Thursday, December 17, 2015

Krampus: The Reckoning (2015)


Režija: Robert Conway
Uloge: Monica Engesser, Amelia Haberman, James Ray

Do pre nekoliko godina nije bilo nijednog a ove zimske sezone nas očekuje prava najezda filmova sa Krampusom u glavnoj ulozi. U alpskoj mitologiji Krampus je stvorenje koje je sušta suprotnost Saint Nicholasu, dakle umesto da nagrađuje dobru decu poklonima on kažnjava onu koja su tokom godine bila nevaljala. Izgled i ponašanje Krampusa se razlikuje od regije do regije ali je obično vizuelno predstavljen kao dvonožno đavoliko rogato stvorenje koje u vreme Božića dolazi kod malih nevaljalaca i za kaznu im otima njihove poklone.


Krampus: The Reckoning je zapravo mockbuster bolje produciranog i poznatijeg ovogodišnjeg filma jednostavno nazvanog - Krampus. U želji da privuče neupućenu publiku The Reckoning se pojavio pod sličnim imenom i sa sličnom radnjom, dakle svesno igrajući na kvarno i stvarajući zabunu kod neupućenih radi lične koristi. Ukoliko ne podnosite nisku produkciju i sve ono što dotična nosi sa sobom moja preporuka je da se držite podalje od The Reckoning i čekate originalni hit sa originalnim monstrumom u glavnoj ulozi.


Radnja ovog filma se vrti oko devojčice Zoe koja živi u starateljskoj porodici. Novac koji njena starateljka dobija od države da bi ga utrošila na brigu o devojčici ona troši na ljubavnika, drogu i ostalo a devojčicu zapostavlja i šikanira. Kada klinki takav život dosadi ona iz svoje kutije za igračke vadi voodoo lutkicu Krampusa i uz pomoć nepoznatih nam vradžbina summonuje stvorenje lično & personalno. Novostvoreni Krampus ne pita ni kako ni zašto već istog trena lišava života staratelje pretvarajući ih u ugljenisani ugarak.


Hitna pomoć odnosi ugarke a malu Zoe odvodi u dečiju bolnicu gde je dočekuje dečiji psiholog Rachel. Zoe, Rachel i detektiv Miles su likovi koje nadalje gledamo, sa sitnim uplivima gospodina Krampusa koji dolazi na izričit zahtev devojčice. Posmatramo istragu koju vode detektiv i psiholog ali i stradanja sledećih koji se nađu na putu uvrnute devojčice. Istraga dovodi do određenih saznanja o počiniocu neobjašnjivih zločina ali i do šokantnih činjenica u vezi same devojčice.


Nažalost, problema u ovom filmu ima zaista dosta. Osnovni problem je što The Reckoning ne poštuje nikakva pravila koja važe u zemljama gde se Krampus pojavljuje, dakle on ne kažnjava nevaljalu decu već dolazi isključivo po komandi deteta i kažnjava one koje ona targetuje. Na meti su neki koji zaista imaju grehove ali ne svi tolike i takve da bi zbog njih izgoreli do neprepoznavanja. Zbog ovoga sam karakter Krampusa gubi svoj smisao i svrhu a umesto njega se komotno mogao naći i neki no-name demon koji killinguje on-demand.


Sledeći problem je što se Krampus pojavljuje suviše malo, tačnije pre završnice ima samo 4 ubistva u 3 navrata. Očigledno je mali budžet filma doveo do toga da za više CGI efekata nije bilo sredstava pa je ostatak filma skockan od istrage, odnosa psihologa i detektiva, šokantnih otkrića i drugih stvari koje nemaju preterane veze sa osnovnom radnjom. Elementi priče su skrpljeni od raznoraznih ideja „pozajmljenih” iz drugih filmova a ovako skupljeni u jednu celinu ne deluju nimalo ubedljivo. I sam završetak deluje prilepljeno kao da je iz nekog drugog filma.


Krampus je jeftino animiran dok je proizvod njegove naručene agresije nešto ubedljiviji. U svakom slučaju zbog specijalnih efekata nemojte gledati ovaj film. Vizuelni izgled filma je prilično jeftin, boje su karakteristično niskobudžetne a film ima konstantnih problema sa tonom. Deluje kao da mikrofoni svih glumaca nisu bili na istom nivou pa neki likovi zvuče prigušeno dok se drugi sasvim jasno čuju. Ili je problem bio u mojoj kopiju filma? Muzika je začuđujuće efektna i kvalitetna pa prosto ne pristaje filmu poput ovoga.


I pored mnogo mana film sam pogledao u jednom dahu pre svega zahvaljujući nekolicini glavnih aktera. Na prvom mestu je devojčica Amelia Haberman u ulozi Zoe koja pruža svoj maksimum i čini film dosta ubedljivijim nego što on to zapravo jeste. Malena zaista izgleda kao čudna, opasna i jeziva devojčica koje se treba kloniti a predviđam joj uspešnu glumačku karijeru jer nesumnjivo ima talenta. Druga dva lika koja drže ovaj film koliko-toliko gledljivim su Monica Engesser i James Ray, psiholog i detektiv.


Monica u ulozi ženskog psihologa je vrlo prijatna i simpatična a njeni glumački kvaliteti su primetni. Čak i uz ovako slab scenario ona uspeva da film povremeno podigne na višlji nivo a tu joj pomaže njen kolega Ray koji glumi policajca alkoholičara  (prema kome ton nije bio preterano naklonjen). Hemija između njih dvoje i propratna priča koja nagoveštava nekakvu romansu, koja nije bitna za film ali ipak, prija gledaocu a njima dvoma bi definitivno više prijao neki bolji i produciraniji film jer to oboje zaslužuju.


Poslednja stvar koju zameram filmu je vreme u kojem se on odvija. Krampus bi trebao da bude božićni stvor ali u ovom filmu zvizdanj tuče na maximumu a likovi se šetaju u atlet majicama (mada je omot snežni). Možda tako izgleda Božić na nekom mestu u USA ali ja lično više volim snežni ambijent. U The Reckoning Krampus kažnjava grešne ali i ovaj film kažnjava svoje gledaoce poput Krampusa. Ne znam šta sam zgrešio ove godine ali sam još i dobro prošao: ipak je bolje gledati ovako slab film no završiti spržen k'o ugarak.

+ Amelia Haberman, Monica Engesser i James Ray
— skarabudžena i neubedljiva priča od svega i svačega
— konfuzan završetak; nema izgled božićnog filma
— Krampus je sporedni lik a backstory je dominantna
— produkcija, animacije, većina glumaca, izgled Krampusa


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Ipak se ti baci na gledanje originalnog Krampusa iz ove godine, naravno kad izadje. :)

    Krampus: The Christmas Devil je jos gori od The Reckoninga.

    ReplyDelete