Thursday, December 3, 2015

John Dies at the End (2012)


Režija: Don Coscarelli
Uloge: Chase Williamson, Rob Mayes, Paul Giamatti
Pogledajte još: My Name Is Bruce (2007)

Ovaj opis filma sam napisao još početkom 2013. godine ali ko zna zbog čega je dobro da bude objavljen baš danas. John Dies at the End je horor komedija rađena po istoimenom romanu Davida Wonga koji je nakon izuzetnog uspeha kod čitalaca sada pretočen i na filmsku traku. Sva filmska prava otkupio je reditelj Don Coscarelli koji je poznat po Phantasm serijalu i Bubba Ho-Tepu sa Bruce Campbellom u glavnoj ulozi. Kako je knjiga John Dies at the End dobila i nastavak a film je pobrao većinom pozitivne kritike (ne i od mene) možemo očekivati i njegov sequel.


Priča u filmu prati dvojicu momaka, jednog po imenu David Wong i drugog koji se zove John (koji možda umire na kraju). Njih dvojica su neka vrsta boraca protiv čudovišta iz druge dimenzije budući da ih samo oni mogu videti. Spodobe iz druge dimenzije vrlo često poprimaju raznorazne oblike, počevši od paukolikoh, preko nekih vrlo originalnih i bizarnih pa do ljudskih koji se ni po čemu ne razlikuju od običnih smrtnika. Naši junaci nemaju nikakve super moći, niti su oni bilo kakvi the chosen ones; oni samo koriste nekakvu super drogu koja im pojačava sva čula pa mogu prepoznati onodimenzionalne karakondžule, mogu predvideti određene stvari, komunicirati međusobno itd. Dakle, David i John droge imaju, volje takođe, pa nema nikog boljeg ko bi spasio naš svet od nepobedive pošasti.


Za horor komediju boljeg scenarija nema, međutim... Da li iz razloga što istoimenu knjigu nisam čitao ili iz razloga što mi film nije „seo“ (možda za ovakvo iskustvo ipak treba biti dovoljno drogiran), tek, u mnogim trenucima radnja i postupci lokova nisu najjasniji a što se tiče logike nju u ovom filmu ni ne treba tražiti. Dok film kreće sasvim zadovoljavajuće i pristojnog je tempa (gledamo Davida Wonga kako govori svoja pređašnja iskustva u pero novinaru) nešto kasnije postaje dosta konfuzan, nejasan, sa površnim i neubedljivim likovima. Da li je i knjiga takva ili je negde zaškripalo u ekranizaciji iste – ko će ga znati, ali je činjenica da je film sve manje ubedljiviji i zanimljiviji kako se primiče svom neubedljivom kraju (na kojem John možda umire).


Ono što gledamo na ekranu su doživljaji dvojice monster killer avanturista koji su konstantno pod uticajem famozne žive droge pa iz tog razloga ono što vidimo najčešće ne poznaje zakone logike, racionalnosti, hronologije i mnogih drugih naučnih, prirodnih i životnih zakona. Iako je to što vidimo izuzetno maštovito iz nekog razloga je i – nezanimljivo. Ako posmatramo film kao komediju ona to u najvećoj meri nije: za celo vreme trajanja filma vaš (ne)cenjeni recezent se nije nijednom nasmejao. Dobro, ima tu nekoliko duhovitih scena, ima tu više scena koje su trebale da budu duhovite ali meni jednostavno nisu, ali najviše od svega ima ispraznih dijaloga dvojice junkyja.


Ukoliko imate afinitete prema filmovima o narkomanskim halucinacijama, ukoliko su vam smešne scene gde se umesto mobilnog telefona za komunikaciju koristi viršla, gde se kvaka na vratima pretvara u penis, gde pas vozi automobil i slično – eto filma za vas. Da ne bi bilo sve totalno nezanimljivo tu je glumačka postava, zapravo dvoje-troje glavnih likova koji su prilično simpatični i za divno čudo pristojno ubedljivi, dok su ostali suviše neprimetni i usputni. Specijalni efekti su odlični i tih nekoliko čudovišta izuzetno ubedljivo izgledaju, posebno prvo čudovište sastavljeno od mesa iz zamrzivača.


Naravno, kome(n)diju u filmovima je najteže oceniti zbog različitih smislova za humor, a imajte na umu i da se do sada nisam susreo ni sa knjigom, ni sa stripom, niti sa bilo čim drugim gde je na kraju John možda umro. Kako vidim da se mnogima film izuzetno svideo (sa akcentom na izuzetno) ovoga puta neću davati nikakvu preporuku za (ne)gledanje: jednostavno, pokušajte sa gledanjem pa ćete videti dokle ćete dogurati. Film nije teško pronaći, nije teško ni kliknuti na „stop“ taster playera, a moguće je da će vam se i svideti.

+ kvalitetan audio i vizuelni doživljaj; specijalni efekti
+ nekoliko kvalitetnih likova i dobra gluma...
— ...dok su ostali likovi izuzetno površni i slabi
— film nije smešan a tek mestimično je duhovit
— povremene nejasnoće i konfuznost

Ocena: 4/10





Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment