Sunday, December 13, 2015

Tales of Halloween (2015)


Pogledajte još: Trick 'r Treat (2007)

Malo sam promašio odgovarajući praznik ali za dobar film o Halloweenu, plus ako je omnibus, nikada nije kasno. Zamalo. Tales of Halloween je horor omnibus sa elementima komedije koji je sastavljen iz niza nepovezanih priča i bez niti koja ih na bilo koji način spaja. Već sam podatak da film dužine sat ipo vremena sačinjava 10 priča, plus dve poduže špice, govori da je svaka pričica u proseku dugačka ispod 9 minuta, što neminovno više podseća na The ABCs of Death fenomen nego na „normalni” omnibus. Autorima Tales of Halloween je osim pomenutog očigledni uzor bio Trick 'r Treat ali je definitivno jasno da je hit iz 2007. godine Halloween lestvicu podigao suviše visoko.


Svaka priča je urađena od strane drugog režisera ali nijedna nema drugačiji, specifičniji izgled ili svoj vizuelni identitet tako da je komotno i svaku mogao odraditi jedan autor. Postoje određeni likovi koji se provlače u pozadini narednih priča, i koji bi trebali biti povezujući faktor kao u gore pomenutom Halloween hitu, ali je to mnogo traljavo i neubedljivo izvedeno. Zamerka je i što uvodna špica filma navodi sve nazive priča i podatke o njihovim autorima jer bi mnogo bolje bilo da se ovi podaci pruže neposredno pre početka pojedinačne priče.


Prva priča nosi naziv Sweet Tooth i govori o monstrumu koji brutalno ubija onoga ko pojede sve slatkiše. Karakteriše je prilično slaba gluma tinejdžera ali brutalni efekti i dosta krvi. Druga je The Night Billy Raised Hell, veoma slab segment koji dolazi od autora The Barrens i Saw II, III, IV. Devil himself kidnapuje dečaka i uči ga šta je zapravo Halloween. Treći segment je jednostavno nazvan Trick i govori o grupi dece koja za praznik teroriše odrasle. Nije mi se dopao, baš kao ni „spektakularni” obrt na kraju.


Zatim je tu The Weak and the Wicked, koji dolazi od autora filma Dark Summer, gde pratimo tročlanu ekipu tinejdžerskih delikvenata i ubica. Kratko i brutalno iskustvo ali sa vrlo predvidljivim završetkom. Grim Grinning Ghost stavlja u centar pažnje mladu ženu koju proganja osvetoljubivi duh. Ovaj deo ima vrlo dobru atmosferu ali je prilično kratak i ima završetak bez ikakve poente. Ding Dong je priča o paru koji ne može da ima decu ali ne bez razloga. Autor (May, The Woman) se poigrava bajkom o Ivici i Marici ali se na ovom štosu sve i završava.


This Means War prikazuje sukob komšija koji obeležavaju Halloween svako na svoj način. Apsolutno besmisleno iskustvo. Friday the 31st je (kako sam naziv kaže) nekakva parodija na filmove o Jasonu i sve slashere. Deformisani ubica želi da slashuje nevinu devojku kada se situacija u potpunosti okreće protiv njega. Mnogo brutalnosti, krvi i čerečenja, simpatičan vanzemaljac (?) ali takođe segment bez ikakvog smisla i poente. Dolazi od autora filmova The Gravedancers i Big Ass Spider!.


The Ransom of Rusty Rex je jedan od zanimljivijih segmenata i govori o otmici sasvim pogrešnog „dečaka”. Na iznenađenje otmičara bogati otac ne želi da mu se sin vrati a kamoli da za njega još i plati otkupninu. Bad Seed je poslednja priča u filmu, najšašavija i možda najduža. Prati detektiva koji pokušava da zaustavi mutiranu bundevu ljudožderku. Najzanimljivija pričica u filmu ali od koga je (autor Dog Soldiers i The Descent) morala je biti kudikamo bolja.


Gotovo svaka od pomenutih priča pati od nedostatka vremena i svakoj iole boljoj priči u ovom filmu je bilo potrebno barem 10-ak minuta da bi bila efektnija, smislenija i sa makar pristojnim završetkom. Nekim pričama ni svo vreme ovog sveta ne bi bilo od pomoći ali je vrlo primetno da su autori u nedostatku minutaže pribegli štosu (baš kao i u famoznim The ABCs of Death filmovima). Nažalost, štos ovde gotovo da nikad nije uspeo. U svaku priču je manje ili više utkan humor ali on malo gde uspeva da proizvede makar blagi osmeh.


Neki od segmenata (ne)uspešno parodiraju poznate filmove žanra (Friday the 13th, Halloween III: Season of the Witch, Hansel and Gretel, The Evil Dead) dok neki manjak originalnih ili iole smislenih dešavanja pokušavaju da nadoknade brutalnim spektaklom koji podseća na manje duhoviti The Itchy & Scratchy Show. Filmu nedostaje duha pa i pored svih brutalnosti i prilično dobrih maski (ali i loše animirane vatre) ne verujem da će nekome pasti na pamet da ga pogleda još koji put.


Verovatno najzanimljivija stvar koju ovaj film nudi je glumačka postava i to mahom ona starija. Iako nijedan lik ovde ne briljira, jer ulogice od nekoliko minuta nisu dovoljne da se neko razmaše svojim glumačkim talentom, lepo je videti Lin Shaye, Kristinu Klebe, Barry Bostwicka, Alex Essoe, Pollyannu McIntosh i cameo pojavljivanja Felisse Rose, Johna Landisa i drugih. Tokom naracije čujemo i dalje lepi glas još jedne zvezde horor filma - Adrienne Barbeau.


Lično bih više voleo da je Tales of Halloween urađen u ozbiljnijem stilu ali ko mene pita. Većina ocena ovog filma je napisana u pozitivnom tonu pa nas sledeće godine verovatno očekuje Tales of Halloween 2. Ja i dalje čekam Trick 'r Treat 2 a za one koji više cene poludečije poluhorore, brze i naivne pričice, mnogo „štoseva”, krvi, brutalnosti i random nabacane gluposti/morbidnosti tu je ovaj film. Od mene on zamalo da dobije ocenu 3/10.

+ visok nivo u kvalitetu efekata, maski i brutalnosti
+ mnogo poznatih faca koje se vide ali i čuju
— povremeno slaba gluma; film bez poente
— nestrašan, dosadan a povremeno i vrlo glup
— neuspeli humor i parodiranja; završetak


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment