Saturday, November 21, 2020

My Soul to Keep (2019)


Režija: Ajmal Zaheer Ahmad
Uloge: Parker Smerek, Remington Gielniak, Arielle Olkhovsky
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt4385944/
Trailer: https://youtu.be/ASQTLQGsG54
Pogledajte još: It (2017)

Činjenica je da dečijih horor filmova nema mnogo i da biste mogli biti na dobrim mukama ukoliko želite svog malog brata, sinčića ili ćerkicu navući na horor filmove a smatrate da je, recimo, It previše strašan ili možda neprimeren za njegov uzrast. E tu na scenu stupa izvesni Ajmal Zaheer Ahmad kao scenarista, režiser i producent filma My Soul to Keep, light horor ostvarenje koje ne treba mešati sa filmom Soul to Keep ili Cravenovim My Soul to Take.


 Priča koju posmatramo nije nimalo originalna i verovatno ste je do sada već gledali u nekom obliku a ide otprilike ovako: devetogodišnji Eli je ubeđen da u podrumu njegovog doma obitava jezivo stvorenje koje se krije u mraku odmah pored peći za centralno grejanje. Dotično čudovište se uporno krije od odraslih ali konstantno napada decu pokušavajući iz nekog razloga da im otme dušu. Nekoliko klinaca je preneraženo ovim čudovištem, ostala deca im se podsmevaju a odrasli im ne veruju, dok Elijeva starija sestra koja je u buntovničkim tinejdžerskim godinama čudovište koristi ne bi li napakostila svom bratu s kojim je u stalnom sukobu. Eli se boji čudovišta, nekada uspeva da vodi normalni klinački život a nekada je preneražen i opsednut njime, ali sve se menja kada sticajem okolnosti mora ostati sam u svom domu tokom jedne olujne noći i konačno se obračunati sa mračnim zlom iz podruma. Eli će tokom odlučujuće borbe koristiti sve što ima na raspolaganju, od raznih stvari koje svetle, jer je svetlost jedino ufikasno oružje protiv bića koje obitava u mraku, do raznih igračaka i gadžeta kojim će pokušati da ga nadmudri.

Upravo zbog isplanirane odbrane i napada na famoznog stvora My Soul to Keep se može opisati kao paranormalni Home Alone film sa jezivim čudovištem ali ukoliko bih vam to rekao stekli biste utisak da je film zabavniji nego što zaista jeste. Istini za volju, on nije nimalo dosadan i poseduje nekoliko efektnih momenata ali konačni rezultat nije previsok jer autor filma iz nekog razloga nije iskoristio sve potencijale koje je imao na raspolaganju. Treba reći da prežvakana priča o čudovištu koje napada decu dok odrasli pojma nemaju o tome i ne pokazuju veliko interesovanje za probleme mališana nije problem ovog filma, kao što nije preveliki problem ni to što Eli sticajem ne baš spontanih okolnosti ostaje sam u kući tokom mračne olujne noći, bez mobilnog telefona, mahom bez električne energije i bez bilo koga u komšiluku ko bi mu pritekao u pomoć. Problem nije ni suviše generički stvor koji se uglavnom ne vidi a tek u nekoliko navrata je u formi CGI senke sa pipcima. Problem ovog filma je zapravo – sužena ciljna publika, tj. zbilja malo aduta na polju horora zbog čega My Soul to Keep neće ostati u dobrom pamćenju bilo kome ko je pogledao više od nekoliko iole strašnih filmova u svom životu.


 My Soul to Keep poseduje nešto suspensa, čak i prilično dobru i jezivu atmosferu pri silascima u mračni podrum ili kada Eli ostane sam u kući, poseduje čak i nekoliko pristojnih jump scare momenata ali filmu treba prići isključivo kao dečijem hororu, kao materijalu koji bi mogao biti ulaznica u svet horora za (naj)mlađe naraštaje, dok za one starije i nema mnogo toga da ponudi. Nakon pristojnog početka koji je takav uglavnom zahvaljujući vrlo dobroj i uverljivoj glumi svih aktera, kako starijih tako i onih najmlađih, te prilično zanimljivim likovima, film se nastavlja dosta zbrzano što mi se apsolutno nije dopalo. Možda je tempo takav jer je prilagođen mlađim naraštajima koji su alergični na prazan hod i smaranje ali voleo bih da je središnji deo filma, od ostanka Elija u kući do početka finalne borbe ispričan natenane, sa još Elijevih ideja i još smislenih pokušaja napada i odbrane, bez obzira na njihov ishod. Umesto toga vidimo dosta sumnjivih odluka svih likova, često nismo ni sigurni u namere istih i šta to zapravo pokušavaju i s kojim ciljem, što možda neće zasmetati neiskusnim klincima koji budu gledali ovaj film ali mi matoriji to definitivno primećujemo.

Najveća mana filma je njegov završetak koji mi se jednostavno ne dopada i ne kapiram njegovu poentu, pa smatram da je neće shvatiti ni oni kojima je ovaj film namenjen. S druge strane, završetak filma je napadno otvoren, kao da je autor već pri snimanju My Soul to Keep u glavi imao nastavak koji će možda biti snimljen a možda neće nikada. Ovakav koncept ne podržavam ni kod ozbiljnijih filmova a kod horora koji treba da navuku klince u žanr još manje, jer mogu da proizvedu kontraefekat. Mislim da se ovde na scenariju i priči moglo i trebalo dodatno poraditi, neke scene je trebalo ponovo napisati, produžiti, pojasniti ili drugačije režirati a možda je i završetak morao biti drugačiji, prigodniji atmosferi filma i prilagođeniji ciljnoj publici kojoj je film namenjen.

+ odlična kinematografija i kompletan izgled filma
+ gluma svih likova koje vidimo; odlična muzika
— središnjica filma je dosta zbrzana i nerazumljiva
— nejasni i nedorečeni elementi koji se tiču stvora
— završetak filma je dosta slab ali i vrlo klišeiziran
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment