Sunday, May 2, 2021

Underwater (2020)


Režija: William Eubank
Uloge: Kristen Stewart, Vincent Cassel, Mamoudou Athie
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt5774060/
Trailer: https://youtu.be/jCFWEzIVILc
Pogledajte još: DeepStar Six (1989)

Radnja filma Underwater dešava se (iznenađenje!) pod vodom, i to duboko pod vodom – čitavih 11 kilometara ispod površine vode, na samom dnu okeana. E baš na tom dnu okeana izvesna korporacija sagradila je brojne stanice za podvodno bušenje nafte, a hiljade tona izvučenog crnog zlata doprinelo je čitavim sistemima povezanih postrojenja i brojnim ljudima koji su tu zaposleni. I šta može poći po krivu u stvaranju podvodnog profita osim jednog sasvim običnog i redovnog podvodnog zemljotresa?

Upravo jedan zemljotres doprinosi da se sve uruši, plane i odleti u vazduh, tj. u vodu... Akcident vidimo već na samom početku filma nakon kratkog upoznavanja sa našom simpatičnom junakinjom po imenu Norah koja je zaposlena na održavanju kompjuterskih sistema, što ne znači da nije u dobroj psihičkoj i fizičkoj kondiciji. Sve tri pomenute sposobnosti biće joj preko potrebne već od prve minute Underwater: Zemljotres bukvalno odvaja jedan deo stanice, Norah biva prinuđena da „odseče” ranjene delove podvodne građevine kako bi sačuvala zdravim centralni deo, ne uspevši da spasi ni sve preživele. Sama se upućuje ka kapsulama za spašavanje koje se nalaze ko zna gde na drugom kraju stanice, a na svom putu po urušenim hodnicima pronalazi još nekolicinu preživelih, a na koncu i samog ranjenog kapetana. Ljudi koje posmatramo nemaju baš previše vremena, možda maksimalno pola časa; nakon tog vremena jezgro za proizvodnju energije će se pregrejati i spržiti sve u svom radijusu, a da ne bi skončali reš pečeni malobrojni preživeli se moraju odvažiti na suludi, gotovo samoubilački pokušaj spašavanja: moraju krenuti na podvodno pešačenje do jedne udaljene baze koja nije u funkciji ali koja bi morala posedovati kapsule za spašavanje...


Već sama podvodna akcidentna situacija zvuči dovoljno bezizlazno i napeto ali to nije sve: podvodni zemljotres je stvorio pukotine na morskom dnu i oslobodio neka misteriozna stvorenja nepoznatog porekla, ali više nego poznatih namera – da pojedu malobrojne preživele koji u metalnim skafanderima pešače ne malu razdaljinu. I zaista, tokom kompletnog trajanja filma ne zna se šta je veća opasnost, da li jeziva stvorenja koja su više nego ubilački nastrojena, pokretna a vremenom progresiraju kako po pitanju brojnosti tako i po pitanju svoje veličine (do enormnih i gigantskih razmera) ili negostoljubivi uslovi koji vladaju na morskom dnu, naravno – negostoljubivi za jednog čoveka, kojem voda, a posebno na toj ekstremnoj dubini nikako nije prirodno stanište. Filmu se zaista mora skinuti kapa za prikaz života u datim okolnostima, za borbu za svaki podvodni korak, borbu za kiseonik koji svakim udisajem nestaje, za prikaz krhkosti oklopa i staklenog vizira, za nepregledno okruženje koje od raznih algi i mutnog dna ne pruža vidokrug dalje od nekoliko metara... Naravno, Underwater nije potpuno realan film, jer na pomenutoj dubini nikakav život ili hod ne bi bio moguć bez obzira na kvalitet skafandera, ali uspeo je da potakne na razmišljanje o svoj problematici vodenog pritiska i nemogućnosti života na velikim dubinama...


Treba istaći da je kompletan izgled filma skoro pa spektakularan. Vidi se da je u Underwater uloženo dosta novca pa nijedan kadar ne izgleda preanimiran, tj. ne izgleda jeftino animiran, već svaka scena deluje uverljivo i ne odskače od ostatka filma, bez obzira da li se film odigrava na napuštenoj stanici, na morskom dnu ili tik ispred džinovskog stvorenja koje je „majka” hiljadama drugih. Upravo zbog dobrog izgleda podvodnih kreatura čudi odluka autora da se pomenute u principu nikada ne vide eksplicitno, već isključivo u brzim scenama. Ipak, cenim da je do ovoga došlo zbog potrebe za dinamikom, jer brze scene vidimo kada god se nešto napeto dešava na ekranu, od početnog zemljotresa pa nadalje. Nisam ljubitelj prebrze montaže i gomile kratkih scena iz raznih uglova tokom kojih se malo šta vidi, pa ovome stavljam zamerku, iako je to možebiti samo subjektivan utisak. Ono što mi se takođe nije svidelo je „kontrukcija” nekih od podvodnih kreatura: zaista ne razumem čemu služi stvorenje koje ima dve noge, dve ruke, glavu i oštre zube a živi na dnu okeana i silom prilika se hrani raznim planktonima ili eventualno ostacima uginulih kitova. Ovde su autori filma očigledno podlegli potrebama gledalaca tj. pretpostavci da ljude može uplašiti isključivo neka humanoidna i njima slična kreatura a ne ljigavo bezlično biće sa pipcima koja nema definisano telo i organe.


Glumačka postava je dostojna jednog ovakvog filma ali nemojte tražiti neke dublje likove i pozadinske priče jer toga u Underwater nema. Od samog početka ovo je akcioni horor SF, bez trunke predaha i (gotovo) bez praznog hoda, sa dosta klišea koji su uglavnom zadovoljavajuće implementirani, bez scena koje nismo do sada videli u sličnim podvodnim ali i ne samo takvim SF hororima, ali i bez scena koje su uspešnije i efektnije od scena kojih se sećamo iz, naprimer, legendarnog Alien. Ipak, ovo je jedan sasvim pristojan film kojem se nema mnogo toga zameriti, pa stoga zanemarite brojne kritike diljem web-a i prepustite se jednoj napetoj podvodnoj survival avanturi.

+ napeto akciono podvodno iskustvo
+ konstantni utisak beznadežnosti
+ efekti i kompletan izgled filma; režija
+ odlična Kristen Stewart u ulozi Norah
— brza montaža; izgled nekih kreatura
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment