Sunday, December 27, 2020

Wrong Turn 2: Dead End (2007)


Režija: Joe Lynch
Uloge: Erica Leerhsen, Henry Rollins, Texas Battle
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0804555/
Trailer: https://youtu.be/Ia4AaNto3Hw
Pogledajte još: Wrong Turn (2003)

Nakon možda i neočekivanog uspeha filma Wrong Turn iz 2003. godine snimanje nastavka nije dolazilo u pitanje a to se i dogodilo četiri godine kasnije. Iako je film izašao isključivo na nosačima za kućno prikazivanje, dakle bio je bez bioskopskih projekcija, Wrong Turn 2: Dead End je najbolje ocenjeni film u kompletnom serijalu, što znači da se kritici svideo blagi zaokret od ozbiljnog horora ka manje ozbiljnom ali zabavnom filmu punom brutalnosti i gnusnih scena.

Ovaj zaokret možemo videti već u uvodnoj sceni koju karakteriše brutalno tranžiranje lepog tela plavokose voditeljke Kimberly Caldwell koja u ovom filmu glumi samu sebe. Dotična se uputila u pravcu jednog šumskog proplanka gde ekipa izvesnog reality show programa, neke varijante famoznog Survivera, sprovodi poslednje pripreme pred otpočinjanje emitovanja. Tu su organizatori, producenti, režiser i snimatelj, postavljene su kamere po čitavom delu šume a tu je i nekolicina takmičara, mahom skupljenih s koca i konopca čime je zadovoljena preko potrebna šarenolikost, kako za dotični reality show tako i za film. Dotični takmičari će po šumi igrati razne igre preživljavanja koristeći postavljene tragove i određena pravila, a organizatori su tu da celu priču učine uzbudljivijom dodavanjem raznih „začina” i saveta. Nažalost, ni takmičari ni organizatori ne znaju (a lepa Kimberly je to saznala nekoliko trenutaka pre svoje smrti), da u okolini seta na kojem se odigrava snimanje živi mutirana porodica koja se hrani isključivo ljudetinom.  

Za razliku od prvenca u Wrong Turn 2: Dead End nema iznenađenja jer gledaoci znaju ko nastanjuje šumu i zašto ubija. Zbog toga su autori ovaj film započeli otvoreno i punim gasom, eksplicitnom pojavom nekolicine deformisanih spodoba, što je pun pogodak, a u istom tempu nastavljaju i dalje. Praznog hoda gotovo da nema, trenutaka za predah takođe, i to je zbilja odlično. Čak i pomalo izanđala ideja reality showa ovde odlično leži, iako smo nešto slično videli samo nekoliko godina ranije u Halloween: Resurrection. Dinamika spašava ovaj reality show, show koji se prekida nedugo nakon svog početka jer deformisani kanibali veoma brzo atakuju na članove ekipe, ali ga spašava i organizator koga glumi veoma efektni Henry Rollins. Gosn Rollins, bivši marinac koji sada snima reality showove, je v2.0 verzija doktora iz prethodnika i prava je šteta što nije više na ekranu i što njegova odmazda ka kanibalima nije mnogo duže potrajala. Ako je za utehu – ostatak ekipe nije antipatičan i vrlo korektno odrađuje svoj posao, čime je Wrong Turn 2 dostojan naslednik prvog dela.

Obzirom na to da je publika htela više a autori ovog filma su im izašli u susret imamo detaljniji prikaz istorijata deformisane porodice, direktniji pogled na njihove aktivnosti, karaktere i sveukupno ponašanje, što ponekad malo banalizuje film ali svakako doprinosi da on bude još gnusniji i bizarniji od prethodnika. Wrong Turn 2 nije previše strašan film, i svakako je manje jeziviji od prvog dela, ali scene poput kasapljenja tela i konzumiranja istih, poljubaca deformisanih spodoba, međusobnog  seksa ili famozne večere mogu da izazovu gađenje kod osetljivih gledalaca. Valjda iz istog razloga neke od pomenutih scena su skraćene a neke čak deluju i kompletno izbačene iz filma, poput prolaska kroz poljski WC ili kadrova porođaja mutirane trudnice. Ipak, brutalnosti ima u izobilju, specijalni efekti su brojni, odlični i veoma efektni a utisku doprinosi i to što se kompletan film dešava danju. Preporuka je da na Youtubeu pogledate i kratak dokumentarac o snimanju ovog filma gde možete videti na koji način su snimane neke od efektnijih scena ubistava.  

Mane filma? Malo ih je, ali osim nekoliko rupa u priči uglavnom se svode na nekoliko nerezonskih postupaka (nema ih previše), na ne previše originalnu radnju (finalna večera je namerno ali ne i previše potrebno prekopirana iz The Texas Chainsaw Massacre) i na to što neki od simpatičnijih likova suviše brzo skončavaju. Takođe, neće se svakome svideti ni to što film više nije toliko ozbiljan i što je na korak od horor komedije ali lično to nisam našao kao veliki problem. Koliko je Wrong Turn strašan toliko je Wrong Turn 2: Dead End zabavan a u kompletu predstavljaju savršenu zabavu za filmsko horor poslepodne ili veče.

+ dinamičan, zabavan i brutalan horor film
+ efektni, krvavi i brojni specijalni efekti
+ odlični Henry Rollins u glavnoj ulozi
+ dosta gnusnih momenata sa monstrumima
— ponekad neozbiljan, ponekad neoriginalan
 
Ocena: 8/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. To je to što se tiče kvalitetnih delova :D Dalje gledaš na svoju odgovornost :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. E ima da stisnem zube i pogledam ih sve, pa ja sam njih skinuo s neta a ne oni mene :)

      Delete