Sunday, April 15, 2012

Rosewood Lane (2011)


Režija: Victor Salva
Uloge: Rose McGowan, Ashton Moio, Ray Wise
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1840388/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=MhqkFKCxmc4
Pogledajte još: Play Misty for Me (1971)

Zaista ne znam šta sam zgrešio pa da me Bog kazni sa ovakva dva horor filma koje sam pogledao istog dana. Svi znamo da je filmadžijama ponestalo ideja, ali da toliko podcenjuju i iritiraju svoje gledaoce je baš neverovatno. Nadam se da nije u pitanju neki novi podžanr – Iritirajuće Glupi Horor Filmovi.



Nakon čitavih hordi ubica raznih vrsta, od slučajnih do masovnih, nakon mutiranih, poremećenih, izazvanih i ničim izazvanih, nakon svih mogućih životinja i insekata ubica, normalnih, poludelih i mutiranih, nakon bića iz svemira ili iz drugih dimenzija, nakon aveti, sablasti, duhova, zombija, vampira i drugih karakondžula sada je došlo vreme da se plašimo dečaka raznosača novina, koji je half-boy half-devil himself!? Zbilja mislim da nam  filmadžije vređaju inteligenciju, posebno što je ovo u pitanju ozbiljan film, daleko od tinejdžerske zafrkancije, kao naprimer Teeth (2007). Sad, da je ovaj film bolje urađen možda bi mi od straha i rekli „bež’te noge da vas ne uneredim“ kada bismo videli dečka sa novinama ili njegove tamne okice, ali ovako rezultat je katastrofalan, i zaista mi nije jasno kako autore filma nije sramota ovako nešto snimiti i koja je poenta ovoga.



Sonny Blake (Rose McGowan) dolazi u malo mestašce Rosewood Lane na uviđaj jer joj je otac nastradao padom niz stepenice. Naizgled očigledna nesreća pripitog čoveka kasnije će doći u pitanje, kada se Sonny u radio emisiju uključi momak i unese nespokoj i sumnju u pomenuti nesrećni slučaj. Naime, Sonny je psihijatar i ima svoju noćnu talk-show emisiju, a momak koji se javio je lokalni raznosač novina i ne zaustavlja se na tom javljanju već joj nekoliko puta provaljuje u stan. Policija mu ništa ne može, iako ga je Sonny lično videla, jer ima alibi roditelja koji tvrde da nije napuštao svoju sobu. Po toj logici bi neko uz „alibi“ roditelja mogao svakojake zločine da uradi, ali dobro, to je samo jedna od stvari kojima film nervira gledaoca.



Druga stvar je da niko od komšija neće da posvedoči ništa u vezi raznosača novina jer ga se plaše i misle da je to đavo lično jer ima crne zenice. Autori filma gledaoce stavljaju u istu ravan sa komšijama debilima, pa nas „plaše“ sa desetinama kadrova u kojima se zumiraju dečkove crne zenice ili pedale njegovog bicikla (!?) Možda ovo može biti strašno nekom ko pati od neke biciklofobije (ako takva bolest uopšte postoji) ali gledaocima će biti katastrofalno. Da sam gledao film sa nekim u društvu mislim da bi smo se često zgledali i prevrtali očima. Ne može se čak uzeti u obzir da je film triler jer momak poseduje neke natprirodne mogućnosti, ima brzinu, skače po krovovima a u lošem finalu filma videće se da je (skoro) besmrtan.



Pokušaću da nađem i nešto pozitivno u svemu ovome: fotografija je korektna, Rose McGowan vrlo dobra u ulozi Sonny, Ray Wisea je uvek ugodno videti, ima dosta Volvo automobila (mada sumnjam da će im se ovo sponzorstvo isplatiti) i uopšte je produkcija filma zadovoljavajuća. No, džabe sve kad je priča jednostavno stupidna, te je moja preporuka – skip it.

+ dosta dobra produkcija, par glumaca
+ ljubitelji Volvoa mogu uživati
— glupa priča, završetak filma
— ni najmanje strašan, još manje poučan
— šteta potrošenih novaca


Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment