Sunday, April 1, 2012

TrollHunter (Trolljegeren ) (2010)


Režija: André Øvredal
Uloge: Otto Jespersen, Robert Stoltenberg, Knut Nærum
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1740707/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=TLEo7H9tqSM
Pogledajte još: Cloverfield (2008)

Troll Hunter je norveški „found footage“ horor film, originalne ideje i pristojne atmosfere, no diskutabilnog rezultata po gledaoce, te pretpostavljam da će mišljenja o njemu biti vrlo podeljenja.



Film počinje standardnim uvodom u ovakvim filmovima kako bi nas „ubedio“ kako je u pitanju istinita priča. Kaže se da je u pitanju autentičan i nemontiran materijal, da snimcima nije manipulisano i slično, a naslućuje se i da od aktera filma nema ni traga ni glasa. Pratimo grupu studenata, boraca za prava životinja, u istrazi o misterioznom stradanju medveda. Istraga ih vodi do Hansa, tajanstvenog čoveka sa izgrebanim Land Roverom i kamp prikolicom, koji ih u početku eskivira ali vremenom pristaje da ih povede sa sobom. Ispostavlja se da je Hans lovac na trolove i da radi tajne poslove za norvešku vladu. Naime, kada neki trol napusti dozvoljenu teritoriju za kretanje, Hansov posao je da ga „neutrališe“. Kako postiže da drži pod kontrolom hiljade kvadratnih kilometara nije najbolje pojašnjeno ali je poenta da je on jedini koji radi taj posao već preko 35 godina.



Sumnjičavi u ove Hansove reči studenti polaze sa njim u noćnu potragu za trolom i jedva uspevaju da sačuvaju živu glavu nakon napada jednog starog troglavog primerka. Iako bi svako normalan tada pobegao glavom bez obzira (a Hans bi to uradio još ’77) studenti nastavljaju lov na odbegle trolove kao da idu u lov na jelene a ne na praistorijska, podivljala i primitivna bića. Ono što traže je jedan od najvećih primeraka, trol od skoro 100 metara visine i zaražen besnilom koji divlja po okolini a da niko od seljaka u okolini ne zna za njega (šta znaju norvežani šta je 100 metara).



Nisam izdržao u ova prva dva pasusa, koja obično služe da se pojasni priča filma, da ne ubacim neke od najvećih mana filma a one su vezane za priču, koja, bojim se, „ne pije vodu“. Jedan čovek koji radi na kontrolisanju trolova, kako sam priznaje za mizernu platu i građani u trolovski pograničnim mestima koji ne znaju za trolove već misle da im je drveće polomio vetar!? Zatim, osobine trolova koji jedu kamenje i ugalj a mogu da namirišu onog koji veruje u Boga!? Zatim, kada im nastrada kamerman (jer je bio verujući) studenti pozivaju novog, ali ovaj put Muslimana (verujući da Muslimana trol neće namirisati) saopštavajući mu da idu u snimanje životinja, a ovaj videvši trola ponaša se kao da je „stanje redovno“!? Ovakvih bisera ima još nekoliko i dosta narušavaju ozbiljan ton priče.



Što se tiče zanatske strane filma ona je mnogo bolja, međutim i tu ima jedan problem - film naprosto nije strašan. Možda se neko i uplaši trolovskih velikih kreatura ali meni one više liče kao da su iz neke bajke nego iz horor filma. Oni su veoma dobro urađeni, prilično ubedljivog ali nestvarnog izgleda, pa je teško poistovetiti se sa „realnošću“ filma. S druge strane, predeli u kojima je sniman film su sumorno prelepi i kišoviti, krivudavi putevi sa šumama, i tek sporadično razbacanim selima. Nasuprot ovim dnevnim, noćni događaji se isključivo događaju u šumama tokom lova na trolove. Snimanje je dobro urađeno i kamera je manje „naporna“ i drmusava nego u drugim sličnim ostvarenjima.



Meni je film bio prilično zanimljiv jer je fotografija dobra, ambijenti su prelepi, i gluma je na dosta visokom nivou, pa film na momente zaista podseća na dokumentarac. S druge strane horora nema puno pa mislim da bi mnogi mogli ostati razočarani posle gledanja filma. Zbrzan i nedorečen kraj dodatno pojačava taj utisak, ali i ostavlja otvorenu mogućnost za sledeći deo filma. Mislim da bi u filmu mogli više uživati ljubitelji skandinavske mitologije nego ljubitelji found footage horora, jer postoje mnogo strašniji i dinamičniji filmovi od ovoga.

+ originalna radnja filma
+ prelepo sumorni predeli Norveške
+ dobra gluma, fotografija i trolovi
— trolovi nisu strašni
— nelogičnosti u priči
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment