Thursday, February 6, 2014

Murder by Decree (1979)



Režija: Bob Clark
Uloge: Christopher Plummer, James Mason, David Hemmings

Murder by Decree je britansko-kanadski film o Sherlocku Holmesu i Dr. Watsonu koji opisuje njihovu istragu zločina najpoznatijeg londonskog serijskog ubice Jacka the Rippera. Scenario za film nije nastao na osnovu priče Arthura Conana Doylea već adaptacijom knjige Jack the Ripper: The Final Solution koja se pojavila nekoliko godina pre ovog filma. 


Nakon treće brutalno ubijene prostitutke policija i dalje ne pokreće istragu ali se građani sami organizuju i odlaze kod Sherlocka Holmesa. Budući da mu treba bilo kakav slučaj da razbije opijumsku monotoniju Holmes prihvata da ode na mesto zločina gde odmah zapaža pojedinosti koje su svima promakle. Takođe, odmah dolazi u sukob sa nadležnima koji se iz nekog njima znanog razloga trude da zataškaju ceo slučaj. Holmes doznaje smisao ovakvog ponašanja nakon posete medijumu koga igra Donald Sutherland. On je tokom jednog od svojih „snova“ video ubicu žena u mračnim, uskim i maglovitim uličicama siromašnog londonskog predgrađa ali mu policija nije poverovala. Holmes po tom tragu nastavlja komplikovanu i dugu istragu i dolazi do neočekivanih i šokantnih otkrića posle kojih bi situacija u gradu, ali u u državi, mogla biti drastično izmenjena.
 

Budući da se u zbilji nikada nije saznalo ko je zapravo Džek Trbosek autor knjige po kojoj je snimljen ovaj film se odlučio za jednu vrlo moguću fikciju gde je u zločine umešan onaj koji nije smeo da bude otkriven. Članovi kraljevske porodice, korumpirani ministri, osioni premijeri i poslušnici sve tri pomenute grupe jesu oni koji su umešani u zločine i ubistva prostitutki iz nižih slojeva društva. Da je bilo obrnuto, da je neki siromašni građanin/prostitutka povadio/povadila unutrašnje organe nekog plemića ili političara policijska istraga bi bila podignuta na najviši nivo i rezultirala bi hapšenjem ubice već koliko istog dana, a usputne (ne)željene žrtve ne bi bile mnogo važne. Ono na čemu se zasniva ceo slučaj Džeka Trboseka i čemu autor filma pridaje dosta pažnje je zavera opozicione grupe radikala protiv kraljevske porodice kao i masoni u vladajućoj oligarhiji. Nisam preveliki poznalavalac istorije ali pretpostavljam da bi u ovome neko koga zanima taj britanski period našao još jednu zanimljivost filma.
 

Kao neko ko obožava Jeremy Bretta u ulozi Sherlocka Holmesa pribojavao sam se kako će Christopher Plummer izneti tu ulogu i da li će biti dovoljno harizmatičan da mi film učini prijatnim za gledanje. Srećom, Christopher je u ulozi Holmesa vrlo dobar, sasvim sigurno ne kao Brett ali dovoljno dobar da ni za trenutak njegovo pojavljivanje na ekranu ne postane smetnja filmu. Holmes oštrim zapažanjem dolazi do nekih dokaza i zaključaka koji bi svakom normalnom čoveku promakli, a ne libi se ni od fizičkih obračuna sebi svojstvenim oružjima. Problem u filmu je Dr. Watson koji je dosta drugačiji od oba glumca koja su se pojavljivala u legendarnoj seriji The Adventures of Sherlock Holmes snimanoj između 1984. i 1994. godine. Da li je to slobodna interpretacija Jamesa Masona, inače odličnog glumca, ili je Watson takav i u knjizi – zaista ne znam jer dotičnu nisam čitao, ali je činjenica da je on u ovom filmu dosta neozbiljan, džangrizav, ponaša se snobovski i ne učestvuje u istrazi na način na koji sam pretpostavljao da hoće.
 

Murder by Decree je vrlo dobar film te ga preporučujem svim ljubiteljima detektiva Holmesa. Film je dovoljno napet, zanimljiv i misteriozan pa dva časa njegovog trajanja neće sporo proticati. Tek u nekim delovima politička pozadina zločina počinje malo da guši ali ne može sve biti idealno.

+ verodostojno osmišljena fikcija
+ verno dočaran ambijent tog vremena
+ napet i zanimljiv film sa odličnim Sherlockom...
— ...ali Dr. Watson mi se nije sasvim dopao
— politička pozadina zločina pomalo guši

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment