Tuesday, July 19, 2016

Halloween: Resurrection (2002)


Režija: Rick Rosenthal
Uloge: Bianca Kajlich, Ryan Merriman, Busta Rhymes
Pogledajte još: Jason X (2001)

Eto konačno da i ja pogledam „čuveni” Resurrection, nadaleko poznat kao (po mnogima) najslabiji Halloween nastavak, ne računajući (ili da) naredna dva komada. S obzirom da sam u vreme izlaska ovog filma (a i neko vreme nakon toga) bio generalno razočaran opštim stanjem na horor sceni ovaj film mi je totalno promakao i prošao van radara te o njemu nisam ni razmišljao do skorašnjeg gledanja kompletnog Halloween serijala. S obzirom da sam se nagledao kritika ovog filma i top lista Halloween sequela u kojima je Resurrection ponosno zauzimao začelje s nestrpljenjem sam iščekivao projekciju filma pripremljen na opšti amaterizam, otaljavanje posla, animacije i ko zna šta još.


Uvod filma mi je izmamio upitnik iznad glave jer je odličan i gotovo da oživljava look & feel ako ne prva dva nastavka serijala a onda solidnih sequela s kraja 80-ih. U glavnoj ulozi uvoda zatičemo Laurie Strode, lično i personalno, i saznajemo da se Resurrection nastavlja direktno na H20 iako smo mislili da je taj film definitivno stavio tačku na život & delo Michaela Myersa. Ono što mi se neočekivano svidelo je način na koji je cela priča nastavljena. Jeste, postoji tu povećih rupa i rupica, dosnimljenih scena iz prethodnika koje opovrgavaju onomad viđeno i još koječega ali je sve to svakako bolje nego da se dalje išlo na implementaciju paranormalnosti (na šta naziv filma asocira). Uglavnom, Laurie se sada „leči” u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa i očekuje svoga brata koji može da stigne svaki čas. Kada u predvečerje Noći veštica on i stigne u bolnicu sestra ga ne nudi kavom (a ni pogačom ni solju) već nastavlja da aktivno radi na neutralizaciji najbližeg joj roda. Nastaje bolnički džumbus vrlo sličan onome viđenom 1981. godine ali se sve, nažalost, veoma brzo završava: Jamie Lee Curtis završava svoje tezgarenje (na koje svakako ne bi pristala deceniju ranije kada je imala daleko primaljivije ponude), Laurie Strode završava svoju Halloween karijeru a film se seli u XXI vek.


XXI vek podrazumeva setup, teme i likove koji se potpuno razlikuju od „arhaičnog” uvoda ovog filma. Stoga je zaplet ovog filma pronađen u sledećem: ima se snimati nekakav reality show, gde će nekoliko izabranih tinejdžera provesti Halloween noć u trošnoj kući Michaela Myersa, ubice koji je ušao u legendu (iako se i dalje ne priznaju njegova dela nastala od Halloween 4 do Halloween 6). Svako od aktera će na glavama nositi kameru i mikrofon, prenos će se uživo posmatrati diljem američkih država a organizator programa se potrudio da show bude strašan i dinamičan pa je kuću obogatio scenografijom, efektima i drugim horor džidžabidžama. No, ni organizatoru ni klincima nije bilo ni na kraj pameti da će se direktno u ovaj reality show uključiti i domaćin kuće, Michael Myers lično, i da će početi ubijati uživo! Kada to svi budu shvatili biće suviše kasno a mrtvačka kola će već biti dupke puna. Dakle, veoma jednostavna priča ali prilično dinamična. Što se ostalih kvaliteta filma tiče treba reći da možemo videti nekoliko efektnih ubistava i da je Michaelova maska veoma atraktivna. Nepoznato je gde ju je nabavio (i da li je bila „na akciji”) ali je još jedna zanimljivost filma što smo konačno saznali gde se to Michael skrivao svih ovih godina.


O manama filma bi se svakako moglo štošta reći. Glavna odbojnost može biti upravo setup i lokalitet filma, dakle nekakav live prenos iz kuće i gomila klinaca koja se šetka gore-dole čekajući da završi na sečivu Michaelovog noža. Činjenica je da Resurrection izuzetno verno oslikava u kojem je nastao i u sebi baštini raspoloženje, navike i interesovanja tadašnjih klinaca (reality showovi, ulazak masovnih tehnologija u domove, igrice, chatovanje...) ali je svakako činjenica da se to mnogima (da ne kažem većini) neće dopasti. Sasvim je očigledno da su autori filma želeli modernizovati serijal a ovo je definitivno jedan od smerova u kojem se moglo poći. S druge strane - šta su zasadili to su i požnjeli: možda su dobili neke nove (mahom mlađe) fanove (a i to je upitno) ali su zato oni stariji svi odreda ostali razočarani a mnogi su i digli ruke od serijala. Možda bi sve bilo drugačije da je reality show komponenta kvalitetnije snimljena ali je iz nepoznatih razloga doneta odluka da footage snimci izgledaju veoma sirovo, amaterski i nekvalitetno, prepuni raznoraznih animalija, smetnji, „snega” i drmusanja, što mu dođe kao trešnja na šlagu na torti (na stolu). Ne sećam se najbolje tadašnje video tehnologije ali pretpostavljam da su ondašnje mobilne kamere bile u stanju da naprave snimak koji bi se mogao gledati (i razaznati). Ukoliko su se pravili isključivo snimci ovakvog kvaliteta zaista ne znam ko bi to gledao.


Režiju ovog filma je odradio Rick Rosenthal (režiser drugog dela) ali u filmu koji je koncipiran kao Resurrection naprosto nije mogao da se dokaže. Film osim nekoliko brutalnih ubistava ne pruža dovoljno, nema upečatljihih vizuelnih scena a nema ni atmosfere koja je u ovom serijalu davno nestala. Uostalom, u Scream eri ona više nikome nije ni bila potrebna. Sama priča koja je gotovo kompletna smeštena u jednu staru kuću ne deluje previše atraktivno a autori su pokušali da razbiju monotoniju kadrovima žurke s koje je većina otišla kako bi gledala prenos direktnog ubijanja. Ovo je verovatno najuspeliji momenat filma a da se on ne tiče Michaela i njegovog ubijanja. Ono što je problematično je glumačka postava koja je sastavljena od nepoznatih i ne previše talentovanih mladića i devojaka (koje ćete zaboraviti čim krene odjavna špica) i nekih poznatih ljudi koji se odazivaju na imena Busta Rhymes i Tyra Banks. Zaista nisam upoznat ko su i šta su dotični ali znam da se ovaj prvi ne uklapa u film, da ima suviše mnogo teksta i u svakom slučaju bi bilo bolje da je držan podalje od ovog projekta pa makar i pod pretnjom oružjem.


Sve u svemu - Halloween: Resurrection je jedan slab film ali ipak daleko od razočarenja kakvo sam očekivao. On se može pogledati jer dinamičnom radnjom i Myersovim ubilačkim delovanjem drži pažnju ali osim toga nema ništa da ponudi a svakako nema da ponudi ni ništa novo. Serijal je znake zamora pokazao još davnih dana a u nedostatku Laurie Strode i dr. Loomisa to više jednostavno nije to. Uskoro ću pogledati i naredna dva nastavka (ili šta li su) Halloween serijala, koje tekođe nikada nisam pogledao, te ću se ponovo pripremiti na najgore i sniziti kriterijume.

+ odličan uvod koji kao da je došao iz 80-ih

+ nekoliko brutalnih ubistava i duhovitosti

— snimci sa kamera; neatraktivno okruženje

— prilično slabi glumci; dijalozi i ponašanja

— rupe i nelogičnosti; bezobrazni marketing 


Ocena: 4/10
Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

 1. E sad ti meni prijatelju reci, da li je ovo "comedy" kako nam dragi IMDb kaže?

  Inače, gledao sam nekoliko verzija finala ovog filma, ne znam jesi i ti?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nisam ni primetio da na iMDB piše "comedy" a ne smatram da je u pitanju komedija iako ima nekoliko komičnih elemenata. Nisam gledao druge verzije finala ali ni ne verujem da bi bilo koje finale moglo pomoći filmu. Eventualno bi ga još dodatno pokvarile :)

   Delete