Wednesday, February 12, 2014

House of Good and Evil (2013)


Režija: David Mun
Uloge: Rachel Marie Lewis, Christian Oliver, Marietta Marich
Pogledajte još: Conjurer (2008)

Iza vrlo efektnog covera i naziva House of Good and Evil krije se debitantski film režisera i scenariste. I dok je režiser odlično odradio posao scenarista je gotovo sve stvari prekopirao iz mnogo puta viđenih ostvarenja. Sve tako upakovane ne deluje previše loše samo će oni koji očekuju barem malo originalnosti ostati razočarani.


Kuća dobra i zla počinje prologom u kome vidimo da je mladi bračni par zadesila lična tragedija kada su izgubili nerođenu bebu. Film u tom trenutku ne pojašnjava šta je uzrok svemu ovome već se seli u sadašnjost kada Chris i Maggie dolaze svojim 4x4 automobilom u neku nedođiju gde su kupili kuću. Smanjivanje troškova života, neophodna promena mesta prebivališta da bi svoj život nakon tragedije počeli ispočetka, sve su to već viđeni uvodi u sličnim filmovima. Ovaj film ide i nekoliko koraka dalje jer se već u prvim minutima dešava veliki broj slučajnih koincidencija: guma na automobilu je probušena, telefon u kuću nikad nije uveden, signala za mobilni telefon nema, struja nije uvedena a generator u šupi troši previše benzina i redovno se zaustavlja u gluvo doba noći, polovina kuće je izdata nekim ljudima koji se nikada ne pojavljuju, meštani nisu prijateljski raspoloženi, u Chrisovom i Maggienom delu kuće postoji jedna prostorija koja je uvek zaključana a ključa nema, Maggie je još uvek neoporavljena od lične tragedije a Chris je pomešao alkohol i lekove. 


Iz ovakve postavke zaista svašta može da se izrodi, od duhova, pomahnitalih meštana koljača, monstruma iz zaključane polovine kuće do izludelih aktera koji tripuju i atakuju na one druge. Nakon početnih nedoumica film se vrlo brzo iskristališe pa posle nekoliko noćnih scena više nema nedoumice šta se dešava i kakav će biti završetak. Ovo je možda i najveći problem filma jer je on veoma predvidljiv iako je osmišljen tako da (zbrzani) preokret na kraju filma treba da šokira gledaoca. Neću otkrivati dalju radnju jer bilo šta navedeno može da pokvari ugođaj potencijalnim gledaocima ali bi svakako trebalo znati da film ne poseduje mnogo specijalnih efekata i krvi pa svi koji očekuju slasher film i bilo kakvu dinamiku treba na vreme da odustanu od gledanja. House of Good and Evil gradi dobru i jezivu atmosferu zahvaljujući ambijentu, kuća deluje prilično jezivo kao i svaka ogromna kuća u nedođiji smeštena na ivicu šume koja je često prekrivena maglom. Režiser odlično barata kamerom i pravi prilično jezive kadrove i turobnu atmosferu sporošću radnje i scenama koje u svakom trenutku mogu da prerastu u nešto mnogo strašnije. 


Kada se nešto strašno desi gledalac neće biti sasvim siguran da li se to zaista desilo ili se sve odigrava u glavi junaka filma. Potpuno druga stvar je realnost priče jer zaista neverovatno deluje da neka devojka ili žena provede dane i noći sama u ogromnoj kući bez susedstva, bez struje i telefona dok joj je suprug daleko i odsutan zbog posla. Ne treba biti previše iznenađen kada se tokom noći generator ugasi a iz kuće ili okoline počnu da se čuju različiti zvukovi koji dodatno uplaše i unervoze Maggie. Rachel Marie Lewis je meni sasvim nepoznata glumica, čak se i na internetu ne može pronaći više informacija o njoj ali je u ulozi Maggie vrlo ubedljiva. Većina filma pripada njoj i ona je njegova prava zvezda, ne samo da prelepo izgleda već i veoma uverljivo iskazuje svoja osećanja a u promenama raspoloženja je ubedljiva. Ostatak malobrojnog kastinga je zadovoljavajući a izdvaja se gospođa Marietta Marich koju pampimo iz The Texas Chainsaw Massacre


Iako House of Good and Evil izgleda kinematografski predivno, ima zadovoljavajuću atmosferu i režiju, kao i odličnu glavnu akterku on ne zadovoljava na polju kompletne zaokružene priče. Ona ima svoj smisao i poentu ali je već mnogo puta viđena i nije dovoljno dobro sakrivena pa će biti više nego očigledna svakom iskusnijem gledaocu.

+ režija i atmosfera
+ Rachel Marie Lewis
+ ambijent i lokalitet
— neoriginalnost
— predvidljivost

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment