Friday, December 11, 2015

Isolation (2005)


Režija: Billy O'Brien
Uloge: Essie Davis, Sean Harris, Marcel Iures
Pogledajte još: Splinter (2008)

Pre SF filma Scintilla Billy O'Brien je snimio film nemaštovitog naziva Isolation koji ne dočarava na pravi način ono što ćete u samom filmu videti. O'Brien se i u svom debitantskom ostvarenju bavi genetskim inžinjeringom ali, pošto je ovo horor film a ne SF, ovaj put umesto ljudi kao pokusnih kunića za eksperimente tu su - krave. Na predlog čitaoca Marka Backovića pogledao sam Isolation, do sada nepoznat mi film, ali verujem da će većinu čitalaca zaintrigirati radnja u kojoj mutirani kravlji fetusi kreću u svoj brutalni, krvavi pohod na jednoj izolovanoj farmi!


Međutim, pre nego što odustanete od ovog filma misleći da je u pitanju trećerazredna, neduhovita horor zabava (u stilu filma Black Sheep, koji se meni svideo, za razliku od većine gledalaca) moram reći da je u pitanju izuzetno ozbiljan film kojem nije isključiva svrha plašenje gledalaca. Istini za volju - Isolation plaši svoje gledaoce, ali ne na način kako to radi standardni horor ,već predviđanjem da ovakve ili slične stvari mogu da se dese ukoliko svet nastavi putem lake zarade, igranja Boga i popravljanja zakona prirode.


Ideja koja pokreće ovaj film je viđena stotinama puta pre ili kasnije ali je u slučaju Isolation izvedena na vrlo ubedljiv način. Kompletna radnja filma je smeštena na jednu izolovanu irsku farmu goveda i prati dešavanja tokom jedne kišne noći (a kakva bi drugačija i bila). Tokom telenja krave dolazi do naizgled nepredviđenih komplikacija ali kada se radnja filma malo odvije saznajemo da je gazda farme pristao na nekakav genetski eksperiment čiji rezultati treba da budu oteleni upravo ove večeri.


Uz pomoć veterinara i genetičara, ali i skromnu novčanu nadoknadu, krava je osemenjena eksperimentalnim semenom koje je trebalo da stvori novi super plod, tačnije novu vrstu teladi koja bi brže napredovala i razmnožavala se, a sve u cilju brže zarade. Negde u periodu rasta ploda u utrobi krave došlo je do nepredviđenih situacija usled neispitanih medikamenata i semena: plod u utrobi je i sam bio oplođen a ti plodovi su bili suviše deformisani. Umesto da neuspeo eksperiment istog trenutka prepuste vatri i zaboravu akteri sve ostavljaju za sutradan.


Mutirano degenerisano tele nastavlja da živi i van utrobe krave ali mu je za preživljavanje potrebna bilo kakva pa i ljudska. Da stvar bude gora stvor ima vrlo oštre zube a mešanje ljudskih ćelija i ćelija novonastalog organizma postaje pogubno upravo po ljude jer dovodi do nekakve zaraze. Jedini koji osim nekoliko aktera događaja mogu da spreče ogromnu zarazu neslućenih razmera jesu slučajni putnici u kamp prikolici, momak i devojka, koji su se ulogorili nedaleko od farme.


Nakon prilično sporog početka koji detaljno prikazuje telenje krave sa svim svojim problemima (obavezan deo za sve vas koji planirate studije veterine!) film prerasta u pravi napeti horor nešto bržeg toka. Meni sporija radnja nimalo nije smetala jer film poseduje nekakvu čudnu i bizarnu atmosferu kakva i dolikuje filmovima na ovu temu. Iako je ono što se da videti mnogo puta viđeno i ranije zbog nekoliko pozitivnih stvari sam Isolation nagradio dosta visokom ocenom.


Kao prvo, tu je izgled kompletne farme koja je vrlo sumorna, depresivna i jeziva u svoj svojoj štrokavosti i zarđalosti, dotrajalosti i blatnjavosti. Da stvar bude još efektnija tu je kiša koja celo vreme pada a krovovi objekata prokišnjavaju, blato je do kolena, bazeni osoke se pune. Ovaj i ovakav objekat, skupa sa vremenskim uslovima, režiser uspeva da ovekoveči brojnim efektnim kadrovima. Kamera je manje efektna tokom dijaloga jer se iz nepoznatih razloga ljulja, kao u TV serijama, a to nikada ne volim.


Kao drugo, tu je odlična glumačka postava gde svaki karakter pruža svoj maksimum i daje vrlo ubedljiv prikaz svog lika u datoj situaciji. Neke od glumaca smo već viđali ranije, pre svih Johna Lyncha (Scintilla istog režisera), Essie Davis (glavna uloga prošlogodišnjeg hita The Babadook) i Seana Harrisa (Deliver Us from Evil). Tu je još i Ruth Negga (World War Z) u ulozi tamnopute heroine. Mala i odabrana ekipa izvrsnih i ubedljivih glumaca koje je pravo zadovoljstvo gledati.


Kao treće, tu je izgled spodoba koje su projektovane da budu telad budućnosti a rodila su se kao krvoločne, mutirane zveri današnjice. Isolation je film koji ne koristi CGI već je sve što vidite proizvedeno uz pomoć starinskih tehnika. Film sadrži mnogo brutalnosti, iznutrica, krvi, izmeta i svega onog što može da se pojavi na oronuloj farmi goveda tokom neplaniranog zverskog pokolja. Nisam siguran kako je ekipa snimila određene kadrove ali treba da znate da film poseduje brojne kadrove ubijanja životinja, njihove rasporene trbuhe i slično.  


Isolation ima i nekoliko mana, od kojih su najveće nekoliko izuzetno nerezonskih postupaka glavnih likova, neoriginanost i suviše brza montaža scena u kojima je stvor u krupnom planu, pa se on najčešće i ne vidi. Takođe, mnogima se neće dopasti ubijanje životinja i brutalnosti na njima ali i što je završetak filma mogao biti efektniji. Ipak, ukoliko vam treba film koji podseća na The Thing, Alien ili Splinter probajte Isolation, možda vam se svidi koliko i meni.

+ atmosfera i sumorni izgled oronule farme
+ kompletna i malobrojna glumačka postava
+ tema filma i odlični specijalni efekti
— nekoliko vrlo nelogičnih postupaka likova
— stvor se nikada ne vidi u krupnom planu


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment