Sunday, April 4, 2021

COVID-21: Lethal Virus (2021)


Režija: Daniel Hernández Torrado
Uloge: Christian Stamm, Loretta Hope, Ramon Álvarez
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt11246434/
Trailer: https://youtu.be/YEWiN3peZik
Pogledajte još: Corona Zombies (2020)

Covid pandemija traje već više od godinu dana pa nije čudo da su se počeli pojavljivati horor filmovi na tu temu. Ono što je zanimljivo je da su u pitanju filmovi slabijeg kvaliteta ali obzirom na to da je nekoliko filmskih projekata o korona virusu u fazi postprodukcije možemo očekivati da se pojavi i neki makar prosečni. COVID-21: Lethal Virus nam dolazi iz Španije, koja je jedna od virusom najgore pogođenih država, te bi se dalo očekivati da bi Španci dotičnu temu mogli obraditi kako dolikuje...

Pa, ne baš. U uvodu ovog filma gledamo dokumentarne snimke o Covid pandemiji ali ne čujemo elemente koji liče na postojeći virus, već se zaraza pripisuje globalnom otopljavanju, koje je (više po uzoru na The Thing a manje po uzoru na ovu našu Koronu) otopilo neke naslage leda na Arktiku a iz leda i svojevrsni virus koji se zatim raširio po svetu. Nakon uvodnih 3-4 minuta više ništa ne čujemo na temu korona virusa a film postaje tipični niskobudžetni zombi akcioni horor film, i takav ostaje do samog finala. Nakon malo istraživanja po internetu došao sam do podatka da je ovaj film snimljen još 2019. godine a da je tadašnji radni naslov bio - Until The End, da bi u nekakvoj verziji s početka ove godine film nosio naziv Lethal Virus dok je omot krasila slika doktorke u krvavom mantilu. Nameće se logičan zaključak da su novi naziv, omot a možda i pomenuti kvazi dokumentarni uvod ubačeni samo marketinga radi, možda i na insistiranje filmske kuće, kako bi film zapao potencijalnim gledaocima za oko, te zbog aktuelne tematike na kojoj se šlepa dopreo do većeg broja ljudi. Što se tiče samog filma - fokus radnje je stavljen na dva lika koja pokušavaju preživeti u stanju opšteg haosa koji je zahvatio celu planetu i domoći se kolibe na drugom kraju šume, što bi im garantovalo kakvu-takvu sigurnost. Posmatramo tipa po imenu Scott, lika koji je izgubio gotovo svaku nadu i razočaran je svime, počevši od sebe pa do kompletnog čovečanstva, a njemu će društvo praviti doktorka po imenu Allyson, mlađa žena koja pokušava nastaviti svoju misiju i domoći se laboratorije u susednom gradu kako bi pronašla lek koji može zaustaviti opštu zombi pandemiju.


Pored ovog dvojca pratimo još jedan – par specijalaca koji su izgubili ali pokušavaju pronaći doktorku Allyson i sprovesti je u laboratoriju živu i zdravu. Ovi specijalci su konstantno za petama našim junacima i približavaju im se svakog časa, a zgodan su način da se razbije monotonija i težište radnje prebaci na drugo mesto. Osim drugačijeg fokusa premeštanje kamere sa Scotta i doktorke na specijalce dovodi i do promene karaktera filma: iako je i dalje u pitanju zombi horor kada gledamo specijalce u kadru COVID-21: Lethal Virus postaje nabijen izrazitom akcijom. Specijalci bukvalno roštiljaju po nepreglednim hordama razularenih krvožednih zombija koji su nakon grada okupirali i šumu, ispaljujući toliku količinu municije da je ne bi mogli vući za sobom u omanjoj prikolici i od koje bi im se definitivno rastopilo vatreno oružje koje koriste. Kada im ponestane municije, ili kada reše da ga ohlade, oni pribegavaju bliskoj borbi sa zombijima, što obzirom na njihovu brojnost izgleda još naivnije nego stotinu headshotova koje smo videli pre toga. Ipak, mislim da bi ove akcione scene mogle biti zanimljive nešto mlađim gledacima, ukoliko takvi i pristupe gledanju filma koji nosi ovaj naziv. Kada je fokus na Scottu i Allyson akcija je prisutna ali ne u tolikoj meri, jer je naš par naoružan isključivo jednom pucaljkom pa silom prilika mora uključivati mozak i koristiti zaklone a ne uzdati se samo u svoje fizičke sposobnosti i neograničene sposobnosti svog vatrenog oružja.


Ukoliko niste obraćali pažnju na iMDB stranicu ovog filma niste ni videli da COVID-21: Lethal Virus (u trenutku pisanja ovog opisa) ima ocenu od celih – 1.6/10. To je zaista katastrofalno niska ocena koja bi trebala značiti da je ovaj film bukvalno negledljiv i da je na toliko niskom nivou da mu ne treba prilaziti niko ko nije filmski mazohista. Lično nisam stekao utisak kako je ono što sam video u filmu negledljivo, iako film ima dosta problema. Osim klišeiziranog zapleta takva mu je i kompletna radnja. Bukvalno svaku scenu koju ovde vidimo gledali smo i ranije u nekim drugim zombi hororima, a klišei se ređaju kao na traci. Istina, većina ovih klišea ne nervira gledaoca ali u kasnijoj fazi filma nailazimo i na takve. Gluma nije na previsokom nivou, ali nije ni katastrofalna (recimo, prethodno opisani film je imao kudikamo slabiju glumu). Možda veći problem mogu biti čudni akcenti likova, budući da većini glumaca ovog filma engleski nije maternji jezik, ali ovo će više smetati gledaocima sa engleskog govornog područja. Scenario je relativno slab a dijalozi najčešće nisu previše ubedljivi. Kada dođe do akcije ili napada zombija kamera ima tendenciju da se drmusa preko svake granice dobrog ukusa, u tolikoj meri da se malo šta razaznaje na ekranu a minus stavljam i animiranim pucnjima i animiranoj krvi. Zvuk pucanja je takođe prilično veštački, sudbine nekih likova su jako zbrzane i ne zadovoljavaju emocije posmatrača a završetak filma je previše otvoren.


Ipak, i pored ovih mana COVID-21: Lethal Virus mi nije bio dosadan jer je nafilovan skoro konstantnom akcijom. Ukoliko pređete preko problematične shaky kamere prisustvovaćete prilično napetim scenama u kojima su zombiji često na samo jedan jedini centimetar iza naših likova. Dalje, izgled šume zna biti prelep, tačno je da se dan i noć nekako prebrzo smenjuju ali kišna šuma, zelena šuma i snežna šuma na trenutke zaista oduzimaju dah. Izgled zombija nije loš, čak je bolji nego u nekim malo skupljim hororima, a prisutan je i veliki broj statista, što uglavnom nije odlika jeftinih horor filmova. Dopala mi se i jedna od poruka filma, da u datoj katastrofičnoj situaciji ne možemo verovati nikome, iako ni to svakako nije novo u apokaliptičnom žanru. Kada se sve sabere i oduzme – da nije bezobraznog marketinga za COVID-21: Lethal Virus bi malo ko čuo, eventualno bi ga pogledali najzagriženiji horor fanovi, oni kojima ni trećerazredni zombi horor uradak ne može promaći. Ovaj horor film svakako nije za gledaoce koji zahtevaju kvalitet, dobru priču ili originalnost radnje, i to svakako treba reći, ali treba reći i da film nikako ne zaslužuje ocenu od zaista nerealnih 1.6/10. Možda su ipak zapadnim gledaocima korona rane i dalje sveže, a možda su filmovi sa Covid temama i dalje preuranjeni, pa su ovaj bezobrazni marketing kaznili nerealno niskim ocenama.

+ dosta napetih i akcionih scena
+ prelepi kadrovi šuma i planina
— slab scenario, priča i dijalozi
— previše drmusava kamera
— animirani efekti; marketing
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment