Friday, May 7, 2021

W lesie dzis nie zasnie nikt (Nobody Sleeps in the Woods Tonight) (2020)


Režija: Bartosz M. Kowalski
Uloge: Julia Wieniawa-Narkiewicz, Michal Lupa, Wiktoria Gasiewska
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt11240506/
Trailer: https://youtu.be/RdSvaEhqMcM
Pogledajte još: You Might Be the Killer (2018)

I Poljska horor slasher konja za trku imade, i to pristojnog, u vidu Nobody Sleeps in the Woods Tonight (originalnog naziva W lesie dzis nie zasnie nikt). Film je po pojavljivanju bio jedan od najgledanijih naslova na američkom Netflixu pa je ista ekipa koja je potpisala ovaj film već prionula na snimanje nastavka, čije pojavljivanje je zakazano za oktobar tekuće godine. Zanimljivo je i da će naslovnu ulogu u sequelu ponoviti i final girl iz prvenca koju igra Julia Wieniawa-Narkiewicz.

Jedan pomalo radoznali poštar, možda i suviše posvećen svom poslu i istrajan da po svaku cenu isporuči poštu na adresu primaoca, nakon što mu niko ne otvori vrata u jednoj šumskoj izolovanoj kućici odlučuje da preporučenu pošiljku/omotnicu dostavi kroz podrum... Dobro, iz podruma je čuo i neke (ne)ljudske zvukove ali to ništa ne menja u utisku da ovaj poštar nikada nije pogledao nijedan horor film. Poštar htede isporučiti poštu i pomoći onome ko se iz podruma čuo, na svoje iznenađenje u podrum bejaše uvučen od strane nekog nevidljivog podrumskog stanovnika, njegova pošta više nikada i nigde ne bejaše isporučena, a 30 godina kasnije film Nobody Sleeps in the Woods Tonight se nastavlja u istoj šumi, nedaleko od mesta radnje iz prologa... U šumu pristiže, baš kako to nalaže duh slashera 80-ih, pun autobus tinejdžera kako bi se u letnjem kampu socijalizovali, odvikli od modernih tehnologija, telefona, društvenih mreža i video igara, jednom rečju – kako bi se oljudili. Činjenica je da ovaj problem među mladima postoji, kao što je činjenica da ovakav uvod pomaže filmu u nečemu veoma važnom po slashere koji se odvijaju u šumskim zabitima: klincima su oduzeti mobilni telefoni i sva druga sredstva komunikacije što doprinosi da se mlađarija (uz sitne izlete) ponaša gotovo istovetno onim klincima iz 80-ih...


Ni šumski kamp nije dovoljan već se buljuk klinaca deli na manje grupice, a svaka od njih sa svojim vodičem/vaspitačem odlazi u različiti kraj šume, u cilju dodatne socijalizacije, kampovanja i navikavanja na društveni život van društvenih mreža. Tako i naša glavna junakinja, mlada devojka po imenu Zosia, skupa sa još nekoliko svojih vršnjaka odlazi u dodatnu zabit, predvođena „iskusnom” vaspitačicom, pedagogom i stručnjakom za preživljavanje. No, niko u ovoj ekipi nema pojma da se ulogorio veoma blizu one kućice iz prologa a da nešto nije u najboljem redu zaključuju već nakon prve noći, kada uvide da jedan od klinaca nedostaje... Baš kako to slasher zakonitosti nalažu – vaspitač naređuje da dvoje klinaca ostanu dežurati u kampu dok ostatak ekipe potraži pomoć, samo kako bi razdvojeni klinci postali još lakša meta razularenom stanovniku podruma šumske kućice... Međutim, ovaj slasher kliše nije ni prvi ni jedini u filmu: Nobody Sleeps in the Woods Tonight je sastavljen isključivo od horor klišea, klišea koje smo videli u raznim poznatim slasher naslovima, i to nije urađeno nimalo slučajno, krađe ili pozajmljivanja radi, već je kompletno ostvarenje svojevrsni omaž poznatim predstavnicima žanra iz kojih otvoreno reciklira najpoznatije momente.


I van pomenutih horor klišea Nobody Sleeps in the Woods Tonight ne deluje kao potpuno ozbiljan slasher već kao meta horor, budući da od nekih pojedinaca čujemo razne reference na horor filmove, poput zakonitosti koje vladaju u slasherima a tiču se preživljavanja i slično. Klišeizirani su i klinci, iako tu vidimo dodire modernih vremena, pa tako osim debeljuce, promiskuitetne devojke i šaljivdžije vidimo i gej momka. Svi klinci imaju kliše priče i istorijate, izgovaraju već mnogo puta prežvakane rečenice koje ovde nisu predugačke pa time ni predosadne, a Zosia ima i (naravno) ličnu porodičnu tragediju sa kojom ćemo se upoznati u izuzetno efektnim flashbackovima koji razbijaju monotoniju. Osim glavne glimice ostali likovi su prilično plitki, ne previše bitni i nećemo brinuti za njihovu sudbinu, možda i zbog toga što znamo kakva sudbina čeka sve aktere slashera osim finalne devojke, pa se umesto toga možemo fokusirati na negativca i ubistva a ona su veoma brutalna. Film je nakrcan krvavim i gnusnim scenama mada se neka ubistva dešavaju van ekrana, što upada u oči. Ipak, ima detalja za uživanje, ima brutalnih i jezivih maski, ima bolnih scena a ima i scena koje su svesno pozajmljene iz poznatijih horor naslova. Upečatljiva je i žestoka kritika određenih institucija, poput policije i crkve.


Iako nisu toliko efektne kao u „originalima” zanimljivo je posmatrati ubistvo vrećom za spavanje o drvo (preslikano iz Friday the 13th Part VII: The New Blood), čerečenje žrtve dok stoji iz jednog poteza (uvodno ubistvo iz Wrong Turn 2: Dead End) a pomenutih momenata koji su pozajmljeni ili predstavljaju reference na druge horor naslove ima još. Pomenute dve scene u najkraćem i opisuju ovaj film: ukoliko ste fan filmova koji objedinjuju elemente serijala Friday the 13th i Wrong Turn nema razloga da propustite Nobody Sleeps in the Woods Tonight.

+ slasher sa duhom 80-ih
+ omaži brojnim filmovima
+ dosta brutalnosti i ubijanja
— neki klišei ipak nerviraju
— SF pozadina negativaca
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment