rosmanu (The House on Sorority Row) ali su nezadovoljni producenti preinačili svoju prvobitnu odluku i na njegovo mesto doveli Johna 'Bud' Cardosa (Kingdom of the Spiders).

Uz iskusnog režisera obezbeđen je i dosta komecijalan ali aktuelan scenario koji umnogome podseća na neke tada aktuelne naslove, angažovani su specijalisti za rad na specijalnim efektima, obezbeđeno je jedno dosta poznato ime koje se može istaći na posteru filma (Bo Hopkins) i činilo se da novoimenovani Mutant (a preimenovani Night Shadows) može vratiti uloženi novac, ako ne i postati horor hit... Nažalost, to se nije desilo, film je prošao prilično slabo na bioskopskim blagajnama, doživeo je finansijski fijasko, a skupa sa jednim prethodnim filmom (Great White) doveo je do toga da njegov producent (izvesni Edward L. Montoro) zapadne u dugove, bankrotira a zatim i sa preostalim novcem netragom nestane i vodi se kao missing person već punih 37 godina. Da li je sa lažnim ispravama pobegao za Meksiko ili se bacio u reku Hadson verovatno nikada nećemo saznati, niti je to mnogo bitno. Ono što je bitnije je da Mutant/Night Shadows nije nimalo loš film, iako mu je za neki veći uspeh svakako nedostajalo nešto više...


Pratimo dva brata iz velikog grada koji su na proputovanju kroz američku periferiju, u nadi da će pronaći neko lepo mesto za odmor... Svojom nepromišljenošću, ali i zahvaljujući „tradicionalnoj gostoljubivosti” stanovnika rurarnih predela ostaju bez svog automobila pa pešice dolaze u jedan maleni gradić kako bi pronašli šlep službu, pomoć i mesto za prespavati. Na njihovu žalost, sudbina je htela da se upravo u tom trenutku i u tom gradiću dešavaju neverovatne stvari i nestanci: naime, meštani su se našli na udaru nekakvog misterioznog virusa koji ih pretvara u neku vrstu mutanata, krvožednih stvorenja čiji je jedini cilj da zaraze one koji još nisu na njihovoj strani. Iako mutanti imaju neke detalje koji ih razlikuju (dlanovi im imaju pravilne rane kroz koje curi specifična toksična tekućina a šake im imaju visoku temperaturu) mi bismo rekli da su stvorenja po ponašanju, kretanju, osobinama i namerama najbliža onome što danas zovemo – zombi. Recimo da su stanovnici zaraženi nekim specifičnim srednjeameričkim sojem zombitisa protiv kojeg ne postoji cepivo, a nema ni kriznog štaba koji bi svakodnevno zasedao i borio se protiv njega...  


Sve ostaje na plećima našeg mladog junaka... Nakon što jedan od braće nestane, ovaj drugi mora da ga pronađe, udružujući se sa lokalnim šerifom i jednom mladom devojkom, koji su, čini se, predstavnici sve malobrojnijeg nezaraženog dela stanovništva. Osim potrage gledamo i aktivnosti jedne lokalne doktorke koja proučavajući toksičnu tekućinu sa jednog mesta zločina dolazi do nekih zaključaka u vezi mutanata/zombija. Ti zaključci nisu previše uverljivi, niti mnogo bitni po sam film, dosta su i zbrzani, pa gledalac u principu i nema neka saznanja odakle je došao virus i kako se boriti protiv njega. Za takva razmišljanja gledalac neće ni imati previše vremena jer kako film odmiče ka svom kraju postaje sve dinamičniji i napetiji, obruč hordi mutanata/zombija se steže oko našeg junaka i deluje da neće spasiti ni svoju kožu a kamoli pronaći svog brata... Kada sam već spomenuo brata, moram reći da mi se sudbine nekih likova nisu svidele; film u većem delu svog toka ima neki neozbiljniji ton, tako svojstven 80-im godinama i filmovima tog doba, da bi već u nekom drugom trenutku posmatrali tragičnu sudbinu nekog lika. Naprosto, imao sam utisak da ni autori nisu imali sasvim jasnu ideju u kom smeru film treba da ide, i da li predstavlja ozbiljan uradak ili neozbiljnu zabavu.


Nisu ni svi likovi previše dobro napisani, dijalozi znaju biti neuverljivi i nadasve klišeizirani, baš kao i povremeni postupci likova. Naravno, da smo Mutant gledali kada se pojavio znali bismo za mnogo manje klišea ali tada ne bismo znali da ćemo tri ipo decenije kasnije gledati mnogo lošije specijalne efekte. Iako je ovo u principu B horor film specijalni efekti u nekoliko scena su zaista odlični, prvenstveno kada posmatramo zaraženu osobu i pomeranje virusa unutar njenog tela. Kompjuterska animacija i dalje nije dobacila do ove uverljivosti, ali je zato omogućila da bukvalno svako snimi horor film, što jasno i vidimo po (ne)kvalitetu produkcije poslednjih godina. S druge strane, neke maske su prilično slabe (leševi zaraženih su dosta slabo urađene lutke) ali to ne umanjuje utisak da su retro efekti jedan od glavnih aduta ovog filma. Glumačka postava je dosta dobra, Bo Hopkins je dominantan u svojoj ulozi, a tek tu i tamo vidimo neke probleme koji su nastali možda i u postprodukciji ili nekom kasnijem remasteru a tiču se očigledno nasnimavanog govora nekih ženskih likova. Vizuelni kvaliteti filma su veoma dobri, seoski ambijen je prelep, dobar deo filma se dešava danju a noćne scene su savršeno vidljive i ceo film odiše specifičnom atmosferom tog doba.


Ipak, filmu je sasvim očigledno nedostajalo nešto više da upadne u oči, i da postane zapažen i zapamćen. Možda mu je nedostajala malo originalnija radnja, možda neka epohalnija scena koja bi nam ostala u pamćenju a možda samo malo više marketinga. Ipak, ukoliko ste u retro fazonu, i potreban vam je neki film sličan One Dark Night ili Halloween III: Season of the Witch ovo bi mogao biti vaš izbor.

 

+ dinamičan i napet zombi film
+ izgled zombija i specijalni efekti
+ specifična atmosfera 80-ih godina
— nedovoljno dobro definisan film
— slaba pozadinska priča i likovi
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment