Friday, February 14, 2014

Man with the Screaming Brain (2005)


Režija: Bruce Campbell
Uloge: Bruce Campbell, Tamara Gorski, Ted Raimi
Pogledajte još: My Name Is Bruce (2007)

Čovek sa vrištećim mozgom je debitantski film Brucea Campbella kao režisera i jedan od njegova dva režiserska ostvarenja. Scenario za ovaj film u nekakvoj formi postoji još od sredine 80-ih, otprilike iz vremena snimanja Evil Dead II, ali je na filmovanje ove uvrnute ideje ipak trebalo sačekati skoro dve decenije.


Prvobitna ideja je bila da se radnja filma smesti u istočni Los Angeles ali je zbog smanjenja troškova prebačena u Bugarsku. U Bugarsku dolazi biznismen William Cole željan da uloži svoj kapital u nastavak gradnje metroa. Koliko uspešan na poslovnom planu Cole je neuspešan na privatnom; njegova supruga Jackie se smrtno dosađuje i jedva je dočekala da ostane nasamo sa tamošnjim taksistom Rusom na malom „druženju“ u šumarku. Nije to veliki problem a ni prvo neverstvo njegove supruge, pravi problemi nastaju kada bračni par naleće na prelepu Ciganku koja se ne libi upotrebe hladnog oružja radi sticanja imovinske koristi. Malo je radio nož, malo gvozdena šipka, malo pištolj, i sve bi se završilo sa jednim člankom u dnu novina koji obaveštava o tragičnoj sudbini bogatog američkog bračnog para da u Bugarskoj ne živi & radi naučnik dr. Ivan Ivanovič Ivanov kome nesebično pomaže blago retardirani pomoćnik Pavel. Dr. Ivanov je uspeo da dođe do epohalnog otkrića kako da ukrsti dve ćelije a mrtva tela bogatih supružnika i ruskog taksiste su mu došla kao desetka na keca da sve to isproba u praksi. 


Man with the Screaming Brain je štos film čija se radnja bazira najviše na jurnjavi i međusobnim poterama. Logike u ovom filmu nema pa stoga i brojne rupe u priči ovde ne vredi navoditi; film je toliko neozbiljan da svako ko ne voli neozbiljnu i budalastu radnju ne treba ni da počne sa gledanjem. Desna polovina mozga gospodina Colea je bila toliko oštećena da je morala biti uklonjena a u lobanju mu je ubačena polovina mozga taksiste. Sada desna polovina mozga taksiste upravlja levom polovinom tela biznismena, dok biznismen čuje u glavi glas taksiste i naglas se raspravlja sa njim što stvara niz komičnih situacija kako unutrašnjih tako i fizičkih borbi. Ove fizičke borbe dosta podsećaju na zaposednutog Asha i stvaraju u nekoliko navrata komične situacije, prvenstveno u sceni u restoranu i kod prosjačenja. Nešto manje komične ali budalasto otkačene scene nastaju kada živ mozak iz mrtvog tela Colove supruge naučnik prebaci u telo breakdance robota pa sada supruga mehaničkim pokretima i Cole boreći se sa Rusom u sebi gone Ciganku da joj se osvete za ubistvo a Pavel ih za to vreme oboje vija da ih vrati profesoru na neophodnu doradu.


Za sve ljubitelje Brucea Campbella ovaj film je obavezan. Verovatno ne postoji glumac koji bi bolje odigrao čoveka u čijoj se glavi odigrava borba i sukob dva uma koji pokušavaju da zagospodare jednim telom (eventualno bi to uspeo Jim Carrey). Druga uloga u filmu koja se ističe je podrazumevani Ted Raimi u ulozi Pavela koji je odličan iako su neki njegovi fazoni i mimike pomalo usiljeni. Još jedan adut filma je upravo bugarsko okruženje koje je pomalo ismejano ali i zaslužno za neke uspele scene (da vidim ko se neće zgroziti kada Brus tura svoju pregrejanu glavu u užasno štrokavu WC šolju u restoranu). Kompletno bugarsko okruženje sa akcentom na siromašne čergarske četvrti, apsolutno neizvodljiva priča prepuna apsurda, luckasti dijalozi na neprirodnim akcentima i plitki neuverljivi likovi prave ovaj film toliko lošim da je on zapravo dobar. Naravno, da bi ste ga našli interesantnim morate imati specifičan ukus i biti obožavalac glavnog glumca. Tada vam neće smetati ni jeftin izgled fotografije, ni amaterska montaža ni vrlo često naivna gluma.


Man with the Screaming Brain je urnebesno šašav i zabavan film koji je obavezan za sve fanove Brucea Campbella kojih nije malo. Oni koji ne vole Brucea i njegov humor najverovatnije će ostati zabezeknuti glupavom radnjom i slabijim tehničkim karakteristikama filma. Pošto spadam u prvu grupu filmu dajem i visoku konačnu ocenu.

+ Bruce Campbell
+ Ted Raimi
+ urnebesno otkačena priča
+ nekoliko smešnih scena
— nisu svi fazoni uspeli

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment