Sunday, December 13, 2020

Freaky (2020)


Režija: Christopher Landon
Uloge: Vince Vaughn, Kathryn Newton, Celeste O'Connor
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10919380/
Trailer: https://youtu.be/EqPnIcDW9g0
Pogledajte još: Scouts Guide to the Zombie Apocalypse (2015)

Od režisera filmova Happy Death Day i Happy Death Day 2U stiže nova horor komedija u sličnom ruhu a obzirom na uspeh navedenih filmova pojava Freaky nije iznenađenje. Čak i ukoliko ne znate da je dotični tip autor Sretnog Smrtovdana 2U prepoznaćete sličan ton filma, veoma sličnu protagonistkinju a čak i ono što joj se desilo podseća na nešto što smo već posmatrali. Inače, film Freaky sam pogledao na predlog stalne čitateljke ovog bloga Nadice Maneve.

Od jednog kolekcionara starih predmeta biva ukraden ukleti bodež, a kada pomahnitali serijski ubica pokuša da njime ubije tinejdžerku po imenu Millie desiće se nešto potpuno neverovatno, nešto što mu nije bilo ni na kraj serisko-ubilačke pameti: naime, ubistvo klinke nije izvršeno, već je samo ovlaš ranjena što je dovelo do paranormalnog događaja tokom kojeg su njihove dve ličnosti zamenjene, iliti po srpsko-hrvatski – swapovane. Sada se tinejdžerka našla u telu serijskog ubice a pomahnitali krvolok u telu nežne plavokose klinke... I to nije sve: za vraćanje u prvobitno stanje, dakle u stanje kada svako dobija svoje telo, ostalo je nešto manje od 24 časa; kada časovnik otkuca ponoć zamena postaje trajna za vjek i vejekov i povratak na staro nije moguć... I dok krvolok ne haje mnogo što će od sada morati da ubija u telu plavokose srednjoškolke naša simpatična Millie ne želi da večno ostane zarobljena u telu mišićavog dvometraša koji ima njušku sa poternice. Iako joj se svidelo da makar privremeno ima visuljak među nogama...

Kao što rekoh u uvodu: ton filma je veoma sličan prethodnim radovima ovog autora a to znači da se uglavnom nećete grohotom smejati na gegove koje ovaj film nudi, iako ih ima u nekoj meri, ali ćete biti počašćeni duhovitom i zanimljivom radnjom, uglavnom dinamičnom, donekle predvidljivom ali bez predaha, što je više nego dovoljno da nas drži prikovanim uz ekran. Glavni adut ovog filma je snalaženje klinke u telu odraslog muškarca a njega u telu plavokose srednjoškolke i tu film najviše i pruža, a obzirom da je namenjem mlađoj populaciji ne čudi da se dobar deo štoseva tiče polnih organa i muško-ženskih odnosa, tim pre što je jedan od Millienih drugara homoseksualnog opredeljenja. No, ima tu još zanimljivog materijala, naplate nekih starih dugova, kazni koje smo jedva čekali (profesor), vidimo neke scene koje kao da su došle iz one čuvene komedije The Hot Chick ali vidimo i neke scene koje nas veoma podsećaju na prvi deo kultnog serijala Back to the Future, kada neki likovi u filmu ne uspevaju da prepoznaju sebi bliske osobe jer su sada u drugačijoj spoljašnjosti.

Naravno, da biste uživali u ovom filmu morate potisnuti logiku i odustati od postavljanja brojnih pitanja. Film ima ozbiljnih rupa i rupica ukoliko mu pristupite kao ozbiljnom filmskom ostvarenju, ima čak i nekih problematičnih elemenata ukoliko mu pristupite i kao horor komediji, ali ako Freaky posmatrate isključivo kao kratkotrajnu zabavu on je veoma efektan, duhovit i zanimljiv film, svakako vredan gledanja. Može zasmetati nepostojanje istorijata bodeža, kao i to što serijski ubica ne izgleda nimalo inteligentno u ranijoj fazi filma pa deluje kao da bi veoma brzo pao pod udar zakona. Recimo, umesto da se primiri kao plavokosa tinejdžerka i nastavi da ubija po nekom svom planu i programu on već istog jutra, odmah nakon buđenja u novom domu pokušava da ubije „svoju” sestru. Verujem da bi inteligentniji i perfidniji ubica mogao u novom „resetovanom” telu dejstvovati godinama a da ne bude otkriven, ali, naravno onda ne bi bilo ovog filma. Ovo prethodno nisu mane, već neka zapažanja vašeg dežurnog zakerala a prave mane (makar za moj ukus) su sledeće...

Vince Vaughn je odličan u ulozi ubice koji najednom mora da se ponaša feminizirano, oponašajući pokrete jedne srednjoškolke. Problem sa Vinceom nije on sam već scenario filma, jer stidljiva, tiha i povučena devojka kada se najednom nađe u telu odraslog muškarca više nije takva, već istovremeno dobija samopouzdanje, postaje mnogo pričljivija i ne ponaša se kao ona devojka koju smo gledali u uvodu filma. Time gledalac gubi utisak da posmatra Millie jer ova dva lika deluju kao potpuno druge osobe po temperamentu i karakteru. Mnogo bolje je prošla Kathryn Newton u ulozi Millie, ne samo zbog toga što joj je scenario bio naklonjeniji, već i zato što jednako efektno igra i mirnu sramežljivu klinku i temperamentu osobu koja ne priča mnogo ali zato efektno ubija. Drugi problem filma je insistiranje na homoseksualizmu, što nije problem kod gej drugara (čak tu ima i nekoliko duhovitih replika i scena), a nije problem ni kod mišićavog sportiste koji pod uticajem alkohola pokazuje svoje pravo lice. Problematična scena mi je na zadnjem sedištu automobila ispred policijske stanice i nikako mi nije legla ni u kom pogledu, niti deluje realno, niti duhovito.

Freaky poseduje nekoliko (kvazi)emotivnih predaha, ima duhovitih replika, ima i potpuno očekivanog hepienda a ima i nekoliko veoma brutalnih ubistava kojih se ne bi postideo ni neki slasher A kategorije. Zažmurite na neke njegove mane, potrudite se da zanemarite logiku i ne postavljate nikakva pitanja a ukoliko to uspete imaćete priliku da uživate u jednoipočasovnoj neobaveznoj i povremeno veoma brutalnoj zabavi.

+ Vince Vaughn i Kathryn Newton u glavnim ulogama
+ uglavnom zanimljiv, dinamičan, pa i duhovit film
+ nekoliko veoma brutalnih, krvavih i maštovitih ubistava
— klinka zarobljena u telu muškarca ne deluje kao ista osoba
— ponekad nepotrebno insistiranje na homoseksualnizmu
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment