Tuesday, April 3, 2012

Sorority Row (2009)


Režija: Stewart Hendler
Uloge: Briana Evigan, Rumer Willis, Carrie Fisher
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1232783/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=MbdY3_vLc2k
Pogledajte još: Black Christmas (2006)

Sorority Row spada u onu grupu horor filmova koje baš ne volim, tinejdžerski horor, ali u stilu horor “američke pite”, sa gomilom žurki, obnaženih i antipatičnih tinejdžerki i još odvratnijim tinejdžerima, te ću možda biti malo oštriji, ali ako imate ispod 20 godina i volite ovakve filmove slobodno povećajte krajnju ocenu za 1 ili 2.

Glavne junakinje filma su devojke iz sestrinstva Theta Pi. Kada otkrije da je momak vara, jedna od njih rešava da ga kazni, te simulira svoju smrt usled tableta koje joj je on dao. Sa ostalim devojkama iz sestrinstva momak odnosi “leš” svoje devojke do obližnje čeličane da ga se tamo kao reše, međutim igra se komplikuje i dotična devojka zaista skončava život spletom nesrećnih okolnosti. Sada uistinu moraju da se reše leša jer tako dobre i primerne učenice ne mogu dozvoliti da im se ovakav incident obije o glavu i uništi im školovanje, a nekima i potencijalne dobre udaje. Leš svoje prijateljice bacaju u dobuki bunar i zavetuju se da nikome neće ništa govoriti.

Osam meseci nakon “nestanka” svoje prijateljice, devojke diplomiraju a posle diplomiranja sledi žurka, sledi alkohol, sledi tehno parti, sledi pena parti, sledi sve, ali sledi i pojavljivanje sestre ubijene devojke, što unosi paniku među ostale članice sestrinstva. Uporedo s tim počinju da se dešavaju ubistva, ali i poruke mobilnim telefonom od ubijene devojke. Dok jedno po jedno bivaju ubijeni istim oružjem, naše diplomirane cure, ali i gledaoci, ne znaju da li je ubijena devojka zaista mrtva ili je ipak nekim čudom ostala živa pa ubija, ili je pak neko saznao za strašnu tajnu koju su krile osam meseci te se sad sveti.

Sva ubistva se dešavaju na sličan način, većina ih je odrađena istim oružjem od koga je nastradala njihova drugarica nesrećnim slučajem. Meni su te scene ubistava bile i jedino iole zanimljivo u ovom filmu, mada i te scene nisu preterano originalne, no barem nešto da se događa van žurki, ispraznih priča i loše odglumljenih napada panike. Osim toga film nema neki preterani kvalitet, prvenstveno zato jer ne poseduje atmosferu kakvu bi jedan horor film trebao da ima. Možda se nekome i svidi dok ubica ubija nekoga uz modernu tehno muziku ali za moj ukus to je promašena atmosfera. Slaba gluma, loši delovi scenarija, i celokupni vizuelni utisak filma takođe ne pomažu da se ovaj film izdigne ni do proseka. Čak i neočekivan kraj, gde saznajemo ko je zapravo ubica, ne pomaže filmu, pre svega jer je nemoguće ranije naslutiti ko je ubica bez određenih informacija koje su nam servirane tek pre raspleta.

Kao što rekoh u uvodu, film bi se mogao svideti jedino mlađim gledaocima, koji će prvenstveno zabavu naći u curama i žurkama, pa tek potom u ubistvima i slaboj deja-vu priči. Iskusniji gledaoci mislim da nemaju šta novo da vide u ovom filmu, te im savetujem da ga slobodno preskoče.

+ relativno zanimljiv uvod
+ malo manje zanimljiv rasplet
— film ne poseduje atmosferu za horor film
— slabija gluma i scenario
— gubljenje vremena za starije gledaoce


Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment