Wednesday, December 30, 2015

Curve (2015)


Režija: Iain Softley
Uloge: Julianne Hough, Teddy Sears, Penelope Mitchell
Pogledajte još: Penny Dreadful (2006)

Godine 2005. pojavio se horor film The Skeleton Key a „samo” deceniju kasnije od istog režisera dočekasmo triler-horor Curve. Film se pojavio kao direct-to-DVD, što bi automatski trebalo da znači da trebate sniziti vaša očekivanja ali je to ovaj put samo delimično tačno. Curve i pored brojnih mana, od kojih su samo neke uzrokovane tankim budžetom, predstavlja zadovoljavajuće ostvarenje, dovoljno zastrašujuće, dinamično i napeto, a uz sve to i nadasve poučno. Pretpostavljam da nakon gledanja ovog filma pojedinci neće pokupiti nekog stopera ma koliko da im privlačno izgleda i ako to bude slučaj Curve je ispunio svoju misiju.


Curve je, dakle, još jedan od triler/horor filmova na temu „nemojte primati stopere ma koliko vam bezopasno ili simpatično oni izgledali”. Ona koja se prevarila je Mallory, mlada žena koja se starim džipom vozi kroz američke nedođije kako bi stigla na sopstvenu svadbu. Mallory mašta o bračnom putovanju u Evropu iako vozi prilično stari džip a venčava se za verenika u čije postupke i vernost već sada sumnja. Razlozi ovakvih postupaka nisu najjasniji ali su filmu bili neophodni u cilju okidača tj. razloga za primanje stopera koje sledi.


Stari automobil otkazuje a mladi i lepi stoper se ponudio kao slučajni mehaničar. Mallory pokušava da zahvali stoperu tako što će ga povesti do sledećeg grada ali je očigledno da saznanja o neverstvu njenog verenika imaju presudnu ulogu u ovom postupku. Mallory na poslednjem račvanju ne skreće ka urbanom auto-putu već očekivano produžava ruralnim puteljkom a već nekoliko kilometara dalje stoper pokazuje svoju pravu ćud. I pored toga što bi sasvim izvesno i na dobrovoljnoj bazi iste večeri imao Mallory pod sobom to nije dovoljna satisfakcija njegovom bolesnom umu.


Promena u ponašanju stopera dolazi vrlo naglo i iznenada, momenat je prilično vulgaran i mučan a Mallory je odreagovala spontano i pomalo nepromišljeno. Rezultat je prevrnut džip, Mallory okrenuta naglavačke sa zaglavljenom nogom u šasiji a stoper sa sitnijim povredama - živ i zdrav. Zarobljena i povređena devojka mora da preživi kako zna i ume jer stoperu nije ni na kraj pameti da je oslobodi. On se s vremena na vreme vraća do prevrnutog automobila koji je van vidokruga putnika na cesti samo da bi se naslađivao i provocirao.


Curve je zapravo dvostruki film, iliti dva filma u jednom. Prvi „film” obrađuje odnos među doskorašnjim saputnicima koji nakon saobraćajne nesreće liči na odnos mačke i miša dok je miš zarobljen u mišolovci. Ovaj odnos je delimično predvidljiv ali sa zadovoljavajućim završetkom. Druga tema ovog filma, koju on obrađuje u svojoj središnjici, je višednevno preživljavanje devojke u smrskanom automobilu, bez hrane i vode, na visokim i niskim temperaturama i svim ostalim problemima koje donosi takva situacija, uključujući tu i psihičke.


Ono što može pomalo da smeta je što se mnoge situacije u ovom segmentu odvijaju previše brzo. Ne kažem da do nekih momenata ne bi svakako došlo (verujem da do nekih svakako ne bi) ali devojka previše lako pribegava nekim ekstremnim trikovima preživljavanja pa je samo kap falila da film postane skoro banalan (scena pre poplave). Srećom, autor se tu zaustavio i podario gledaocima zadovoljavajuće finale iako sasvim očekivano. Ovaj segment ostavlja i neka nejasna pitanja od kojih je vršenje nužde samo jedno.


Teddy Sears u ulozi putujućeg psihopate nije previše zastrašujuć ali ko kaže da svaki bolesnik koji šeta ovom planetom mora da ima nisko čelo zločinca. Možda je strašnije to što zločinačke namere može da ima i onaj koji ne izgleda poput ničim izazvanog ubice a sasvim odgovarajuća pouka je da o ljudima ne sudimo na osnovu njihovog fizičkog izgleda, zgodnog tela ili zavodnog osmeha. Takođe, pre revanširanja partneru i ulaženja u bliske odnose sa strancima trebalo bi triput razmisliti. 


S druge strane Julianne Hough u ulozi Mallory je kudikamo ubedljivija u ulozi nesretne, zarobljene devojke. Nisam imao pojma da je dotična (kažu uspešna) pevačica i plesačica jer joj gluma gotovo odlično ide. Njene suze su ubedljive, šok na licu vrlo verodostojan a kamera je voli te u svim scenama izgleda prijatno i simpatično. Ulogu torture porn zatočenice i final girl je iznela vrlo stoički pa bih voleo da je vidim i u drugim ulogama horor žanra.


Curve je zanimljiv i gotovo dobar film, tim pre što sam po početku predviđao jedan potpuno generički triler-horor na ovu temu. Curve je daleko od savršenog filma ali je sasvim vredan gledanja. Zanemarite brojna pitanja koja će vam se vrzmati po glavi, zanemarite određene nelogičnosti, ponekad ne baš najsrećniji miks žanrova, nekoliko slabijih animacija, kao i to što će vas određene scene podsećati na Saw, Misery i još neke filmove. Curve je zadovoljavajući triler horor, ništa manje i ništa više od toga.

+ nemojte kupiti (sumnjive) stopere
+ Julianne Hough u ulozi Mallory
+ središnji deo filma (u prevrnutom džipu)
— uloga negativca nije najbolje iskorištena
— određene nelogičnosti; neki efekti


 Ocena: 6/10





Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Hvala što mojom preporukom završavaš ovu uspešnu godinu. :)

    Želim da ti sledeća godina bude jednako uspešna kao i ova!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na lepim željama, ja ti uzvraćam sa dodatkom da sledeće godine pogledaš još više starijih horora :)

      Delete
  2. Srecni vam nova godina i Bozic,naravno daj Boze da u narednoj godini bude kvalitetnih horor,triler i sci-fi filmova :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, takođe, al' za ovo poslednje sumnjam :) A i bolje da budemo pesimisti pa se ne možemo (toliko) razočarati (ne)kvalitetom filmova :)

      Delete
  3. Najvise nada polazem u domaci horor the rift (propec) Dejana Zecevica,posto smo vecina nas razocarana u americke filmove.Takodje,iscekujem i conjuring 2. Kakva ce naredna godina biti videcemo :)

    ReplyDelete