Tuesday, February 18, 2014

The First Power (1990)


Režija: Robert Resnikoff
Uloge: Lou Diamond Phillips, Tracy Griffith, Jeff Kober
Pogledajte još: Shocker (1989)

The First Power je jedan od filmova koje sam u svom detinjstvu više puta gledao na izlizanim VHS trakama iznajmljenim iz lokalnog video-kluba. Tada je film bio preveden kao Pentagram a glavnog glumca, Lou Diamond Phillipsa, sam poznavao samo iz spota za film La Bamba. Nakod pauze od dve decenije film sam ponovo pogledao i mislim da je dobro izdržao test vremena.


Lou Diamond Phillips igra policajca koji je na tragu satanističkom ubici koji već mesecima teroriše Los Angeles nasumično ubijajući otete žene. Svaka ubijena je odvedena u mračne katakombe vodovoda koji je van upotrebe, sadistički je mučena a zatim ritualno ubijena i na stomaku joj je urezan pentagram. Štampa je ubicu već prozvala Pentagram Killer a Phillips koristi sve raspoložive tragove, uključujući tu i pomoć anonimne vidovnjakinje, da uhapsi ubicu pre nego što počini još jedan zločin. Nakon duže potere, tuče i jurnjave ubica je uhvaćen, Philips je ranjen ali se oporavlja, nedugo zatim počinje i suđenje na kojem je ubica proglašen krivim te je osuđen na smrtnu kaznu. Izvođenju smrtne kazne puštanjem smrtonosnog gasa prisustvuje i sam Philips, odahnuvši jer je sve gotovo. Ne zadugo. Već naredni dan Philipsova soba je osvanula umrljana krvlju a ubistva žena sa urezanim pentagramom se nastavljaju. Kako je to moguće ako je ubica pogubljen? 


The First Power je zapravo horor krimić, triler film sa mnoštvom napetih i akcionih scena, dakle kombinacija koju mnogi gledaoci ne vole. On sadrži dobro izbalansiran odnos triler i akcionih delova sa horor elementima i satanističkom pozadinom priče. Priča se vrti oko bića koje ima Prvu moć. Postoje tri moći koje mogu biti date od Boga ili Satane: Treća moć je mogućnost zauzimanja tuđeg tela, Druga moć je vidovitost i gledanje u budućnost a Prva moć je vaskrsnuće i besmrtnost. Negativac u filmu je uspeo da objedini sve tri moći i borba protiv njega će biti izuzetno teška. Negativac u filmu, Pentagram Killer, je izuzetno odvratan, dakle dobro izabran, njegova njuška i pojava su koliko zastrašujuće toliko i obeshrabrujuće, a uz sve to njegovo pojavljivanje je iznenadno, njegovo telo ne poštuje zakone fizike a sposoban je da uđe u druga tela. Film sadrži neke odlične scene koje su mi ostale urezane u sećanju i posle toliko vremena, recimo scena kada ubica pomahnitalom zapregom pregazi policajca, kada skoči sa vrha zgrade i dočeka se na noge ili jeziva scena sa zaposednutom letećom prosjakinjom.


Dobar deo filma prolazi u policijskoj istrazi, odnosima policajca sa svojim nadređenima, njegovoj suspenziji sa slučaja i svemu onome što obično gledamo u policijskim filmovima. Nastradale kolege se u policijskom filmu podrazumevaju, nepostojeći privatni život takođe, prelepa devojka koja pomaže policajcu i postaje mu više nego draga je takođe tu a jurnjave automobilima ne mogu biti preskočene. Ceo film ima prepoznatljivi šmek 80-ih godina, počevši od frizura i oblačenja, preko automobila i osvežavajućeg nepostojanja mobilnih telefona, pa do ritualnog policijskog palenja bezbroj cigareta. Lou Diamond Phillips je dobar u ulozi klišeiziranog policajca a u ulozi vidovite crvenokose devojke je prelepa Tracy Griffith koju pamtim i iz Sleepaway Camp III: Teenage Wasteland. Zanimljivo je da ovaj film nije pobrao preterano dobre kritike a režiser filma, kome je ovo prvi i poslednji režiran i potpisan film, je nakon njega netragom nestao sa filmske scene. Šta se sa njim desilo ne zna ni sveznajući internet.


The First Power je dobar film koji je dobro podneo test vremena i nakon toliko godina gledajući ga nisam doživeo razočarenje. Njegovo gledanje savetujem starijim gledaocima ili ljubiteljima horora i horor-trilera 80-ih. Film je nezvanično remakovan 1998. godine i zvao se Fallen a u glavnoj ulozi se našao Denzel Washington.

+ dobar odos horora, trilera i akcije
+ Lou Diamond Phillips i Tracy Griffith
+ negativac izgleda veoma zlo i zastrašujuće
+ nekoliko vrlo efektnih scena
— završetak; povremeno slaba gluma

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Posto vidim da to nisi uradio,a steta je da ga ne opises preporucujem ti film ,,Henry Portrait of a Serial Killer" (1986). To je definitivno jedan od najsokantnijih horora svih vremena i film koji je na mene ostavio veoma dobar utisak,uprkos skromnom budzetu(jer poseduje zaista jezivu atmosferu od pocetka do kraja).

    ReplyDelete