Monday, February 24, 2014

Skinwalker Ranch (2013)


Režija: Devin McGinn
Uloge: Taylor Bateman, Steve Berg, Michael Black
Pogledajte još: Dark Skies (2013)

Skinwalker Ranch se prostire na površini od 2km² u državi Utah i na njemu su navodno primećene paranormalne aktivnosti i prisustvo NLO-a. Knjige koje su napisane na ovu temu pominju NLO-e, stvorenja poput Big Foota, nebeska tela, razne leteće svetlosti, krugove u žitu i duhove. Posle knjiga samo je bilo  pitanje vremena kada će biti snimljen i film na ovu temu.


Leteći tanjiri, duhovi i sve ostalo – prava tema za snimanje još jednog found footage filma. Dakle, strašne stvari se dešavaju na Skinwalker ranču a sve kulminira nestankom farmerovog 10-godišnjeg sina. Pravo pitanje je zašto bi neko živeo na Skinwalker ranču ako se već pet decenija dešavaju slične i neobjašnjive pojave. Uglavnom, otac je smestio svoju suprugu u mentalnu instituciju a pozvao tim stručnjaka iz Modern Defense Enterprise (MDF) agencije. Tim stručnjaka koji istražuju nestanak dečaka je kompletan nestao (naravno, jer inače ovo ne bi bio found footage već samo footage) a novinar koji je došao u posed ovog snimka je takođe nestao. Sad se već plašim, da li ću i ja kao gledalac nestati, da li sam uopšte smeo da pogledam ovaj „istiniti“ snimak? Valjda će sve biti u redu, ako nije nestao režiser ovog filma valjda se i meni neće ništa desiti. Zaplet ovog filma je standardan za žanr, prvo ekipa dolazi i razmešta kamere, zatim se malo upoznajemo sa likovima i okolinom a onda kreću događaji koji su takođe standardni. Prvi dan se pomeri neka stvar, zatim se dva dana ništa ne događa, zatim neko ubije životinju koja je zaklana pronađena bez kapi krvi, pa onda ponovo dan-dva pauze, zatim se prikaže nestali dečak ili svetlost na nebu pa opet dani prolaze do napada šišmiša na kuću. 


Deluje da su vanzemaljci isto dokoni kao i duhovi, danima zezaju ljude umesto da odmah završe posao kao što su i završili posle 15-tak dana za samo nekoliko minuta. Akteri filma se ne ponašaju ništa pametnije nego u drugim sličnim filmovima, noću svi spavaju umesto da dežuraju na smenu, kada se desi tarapana raštrkaju se u više soba a svi osim jednoga ne pokazuju želju da pobegnu sa lica mesta kada neobjašnjive stvari počnu da se dešavaju („hej, zašto sada da idemo kada osećam da smo toliko blizu otkrića“). Ekipa ne izgleda previše autentično, niti deluju kao pravi naučnici, niti deluju kao akteri dokumentarnog filma; deluju samo kao prosečni found footage glumci. Režiser filma (i jedan od njegovih aktera) je uspeo da stvori zavidnu atmosferu i da film obogati mnoštvom jezivih kadrova koje stvaraju stacionarne noćne kamere smeštene oko ranča i u njegovim propratnim objektima. Ambijent oko ranča jeste jeziv i gledalac se tokom gledanja tih kadrova stalno drži na ivici ali je veliki problem što se nakon toga ništa zaista strašno ne desi.  Tokom kulminacije je sve dosta prikriveno i animirano a pre svake „strašne“ scene se pojavljuju smetnje na slici kao „upozorenje“ da se ne bi neko dete slučajno preplašilo dok gleda ovaj film,. 


Dijapazon strašnih scena je gotovo kompletno prekopiran iz ParanormalActivity (lavež psa u gluvo doba noći, osoba koja satima stoji u mestu dok je snimak ubrzan), Grave Encounters (obavezna pojava spooky devojčice koja odjednom počne da vrišti na kamermana dok joj se ušta šire u crnu rupu i deformišu lice) i drugih paranormalnih, alien i FF filmova. Nijedna scena nije previše strašna ali bi film nekako funkcionisao da je osmišljena kakva-takva priča koja bi povezivala sve ove scene. Takva priča ovde ne postoji jer nije jasno ni šta se dešava na ranču, ni od strane koga, ni zašto je ekipa došla i ko je njihov poslodavac. U priči figuriraju i alieni, i veliki CGI vuk, i duhovi, čak i neka vrsta zombija i nešto što isisava krv iz životinja (vampiri?). Cela zbrka je upotpunjena sa desetinama pitanja koja su ostala bez odgovora: zašto je MDF poslao svoju ekipu ukoliko je znao šta se na farmi dešava, ko se nalazi u crnom Hummeru koji se povremeno pojavljuje, kakva je veza devojčice iz prošlosti sa današnjim žiteljima farme, šta se desilo sa članom ekipe (prvi pametan čovek u found footage žanru) koji je nakon što je bačen od nevidljive sile u žito pokupio prnje, seo u automobil i napustio ranč.


Skinwalker Ranch je imao potencijala jer je atmosfera oko ranča jezivija nego u većini FF filmova. Da sadrži bolje osmišljenu priču i barem nekoliko strašnih scena u svojoj završnici dobio bi bolju ocenu, ovako Skinwalker Ranch dobacuje tek do iznad FF proseka.

+ jeziva atsmosfera oko ranča
+ nekoliko strašnijih scena
— opšta zbrka oko smisla priče
— suviše mnogo otvorenih pitanja
— neoriginalnost
 
Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment