Thursday, April 19, 2012

Cold Prey 2 (Fritt Vilt 2) (2008)


Režija: Mats Stenberg
Uloge: Ingrid Bolsø Berdal, Marthe Snorresdotter Rovik, Kim Wifladt
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1188990/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=81JwRZjB31o
Pogledajte još: Cold Prey (2006)

Cold Prey 2 je nastavak veoma uspešnog i začuđujuće dobrog filma iz 2006.-te godine, a drugi deo se nastavlja tamo gde se prvi završio. U pitanju vrlo dobar film, tek za nijansu slabiji od prvenca, što je za pohvalu, imajući u vidu kakve se gluposti i mediokriteti snimaju kao nastavci uspešnih filmova, samo da bi se zaradilo još malo novca.



Nekoliko dana nakon dešavanja u prvom delu filma lokalni spasilac nailazi na zavejan džip nastradalih. Vraćajući se nazad u sedište službe nailazi na Jannicke, jedinu preživelu, koju smešta u bolnicu, gde radi njegova devojka Camilla. Nakon datog iskaza policiji, ekipa kreće na mesto zločina da bi se uverila u istinitost tvrdnji devojke, za koju ne znaju u kakvom je psihičkom stanju i koliko joj mogu verovati. Na tom mestu nalaze sve leševe i donose ih u istu bolnicu na obdukciju. Čekao sam i čekao da vidim na koji način će ubica iz prvog dela sada naprasno oživeti u bolnici, i dočekao sam taj trenutak: naime on boluje od retke bolesti gde može biti nekoliko trenutaka mrtav pa da oživi, uostalom, i rođen je kao mrtav pa je naknadno oživeo. Nije izabrano najsrećnije objašnjenje, ali nastavak filma je morao biti urađen, pa eto.



Uglavnom u jedno trenutku je ubica počeo davati znake života, a lekari i policija dadoše sve od sebe da ga vrate u život i uspeše u tome (verovatno ne bi pokazali toliko volje i upornosti da se radi o nekom normalnom čoveku, ali dobro). I tako naš ubica poče da živi a poče i da se oseća kao kod kuće, tj. da ubija ko da ne postoji sutra. Za to vreme, lokalni šerif slaže kockice cele priče i povezuje ubicu sa davno nestalim dečakom i pričom njegovih roditelja. Uopšte, ako izuzmemo glup način na koji je ubica oživeo, priča je dosta dobra i zanimljiva, sa nekim obaveznim glupostima koje su neminovne u ovakvim filmovima, jer inače filma ne bi ni bilo.



Recimo, ubica osim što može da oživi, je izuzetno jak, pa može da povuče policajca vezanog sajlom kad se ovaj odupre puškom o dovratak, jer dovratak pukne. A policija, opet, ne čeka pojačanje već samo njih par kreće u „čišćenje“ bolnice iako znaju da imaju posla sa nečim nepredvidivim & neljudskim. Neljudsko je to što se ubica ne može ubiti ni posle više ispaljenih metaka, pogodaka raznim predmetima u glavu ili udaraca krampom. Doduše, i kad imaju priliku da ga pogode u glavu dok leži omamljen onaj ko ima pušku u ruci štedi municiju, kao da hoće da se ovaj pridigne i povija ga ponovo.



U pitanju je veoma dobar film koji zaokružuje priču početu u prvom delu, pa mi nije baš najjasnije o čemu bi mogao da bude treći deo, koji takođe postoji i koji ću takođe pogledati. Možda je ovaj za nijansu komercijalniji od prvog dela (ima manje ubistava i manje su krvava), ali je film svakako za klasu bolji od američkih filmova slične tematike.

+ zanimljiv i napet film, kvalitetna fotografija
+ dobar lokalitet za horor film, iako manje atraktivan nego u prvom delu
+ dovoljno drugačiji od sličnih američkih horora
— nespretno rešeno „oživljavanje“ ubice
— poseduje mnogo klišea


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment