Tuesday, February 4, 2014

Horror Story (2013)


Režija: Ayush Raina
Uloge: Aparna Bajpai, Ravish Desai, Karan Kundra
Pogledajte još: 1920 (2008)

Indijci nikako da ubodu pravi recept i snime barem prosečan horor film. Kao i u slučaju vrlo slabog Bhoot Returns i u slučaju Horror Story u prvi plan izbija netalenat scenarista i potreba da se film prvenstveno dopadne prekookeanskoj publici. 


Pre početka gledanja ovog filma treba da znate sledeće: koliko mu je originalan naslov – toliko mu je originalna i radnja. Sedmoro mladih ljudi, četvoro momaka i tri devojke, ne znaju šta će od sebe pa odlaze da provedu noć u jednom ukletom hotelu koji se nalazi u blizini. I pored toga što se u hotelu dešavaju sumnjive stvari, što se vrlo često samoubije ko god uđe u njega naši fensi vragolani ne haju za to. „Ha ha ha, ko još veruje u te priče“ kaže jedna od njih, druga se malo pobuni i bejaše neodlučna al ova prva reče „nije valjda da ne smeš“ a onda jedan od momaka preseče i kaže „ma idemo, kakvi bre duhovi“, pa svi zajedno sedoše u džipa i odoše. E sad, kako je moguće da ovi tinejdžeri nisu imali pojma da se u njihovoj blizini nekada nalazila psihijatrijska ustanova u kojoj su se desila mnoga ubistva a kada je ustanova zatvorena ceo objekat je preuređen u elitni hotel (?) koji je nakon 3-4 dana rada takođe zatvoren zbog novih ubistava, sa sve vlasnikom novootvorenog hotela koji je skočio sa njegovog krova? Moguće je, pa ako su američki klinci toliko glupi što ne bi bili i indijski.


Ono što gledamo u narednom periodu je ono što gledamo godinama, čak decenijama, u sličnim haunted filmovima. Čim uđoše u hotel desilo se da su izgubili signale na mobilnim telefonima, desilo se da su se vrata iza njih zabarikadirala i nemoguće ih je otvoriti a sva stakla su neprobojna jer je hotel izgleda pravljen da preživi nuklearni napad, šta li. Da stvar bude još gora hotel nema nijednog prozora i balkona ili našim junacima nije palo na pamet da ih potraže. Nakon što se ubrzo ispostavi da u hotelu ima nekoga, nečega natprirodnog, ekipa počinje da se ubrzano smanjuje, neki bivaju ubijeni, zaklani, izudarani, za glavu skraćeni ili su naprosto nestali. Kasnije preživeli doznaju da u hotelu obitava izvesna duhica Maya, da živi u sobi 3046 i da ne želi ništa od posetilaca već samo da ih pobije zadovoljstva radi. Budući da izlaska iz hotela nema sve manja ekipa mora da se izbori sa Mayom kako zna i ume dok ova koristi standardni arsenal zlih duhova: lupa vratima, šapuće hodnicima, pomera invalidska kolica, utiče na psihu budućih žrtava i straši ih u svakoj prilici.


Onaj ko pogleda trailer ili slučajno uđe u prostoriju u kojoj se gleda Horror Story može pomisliti da je u pitanju odličan film. I zaista, tehnički film izgleda više nego dobro. Prvenstveno se to odnosi na jezivi objekat, na njegove mračne hodnike i bezbroj prostorija a sve to je začinjeno sa jezivim pomeranjem raznih predmeta i nekoliko strašnih prizora. Glumačka ekipa je podnošljiva, cure su simpatične ali me previše podsećaju na indijske serije koje se prikazuju na našim televizijama. Mane filma su mnogobrojne, počevši od neoriginalnosti pa do konfuzne i neubedljive priče koja vrlo brzo postane nezanimljiva i teško može gledaoca držati prikovanim uz ekran. Likovi se bespotrebno razdvajaju da bi bili lakši plen a duh zaposeda um žrtve i upravlja njome što dosta iritira. Film bukvalno nema nijednu originalnu crtu a čak je i broj sobe već viđen (soba 3046, 3+4+6=13, kao kod filma 1408 sa John Cusackom – 1+4+8=13). Stvar koja čini da je film jedva gledljiv je zvučna sinhronizacija. Znam da je američkoj publici nepremostiva prepreka da čitaju titl i gledaju film ali je engleska sinhronizacija ovde zaista katastrofalna, čak je mnogo lošija i od one u giallo filmovima s početka 70-ih. 


Horror Story je savršen primer da novac ne može da napravi dobar film ukoliko nema talenta i hrabrosti ekipe da snimi nešto što nije toliko često viđeno. Horror Story vizuelno izgleda skoro odlično, sa tek ponekim vidljivim CGI scenama, ali zato na svim drugim poljima pada.

+ vizuelno odličan film
+ odličan i jeziv ambijent
— film nema potrebnu atmosferu
— nema ni trunke originalnosti
— ideja, scenario, sinhronizacija

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment