Wednesday, February 26, 2014

Scarecrows (1988)


Režija: William Wesley
Uloge: Ted Vernon, Michael David Simms, Richard Vidan

Nakon opisa filma režisera koji je u svojoj karijeri snimio samo taj film evo opisa filma režisera koji je snimio čak dva filma. Scarecrows je njegov prvi režiserski uradak dok u drugom (Route 666) glumi upravo Lou Diamond Phillips. A Scarecrows je film o strašilima, baš kao što mu naziv kaže.


Nakon pljačke banke grupa od petoro bivših ratnih plaćenika i kriminalaca uzima dvoje talaca, pilota i njegovu ćerku, i skupa sa svojim tromilionskim plenom beži pred policijskom helikopterskom poterom. Iako deluje da je 3 miliona $ dosta love lakomost izlazi na videlo pa jedan od pljačkaša krade novac, baca bombu u avion i iskače iz njega blizu kućice u nedođiji među kukuruzima. Ostatak bande se snalazi i izbacuje bombu iz aviona, povlači ručnu, mota pun levi i vraća se do mesta gde je pokvarenjak pokvareniji od ostalih pokvarenjaka iskočio i sleteo padobranom na tle. Avion sleće i počinje potera za odmetnikom sa plenom po starom groblju i kukuruznim poljima koje čuvaju jeziva strašila. Ispostavlja se da kuća ima nekakvu demonsku istoriju koja ostaje nepoznata ali da strašila ne čuvaju kukuruze od ptica već čuvaju kuću i okolinu od ljudskih pridošlica. Strašila su živa, uredno dišu dok su zakucana na svoje drvene krstove a silaze samo po potrebi da bi preklali svoju žrtvu koja im je došla blizu.


Strašila idu i korak dalje, tačnije kombinuju svojstveno i poučno: osim što ubijaju oni žrtvu napune prljavim novcem umesto slamom, žrtva je tada osuđena na večni život kao hodajuće strašilo, ili na večnu živu smrt, budući da su već mrtvi, rasporeni, bez organa i napunjeni zelembaćima ali što je važno za preostale žive – praktično neuništivi. Protiv polu-zombija a polu-strašila ne vredi se boriti vatrenim oružjem već je jedino efikasno hladno oružje i komadanje. Ne treba posebno napominjati da je mala grupa kriminalaca svakom časom sve manja, da se osim sa strašilima (kada ih otkriju) moraju boriti i protiv svojih doskorašnjih kolega. Neki od krimosa čak postaju i zaposednuti kao da strašila imaju paranormalne moći upravljanja svesću pa postaju opasnost za ostale. Uglavnom, film je i pored pomalo budalaste priče dosta zanimljiv a njegova radnja se odvija skoro u realnom vremenu; sat ipo trajanja filma možda predstavlja tek duplo više vremena iz realnih života aktera, tačnije završetaka istih.


Ono što me je prijatno iznenadilo je da Scarecrows izgleda skoro kao film koji je nedavno snimljen. Usled specifičnog nedođijskog okruženja i radnje koja se dešava noću film ne izgleda preterano zastarelo. Tek frizura ženskog članova lopovske ekipe otkriva da film ima više decenija a nedostatak mobilnih telefona nije primetan jer je ekipa u stalnoj radio-vezi. I pored jednoličnog okruženja film nije dosadan za gledanje i nije monoton, dinamičan je, napet i poseduje dobru atmosferu zahvaljujući radu kamere i specifičnom okruženju. Strašila deluju jezivo a neka ubistva i čerečenja su izuzetno efektna. Problem sa filmom je što se kompletan dešava tokom jedne noći u mahom neosvetljenim predelima pa su neke scene suviše mračne i malo se toga vidi. Znam da bi i veštačko osvetljavanje dovelo do glupih scena poput onih u Abducted ali primedba da je Scarecrows premračan stoji.


Scarecrows je kombinacija zombi filma i slasher filma 80-ih sa bonusom u vidu pouke da se krađa zelembaća ne isplati. Ovo je veoma dobar i malo poznati horor proizvod 80-ih i bila bi šteta da ga fanovi tog perioda ne pogledaju.

+ jeziv izgled strašila
+ pojedina ubistva
+ napet i atmosferičan film
+ krađa se ne isplati
— na momente suviše mračan

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment