Monday, December 21, 2015

Visions (2015)


Režija: Kevin Greutert
Uloge: Isla Fisher, Anson Mount, Gillian Jacobs

Poslednjih godina se pojavljuje veoma malo dobrih trilera sa elementima horora jer su osim nemaštovitosti autori zapali u opštu osrednjost, kopirajući već hiljadu puta viđene ideje ili hitove iz prethodnih decenija. Upravo takav je i film Visions koji sam pogledao na predlog jednog čitaoca i koji iz francuskog horor trilera À l'intérieur (Inside) kupi mnogo više od same ideje. Režiser filma Visions je Kevin Greutert, režiser Saw VI, Saw 3D i Jessabelle, dok je scenario napisao (ili da budem bezobrazan - prekopirao) izvesni Lucas Sussman. No, i pored svega Visions nije loš film pa se bez problema može pogledati.


Godinu dana nakon saobraćajne nesreće za koju nije bila krivac, ali u kojoj je nastradala beba iz drugog automobila, Eveleigh i dalje oseća posledice, pre svega psihičke prirode. U želji da njegova supruga prestane koristiti antidepresive David se sa Eveleigh seli na selo i odlučuje voditi vinograd. Eveleigh se upoznaje sa okolinom i malim mestašcetom u blizini ali veoma brzo počinje da doživljava čudne i zastrašujuće vizije u čiji smisao ne može da pronikne.


Njen suprug i seoski lekar sve pripisuju prestanku trošenja antidepresiva, prethodnoj nesreći i novonastaloj trudnoći dok Eveleigh misli da je u pitanju nešto drugo. Nažalost, ali i sasvim očekivano sa gledaočeve strane, niko joj ne veruje. Kako košmari postaju sve učestaliji i brutalniji ona počinje da ispituje građevinu u koju su se nedavno uselili, okolinu, vinograd, komšije i prethodne stanare. Otkriva neke nepoznanice, upoznaje neke ljude i saznaje davno skrivane tajne, a sve kockice se slažu u (ne)očekivanom finalu punom obrta.


Za priču u filmu bih rekao da je pažljivo osmišljena i dobro zakamuflirana da prijatelj sa kojim sam gledao film (iskusni i inteligentni filmofil) nije već u prvih pola sata posložio sve kockice i izneo svoju verziju obrta, završetka i glavnog motiva koji se ispostavio kao gotovo potpuno tačan (pogrešio je samo kod jednog lika). Ipak, verujem da manje iskusni gledaoci neće uspeti da proniknu u srž filma do samog finala i da neće biti sigurni da li su u pitanju vizije, mračna proslost građevine ili naprosto psihička nestabilnost Eveleigh.


Ono što pleni već od samog početka je lokacija na kojoj se film odvija. Celo mestašce koje se nalazi na periferiji Kalifornije, vinogradi na padinama brda i građevine sagrađene od kamena izgledaju predivno, a tople i pastelne boje daju celom užitku neku dozu bajkovitosti. Košmari su urađeni u malo drugačijim tonovima a neke od scena se odigravaju noću ili u centru gradića, čime je razbijena monotonija. Film vizuelno izgleda odlično ali znajte da sadrži veoma malo specijalnih efekata i spektakularnih scena.


Visions je film kome je adut priča sa svim svojim preokretima i po tome veoma podseća na Jessabelle. Osim ovoga zajedničko za dva filma je i mlada žena u glavnoj ulozi, veoma očaravajuća periferija i tajne iz prošlosti koje rezultuju halucinacijama. Visions do svog finala gotovo da ne sadrži glupe momente a čak i ako vam se neka scena učini takva objašnjenje ćete dobiti prilikom raspleta. Rasplet se neće dopasti svakom gledaocu a nije ni meni, jer realističnost ustupa šokantnosti.


Što se glumačke strane tiče film je korektno odrađen a niko ne odskače ni bravurama ni glumatanjem. Isla Fisher u ulozi Eveleigh je pristojna, dovoljno je lepa i simpatična da blista na ekranu a dovoljno talentovana da drži ponekad vrlo spori film. Njen suprug (u izvedbi Ansona Mounta) je prilično bezličan potporni lik kome su film ukrali neki sporedni karakteri. Dosta su mi nejasna pojavljivanja Eve Longorie and Jima Parsonsa u nekoliko gotovo cameo scena ali pretpostavljam da je u pitanju samo marketing. 


Gledajući Visions nećete doživeti prosvećenje jer posmatrajući ga gledate hiljadu puta viđene ghost i hauting scene. Glavni adut ovog filma je u raspletu i povezivanju do tada ne baš previše logične i hronološki jasne priče pa ako vam se to dopadne sva je prilika da ćete Visions oceniti visokom ocenom. Za neke gledaoce može biti dodatni problem što su glumci ovog filma ranije igrali u komedijama ili ženskim serijama ali pošto ja nisam ništa od toga gledao (Bogu hvala!) nisam pronašao problem u tome.

+ prelepi objekti i lokaliteti
+ dobro zakamuflirana misterija
+ završetak pruža nekoliko obrta
— ništa originalno (posebnu u prvom satu)
— neki likovi su mogli biti ubedljiviji


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: