Wednesday, December 9, 2015

Area 51 (2015)


Režija: Oren Peli
Uloge: Reid Warner, Darrin Bragg, Ben Rovner
Pogledajte još: Extraterrestrial (2014)

Nakon neverovatnog uspeha koji je postigao debitantskim filmom Paranormal Activity Oren Peli se odlučio za rediteljski hiatus te produciranje (Insidious serijal, The Bay) i pisanje scenarija za nastavke svog hita i Chernobyl Diaries. Kamere se latio osam godina kasnije, uz prethodno škrabanje scanarija, i snimio film Area 51. S obzirom da u svojoj dosadašnjoj karijeri gotovo da nije skretao sa staze found footage podžanra (a i zašto bi kada je izuzetno doprineo njegovoj popularnosti legendarnim prvencem) i ovog puta je ostao veran tom stilu. Međutim, Area 51 je mnogo sličnija Černobilskim dnevnicima nego Paranormalnoj aktivnosti.


Sličnosti se ogledaju kako u osnovi zapleta tako i u kasnijim delovima filma i samoj dinamici. Na početku filma se upoznajemo sa tri prijatelja koji su netragom nestali a snimci koje nadalje gledamo treba da nam otkriju razloge za ovo i pojasne kompletan smisao priče. Naravno, ko je u do sada pogledao više od tri found footage horor filma zna šta ga ovde očekuje pa nikakvim iznenađenjima nema mesta, ni kada je u pitanju „ubedljivi” i „zanimljivi” zaplet, logika, vizuelni identitet, kamera, pa ni sam rasplet koji „pojašnjava” sve.


Pomenuta tri momka su zagovorinici teorija zavere i žele da otkriju misteriju Zone 51, tajne vladine lokacije koja se nalazi negde u pustinjama Nevade i u kojoj se navodno nalaze ostaci onozemaljskih letećih objekata i sami vanzemaljci, lično & personalno. U Las Vegasu upoznaju izvesnu Jelenu čiji otac je radio u toj bazi i misteriozno nestao. Ekipa želi da joj pomogne, što je vrlo „logično”, pa se svi skupa upućuju u pustinju prethodno se naoružavši neophodnim predznanjem i informacijama sa interneta i određenim gadgetima.


Film gde tri klipana upadaju u tajnu američku vojnu bazu nikako ne može biti ubedljiv a uz sve to problem je što Area 51 pokušava da funkcioniše kao ozbiljan film a ne dečiji. Nakon podužeg i ne preterano zanimljivog uvoda (što bi se reklo - standardnog za ovako snimane filmove) sledi zanimljiviji deo, kada posmatramo probijanje do baze i zaobilaženje svih zamki, kontrola i prepreka koje bi trebale sprečiti svakog „putnika namernika” ili zavisnika od adrenalina koji želi da poseti izvanzemaljce s pet deka kave i kilom šećera u kocki. 


Iskreno da kažem - nisam upoznat kako neka vojna baza na teritoriji SAD izgleda, niti koje sisteme zaštite poseduje. Ono što sam lično video jesu nekadašnje američke vojne baze u BiH a ovo što se vidi u Area 51 više liči na obezbeđenje balkanske privatne firme koja se svim silama trudi da onemogući dolazak poreznika koji bi češljali sumnjive papire. Tročlana ekipa uz jednostavne youtube tutorijale uspeva da zamaskira toplotu sopstvenog tela, da onesposobi detektore pokreta i provuče se ispod žičane ograde. Nigde nikakvih puškarnica ili stražara.


Kada se nađu u vojnoj bazi nastupa zanimljiviji deo filma ali i ne previše ubedljiv. Ovo poslednje se posebno odnosi na ono što su naši junaci pronašli pod bazom. Otkrića jesu zanimljiva u nekoliko kadrova ali je to suviše malo kada uporedimo sa vremenom utrošenim na pripreme, diskusije i dešavanja koja ostaju misteriozna i nakon završetka filma. Tek nekoliko manje-više spektakularnih scena i neubedljiv a očekivani završetak (da vidim jel' neko očekivao drugačije) je sve što dobijate od Area 51.


Najveći problem ovog filma je što je found footage podžanr dosadio i Bogu i narodu i narodnostima ali i to što je ceo projekat oko Area 51 započet još 2009. godine. Od tada je nekoliko puta prepravljan, dosnimavan i presnimavan a svet je u međuvremenu pogledao Extraterrestrial, Alien Abduction i Banshee Chapter, između ostalih. Baš zbog ovoga Area 51 izgleda dosta zastarelo, već viđeno i nedovoljno ubedljivo i zanimljivo, jer je manje originalan od većine gore pobrojanih SF horor found footege filmova.


Filmu ne ide u prilog ni to što ne izgleda spektakularno. Hangari i kancelarije u sred noći nisu previše upečatljivi a atmosfera nije ni blizu onoj iz Pripyata. Area 51 je posle 6 godina razvoja morao biti bolji u svakom pogledu a prethodni film istog autora i neke scene filma (napeta scena pljačke kuće) pokazuju da autor ima sposobnosti za kudikamo kvalitetniji film.

+ u osnovi zanimljiva tema
+ nekoliko scena u završnici
— izuzetno neubedljiva priča i likovi
— dosadan uvod; očekivan završetak
— vrlo malo horora; neoriginalnost


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment