Thursday, February 20, 2014

Chilling Visions: 5 Senses of Fear (2013)


Režija: Eric England, Nick Everhart, Emily Hagins, Jesse Holland, Miko Hughes, Andy Mitton
Uloge: Hilary Greer, Lowell Byers, Caleb Barwick...
Pogledajte još: Creepshow (1982)

Pravo je čudo kakve se gluposti poslednjih godina pakuju u omnibuse. Izuzetno zanimljiva i efektna forma već odavno nije donela ništa zanimljivo, već iznova gledamo dosadu, jalovost i besmislenost. Gde su vam ideje, filmski horor scenaristi? Odakle vam hrabrosti da nam ovo đubre servirate kao zaokružen, smislen, poučan i eventualno zastrašujući film? 


Chilling Visions je, kako mu i sam dodatak kaže, osmišljen u vidu pet priča od kojih svaka opisuje jedno čulo straha. Miris, vid, dodir, ukus i sluh jesu teme na koje se moglo pustiti mašti na volju i snimiti nešto što bi imalo bilo kakvog smisla. Nažalost, rezultat gotovo svake priče deluje mlitavo poput većine iz omnibus „hita“ The ABCs Of Death, koji je autorima očigledno (ali ne samo on) poslužio kao uzor. Prva priča je Miris i opisuje uspon u životu jednog mlakonje uz pomoć čudnog parfema. Kada god stavi parfem na sebe doživljava zaprepašćujuće samopouzdanje i uspehe kod drugih ljudi koji će dovesti do njegovog uspona kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Na njegovu žalost, svaki nezasluženi uspeh ima svoju cenu pa tako čovek počne bukvalno da se raspada počevši od mesta na koje je prskao parfem. Ova priča je najbolja u celom filmu, doduše i ona je samo prosečna, a dosta me je podsetila ne jednu stariju priču Stephena Kinga iz 1973. godine pod nazivom Gray Matter, kada se jedan čovek pijući toksično pivo pretvorio u žele. 


Druga priča Vid već donosi očigledni pad i previše podseća na priču Vision Stains iz The Theatre Bizarre. I ovde glavni lik crpi slike i iskustva iz očiju svojih žrtava samo da bi proživeo njihovu realnost dok u oči drugih može da ubrizga „realnost“ po svojoj želji. Kada skonča na način poput njegovih žrtava nijedan gledalac neće biti iznenađen samo će mu se još više prispavati. Treći segment Dodir je izuzetno slab segment u kojem porodica sa slepim dečakom doživi saobraćajnu nesreću (eto šta se desi kada jurcate mini vanom po šumskim puteljcima) pa dečak mora da traži pomoć uzdajući se samo u svoje čulo dodira. Šuma je prepuna zamki, u okolnim kolibama su svi pobijeni a poremećeni ubica luta šumom i želi da ubije i slepog dečaka. Kao u nekoj bajci dečak će ga i bez vida nadmudriti a šta je ovde horor ostaje nepoznato. Ukus nam donosi „šokantnu“ priču o kompjuterskom znalcu koji se javlja na oglas za posao u misterioznu kompaniju. Ubrzo će saznati da je predsednica kompanije brutalni kanibal i da će svojim čvrstim zubićima sažvakati njegovo zbunjeno lice. Potpuno besmislena priča koja ostavlja gledaoca sa upitnikom iznad glave.


Poslednja priča je najslabija i nosi naziv Sluh. Grupa prijatelja istražuje urbanu legendu o smrtonosnoj pesmi. Oni sakupljaju sve njene raspoložive delove i sklapaju je ali ne nose odgovarajuću HTZ opremu pa im je posle đavo kriv. Ova priča je najjadnija, najdosadnija a poput prethodnih priča (osim prve) nema zaokružen kraj niti bilo kakvu poentu. Uz sve to snimana je u found footage stilu pa bi se po stilu ali i po besmislenosti savršeno uklopila u mediokritetski V/H/S serijal. Sve priče su povezane kratkom intro međupričom gde se žrtvi ušivaju sva čula opisana u ovom filmu. Takođe, svaka priča ima neke likove iz drugih priča koji se sada pojavljuju u sporednim ulogama ali je nepoznato kako su priče povezane a čak je i ovako postavljena konekcija nemoguća; dok u jednoj priči lik biva teško ranjen olovkom u vrat u drugoj priči biva takođe teško ranjem granom u oko. U drugoj priči nema ranu na vratu a u prvoj ima oko; koja je priča starija, koja je priča gluplja, pitanje je sad...


Chilling Visions: 5 Senses of Fear je neverovatno mlaka antologija koja nema nikakvog smisla i gde skoro svaka priča ostavlja gledaoca zapitanog šta je to upravo gledao i koja je poenta snimljenog materijala. Kao takva se savršeno uklapa u trend manje-više besmislenih omnibus filmova koji su se pojavili poslednjih godina.

+ Smell
— Touch, Sight, Taste, Hearing
— film bez početka i kraja
— besmisleno sklepane priče
— nezaobilazni found footage

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment