Sunday, July 31, 2016

Viy (2014)


Režija: Oleg Stepchenko
Uloge: Jason Flemyng, Andrey Smolyakov, Aleksey Chadov
Pogledajte još: Viy (1967)

Već odavno sam trebao opisati remake starog ruskog filma Viy iz 1967. godine ali bolje ikad nego nikad, jel. U svakom slučaju, čitateljka Anči (koja je poželela opis ovog filma) može slobodno pristupiti gledanju jer je u pitanju vrlo dobro ostvarenje koje bi trebalo biti obavezno štivo svakog filmofila a posebno fana SF-a, fantazije i naposletku horora. Viy (svetskog naziva Forbidden Empire, The Forbidden Kingdom ili jednostavno Viy 3D) je ruski film snimljen po prvom rukopisu Nikolaja Gogolja a upravo je to razlog što se film prilično razlikuje od stare verzije i što poseduje malo zajedničkih tačaka na nivou radnje. Film je sniman celih sedam godina (decembar 2005 - oktobar 2012), mahom zbog finansijskih problema, a kada budete gledali film shvatićete šta je tokom (post)produkcije toliko koštalo.


Radnja filma se dešava početkom XVIII veka kada britanski kartograf i naučnik Jonathan Green kreće na putovanje od zapada ka istoku. On putuje u svojoj supermodernoj kočiji bez ljudske posade (kočija sa autopilotom - tzv. Tesla automobil XVIII veka!) ali sa veoma modernom tehnikom koja mu olakšava put i beleži sve rezultate koji će mu biti od koristi pri crtanju realnih mapa terena. No, kada nabasa u maglovite šume i malo ukrajinsko selo nedaleko od Kijeva naučnik će se naći u velikim problemima: Jonathan se upliće u lokalnu folklornu legendu, u tragediju nestanka jednog mladića i susreće se sa problemom pokvarene kočije koju moja da osposobi kako zna i ume ako želi na nastavi svoje putešestvije. Mnogo važnije od toga - susrešće se sa Kozacima koji nikada do tada nisu videli stranca i ma koliko da su gostoprimljivi prema njemu ipak ne mogu protiv nekrunisanog vođe svoga sela - lokalnog sveštenika. Sujeverni meštani se okreću protiv došljaka, usput se ukazuje prilika za još nekoliko tradicionalnih žrtvovanja žena a sve to ima veze sa nestankom onog mladića i sa ukletom crkvom na vrh brda. Naravno, i sa - vešticama.


Ova epska priča dugačka preko dva sata pleni svojom dinamikom i tempom u kojem nema gotovo ni sekunde predaha. S druge strane, sama priča ponekad deluje zbrčkano, besciljno i kao da je potpuni mess, posebno ukoliko ste navikli na zapadnjačke filmove. Nisam siguran da li je ovo zbog problema u postprodukciji (eventualno zbrzana i neprirodna montaža može biti), dosnimavanja i promena na scenariju ili potrebe da se makar po tome liči na stari film i pruži adekvatna posveta. Uglavnom, nit sa filmom iz 1967. godine je ovim definitivno povučena i dva filma makar po neozbiljnosti, tempu i povremenom gotovo dečijem humoru veoma liče jedan na drugog. Tematski je Viy 2014 bajka, povremeno dark fantasy, ali ipak sa svim odlikama koje je definišu. Upravo zbog toga film je pogodan za prikazivanje najmlađima (i svima onima koji se tako osećaju) jer će u njemu videti odličan zaplet, jasnu podelu na dobre i zle, karikaturalne likove, odlične vizulne efekte a onda i sasvim očekivani ali karakteristični završetak koji će zadovoljiti bukvalno sve gledaoce. Film nije ni na trenutak dosadan a, paradoksalno, prijalo bi mu i da je duži jer određeni momenti deluju previše zbrzano.


Viy (3D)/Forbidden Empire/The Forbidden Kingdom predstavlja pravi praznik za oči i jedan od najlepših (verovatno i najlepši) film opisan na ovim stranicama. Već od prvog kadra vaše cenjene oči neće znati na koju stranu da gledaju i kako da pohvataju što više detalja veoma bogate i raskošne fotografije. Scenografija svakog kadra je urađena sa mnogo pažnje a tek nekoliko sumnjivih detalja vam neće pokvariti užitak čak i da ih primetite. Istina, u nekim trenucima Viy deluje preanimirano, u nekim drugim animacija nije toliko kvalitetna (čini se da jahanje veštice nije mnogo napredovalo od 1967. godine) ali to su sitnice u poređenju sa stotinama prelepih kadrova sela, šuma, crkve na vr' brda ili kadrova sa mnoštvom statista (možda u ovom poslednjem film kaska za originalom). Film je toliko lep da je prava muka odabrati odgovarajuće screenshotove za ovaj opis; bukvalno svaki kadar je zaslužio da se nađe uz ovaj opis a mnogi i kao wallpaperi na desktopu vašeg kompjutera. U nedostatku većih ocena vizuelni izgled filma Viy 2014 ocenjujem - desetkom!


Nisam siguran da li je ubacivanje engleskog naučnika u film poštovanje starog Gogoljevog nacrta ili potreba da se film promoviše i van ruskog govornog područja ali mi se taj element filma dopao, ne samo zbog šarolikosti već i zbog specifične alternativne tehnologije koju naučnik koristi a koja predstavlja nekakav retro futurizam. Jasno se vidi i potreba autora filma da prikaže civilizacijsku, društvenu, kulturnu i tehnološku razliku između istoka i zapada a sve ono što razlikuje ova dva sveta može se primeniti i na današnje vreme. Takođe, kritika sujevernog, lakovernog i naivnog naroda apsolutno se može odnositi i na sadašnjost jer smo svedoci da su i današnji (kvazi)religiozni fanatici itekako zatupljeni, praznih mozgova a punih stomaka (alkohola) i žive svoje živote bez razmišljanja a u očekivanju žrtvovanja dežurnih krivaca, ma ko to bio u datom trenutku. Oni koje zanima trenutna geopolitička situacija i odnosi dve najveće svetske sile u ovom filmu će pronaći još gomilu paralela ali nisam siguran koliko je to sve bila namera autora filma a koliko proizvod slučajne koincidencije. Viy bi izazvao broje rasprave polupismenih rusofila i zapadofila ali, srećom, takvi ne gledaju ovakve filmove: nit' imaju živaca nit' mogu čitati tol'ko titla.


Nije mi se dopalo što su scene u kojima naučnik govori svojim maternjim jezikom sinhronizovane (i to ne toliko ubedljivo) na ruski jezik ali nisam siguran da li je ovo karakteristika samo određene kopije filma do koje sam došao ili svih kopija. Nije mi se dopalo ni što su neke specifične scene originala ovde jako skraćene i gotovo potpuno zanemarene po značaj glavne priče (recimo, tri jezive noći provedene u crkvi). Neko bi mogao prigovoriti i da Viy 2014 nije dovoljno strašan film ali ja mu to ne bih stavljao kao zamerku; specijalni efekti u ovom filmu su odlični a izgled karakondžula veoma maštovit i efektan (highlight ionako vizuelno efektnog filma ćete videti u sceni za večerom). Vizuelno, stilski i po svom neozbiljnom, često komičnom, tonu Viy veoma podseća na neke kultne prekookeanske istorijske horor komedije (recimo Army of Darkness) ali i moderne holivudske mračne bajke i filmove o alternativnim bajkovitim istorijama. Pre gledanja ovog filma svakako preporučujem gledanje originalne verzije jer i danas ima itekako šta da ponudi gledaocu.

+ prelep i bajkovit izgled celog filma

+ scenografija, efekti i izgled stvorenja

+ dinamičan, moderan, spektakularan

— povremeno neubedljiv i konfuzan

— malo prepoznatnljivih starih scena 


Ocena: 7/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment