Friday, April 2, 2021

The Haunting of Margam Castle (2020)


Režija: Andrew Jones
Uloge: Amy Quick, Ashton Spear, Jane Merrow
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10648146/
Trailer: https://youtu.be/pq3IJ1HTpM8
Pogledajte još: The Innkeepers (2011)

Haunting ovoga, haunting onoga, haunting jednog ukletog mesta, haunting nekog drugog, pa onda haunting neke kućerine, zgrade, podruma, tavana, svinjca, kokošinjca, a red je došao i na haunting dvorca u Velsu po imenu Margam Castle. Film pod nazivom The Haunting of Margam Castle nam dolazi od našeg starog znanca Andrewa Jonesa koji je osim više filmova o lutki Robertu režirao i već opisane Cabin 28, The Legend of Halloween Jack, The Last House on Cemetery Lane

Dvorac iz naziva filma zaista postoji, određeni deo istorijskih činjenica koje čujemo u filmu je istinit (u slučaju da nekoga zanima) a diljem interneta postoje i razna paranormalna istraživanja koja manje ili više uspešno dokazuju da je dvorac zaista uklet. Ovaj film je nastao na temeljima tih (kvazi)dokumentaraca ali je krajnji rezultat više nego upitan. Na samom početku filma smo u Americi i gledamo dvoje profesora koji od direktora univerziteta dobijaju zadatak da otputuju u Vels i načine nekakvo istraživanje koje bi potvrdilo postojanje duhova u dvorcu Margam. Direktor ne veruje da išta aranormalno na pomenutom mestu postoji ali finansijski posrnulom univerzitetu bi publicitet svakako dobro došao pa profesori nemaju kud: skupa sa još nekoliko naučnika i profesora stižu na velšku destinaciju, tu upoznaju jednog profesora meštanina a priključuje im se i iskusna spiritistkinja, i to je ekipa koja će noćiti u dvorcu, snimati prostorije, detektovati kretanja po pustim hodnicima i truditi se da pronađe bilo kakav detalj koji bi mogao potvrditi nečije prisustvo. Reklo bi se da je ovo očekivan ali zadovoljavajući zaplet filma.


Nažalost, scenario ovog filma je spor i predvidljiv. Ono što gledamo već prvih sati po spuštanju mraka je isto ono što smo do sada gledali stotinama puta u filmovima na sličnu temu, a uključuje prolazak prikaza iza leđa likova (sa sve naprasnim zvučnim efektima), pojavljivanje odraza u ogledalima ili ostavljanje natpisa na istima, smetnje na snimcima kada god bi kamere trebale snimiti pojavu natprirodnog, razdvajanje likova koji baš u tom trenutku u pola noći imaju želju za šetnjom njima nepoznatom šumom, itd. Sve ove scene bi mogle proći jer prolaze i u drugim paranormal/haunting horor filmovima ali u The Haunting of Margam Castle to nije slučaj jer su sve odreda snimljene dosta slabo, skoro amaterski. Nepovoljnoj situaciji ne ide u prilog ni slaba produkcija zbog čega nema preko potrebne atmosfere koja bi proizvela makar povremenu jezu kod gledaoca. Zauzvrat, gledalac se guši bespotrebnim podacima iz istorijata dvorca a onda i neubedljivim dijalozima likova koji ni za trenutak ne deluju realno i životno. Recimo, kada član ekipe prvi put vidi duha u sekundi menja svoje poglede na svet i počinje da bulazni dubokomisleće rečenice koje ni sam glumac koji ga igra ne razume.


Specijalni efekti su slabi i gotovo nepostojeći, duhovi izgledaju kao pravi ljudi a stvar se delimično menja nabolje tokom određenih flashbackova ali i u njima gledalac ne nalazi satisfakciju. Jednostavno, ni likovi iz prošlosti ne deluju autentično a animirana lomača ne deluje previše smrtonosno po veštice razapete na krst. Osim dela istorijskih činjenica vezanih za Margam zamak zanimljiv je i njegov prikaz, ali samo spoljašnjosti: scene u unutrašnjosti su očigledno snimane u nekim drugim objektima, novijim i dostupnijim ekipi, a deo kadrova je naknadno animiran da podseća na unutrašnjost starog zdanja. Zaista ne baš srećno rešenje. Završetak filma je verovatno najbolji deo celokupnog The Haunting of Margam Castle što je element koji smo već videli u nekim prethodnim filmovima istog autora. Što se tiče glume stvari su na prilično niskom nivou mada s ovim scenarijem ni eminentnija imena ne bi uspela uraditi ništa. Vidimo neke poznate face iz horor filmova 70-ih i 80-ih godina ali to ne znači da će vas njihove role impresionirati; u ovom filmu kao da važi pravilo – što stariji lik to lošija gluma. Na pozitivni tas kantara ide i podatak da je film dugačak jedva 75 minuta.


Utisak je da se ovim filmom upropastila potencijalno dobra prilika za snimanje makar prosečnog horor filma o ovom poznatom lokalitetu. Neki kažu da je Margam dvorac jedno od najukletijih mesta u Velikoj Britaniji i prava je šteta što će The Haunting of Margam Castle malo koga zadovoljiti i malo kome ostati u dobrom sećanju.

+ spoljašnji izgled dvorca; završetak
— neubedljiv i nezanimljiv scenario
— dosta slaba gluma većine aktera
— predvidljiv i bez ikakvih iznaneđenja
— slabi specijalni efekti i produkcija
 
Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment