Tuesday, April 17, 2012

The Innkeepers (2011)


Režija: Ti West
Uloge: Sara Paxton, Pat Healy, Kelly McGillis
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1594562/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=tQ2FumKy_HE
Pogledajte još: Poltergeist (1982)

U režiji Ti Westa (koji je odgovoran za The House of the Devil, Cabin Fever 2: Spring Fever, i „budući horor hit“ V/H/S) stiže nam film The Innkeepers, koji je priča o duhovima ali nešto drugačije ispričana i pitkija od, naprimer „haunting“ filmova.



Radnja filma se dešava u starom hotelu Yankee Pedlar Inn, dva dana pred zatvaranje. Gostiju je sve manje, gazda je ko zna gde, pa se hotelski radnici Claire i Luke (Sara Paxton i Pat Healy) više dosađuju nego što rade. U svoj toj dosadi njih dvoje istražuju prošlost hotela, kada je bivša vlasnica misteriozno ubijena. Sa opremom koja može da „registruje“ natprirodno i zvukove koje ljudsko uho ne može registrovati obilaze prostorije u nadi da će uređaji zabeležiti bilo kakvu promenu. Jedini gosti hotela su bivša ostarija glumica (u izvođenju nekada poznate Kelly McGillis), zatim majka sa sinom koja je pobegla od muža nasilnika i misteriozni gospodin koji hoće da odsedne baš u određenoj sobi iz njemu znanih razloga.



Naravno, kasnije će se ispostaviće da u hotelu zaista ima duhova, i to više komada, a u njihovom pronalaženju će pomoći i bivša glumica, čije odsedanje u hotelu ima neku dublju pozadinu, kao i odsedanje misterioznog gospodina, uostalom. Malobrojni likovi u filmu su dobro odigrani, na čelu sa simpatičnom Sarom Paxton, koja je izuzetno odigrala lik devojčurka Claire. Ono što je meni bilo pomalo razočarenje je pojavljivanje Kelly McGillis, ali i to shvatite uslovno. Nije stvar u njenoj ulozi, koja jeste pomalo slaba i nejasna, ali to je stvar scenarija. Problem je što nju nisam gledao još od Top Guna, a to je bilo pre 25 godina, i u uspomeni mi je ostala kao sexy ženska, dok je u ovom filmu seda gospođa, taman u skladu sa svojim godinama.



Što se tiče filma on se odvija veoma sporo, a kad kažem sporo mislim da se odvija sporije od nekih sporih filmova. Znamo da kad neka devojka u horor filmu ugasi svetlo i legne u krevet, a muzika stane, da će se nešto strašno desiti. Devojka se u krevetu okrene tamo pa ovamo i vidi neku sablast ili duha. E u ovom filmu se okrene tamo, pa ovamo, pa onda ponovo tamo, pa tako par puta, muzika stoji, tenzija je tu, i onda se nešto desi (a ponekad i ne), ali to sve traje i traje. Ne kažem da mi nije bilo zanimljivo, ali mislim da se neće svakome svideti ova sporost. Ono što je meni bio veći problem je neujednačena ozbiljnost filma. U prvom delu filma on funkcioniše dosta „staromodno“, sa dužim dijalozima, čak i nekim duhovitim scenama, dok se drugi deo filma pretvara u pravi horor, prilično ozbiljan, sa više nego diskutabilnim i pomalo tužnim krajem koji se neće svima svideti (meni nije). U prvom delu filma sam mislio da je u pitanju možda neka varijanta duhovitog horora, prilagođenog i mlađim uzrastima, ali na kraju sam video da sam bio u zabludi, te nisam baš shvatio poentu ovoga.



U svakom slučaju, meni se prilično svideo film, iako u njemu nema puno strašnih scena, tačnije u prvoj polovini filma ih nema uopšte. Ukoliko volite staromodnije filmove, sa sporom radnjom, onda bi ste mogli uživati u filmu. U suprotnom ga bolje zaobiđite jer će vam biti izuzetno dosadan.

+ dobra režija, fotografija, i većina scenarija
+ Sara Paxton je odlična u ulozi Claire
+ nekoliko napetih scena je vrlo dobro
— film je izuzetno spor (za one koji ne vole)
— završetak filma se neće većini svideti


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment