Sunday, April 1, 2012

Uncharted (2009)


Režija: Frank Nunez
Uloge: Elizabeth Cantore, John Hillard, Erin Howie
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1057576/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=1o0J6MkmdSc
Pogledajte još: bilo koji film je bolji od ovoga

Priznajte da ste nakon pogleda na plakat ovog filma bili ubeđeni kako je u pitanju zanimljiv i dinamičan film. No, istina je potpuno drugačija: plakat je ono jednino što valja u vezi ovog filma; kad ste pogledali cover nemate se više razloga zadržavati i u svojoj glavi čuvati bilo kakve informacije o projektu “Uncharted”.



Film se zove “Uncharted” jer je ostrvo na koje je ekipa dokumentarnih snimatelja pala neucrtano na kartama i zvanično ne postoji. Tako da je i pomoć našim nesrećnicima (i u filmu i van njega, jer glume u nečem ovakvom) izostala. Nakon pada aviona, kome se od siline udara o tlo zabila trava iza elise i ispala jedna polovina šoferšajbne (pad je bio strahovit!) dvoje preživelih podižu šator i oporavljaju se od povreda, koje se ni ne vide. Ostatak ekipe je nestao u nepoznatom pravcu, a pilot baulja i pije negde po okolini te se sporadično pojavljuje i opet nestaje.



Na ostrvu obitavaju i neke tajanstvene životinje koje su već otele i iskasapile veći deo ekipe a ovo što je ostalo će degustirati natenane. Iako je ekipa došla da snima crnog jaguara ispostaviće se da na ostrvu žive kanibali, samo ne znam šta jedu u međuvremenu, dok sledeća ekipa koja snima dokumentarce ne padne na njihovo “nepostojeće” ostrvo. Iako ideja nije loša, i sa njom se mogao napraviti bolji film, u ovom slučaju je rezultat katastrofalan. Film nije toliko odvratan, kao što ima primera, već naprosto dosadan i isprazan. Napada kanibala ima u par navrata ali se oni ne vide, usled malog budžeta filma, već se potera za žrtvom snima iz njihove perspektive sa dosta osvetljenijom i blurovanijom fotografijom. Nakon ubistva ima par kapi krvi i nekoliko iznutrica pokupljenih iz lokalne mesare sa nerealno rozom bojom krvi.



Ostatak filma većinom prolazi u manjoj, srednjoj i većoj dosadi: dvoje preživelih likova razgovaraju o svemu i svačemu, o svojim bivšim vezama, o likovima koji su nestali, pričaju viceve (!?), čak pričaju i o preživljavanju. Ceo film je protkan snimcima “iz srećnih vremena” kada je cela ekipa bila na okupu, a koje ovo dvoje gleda na kameri koja je ostala. Film poseduje i gomilu gluposti i nelogičnosti, naravno, poput onog nestajućeg pilota alkosa, ili toga da je hrana brzo nestala ali alkohola ima do kraja filma. Takođe nije jasno zašto se glavna glumica stalno oblizuje, jedino ako joj to nije ostalo iz nekih prethodnih filmskih žanrova koje je snimala.



Da prekinem ovde, mada bi bilo još mnogo toga za kritiku a ničeg za pohvalu. Film zaista nema ništa pozitivno i stvarno ću morati dobro da razmislim da mu ne dam svih pet minusa. Film je naprosto previše dosadan i jeftin na svim poljima, a od horora nema ni “h”. Pitam se koliko je ljudi naselo na dobar omot i pogledalo ovo smeće. Obavezno preskočiti.

+ recimo da je glavna glumica simpatična i da se film dešava po danu
— loša priča i scenario i pored relativno dobre ideje
— loša kamera, efekti, gluma, scenografija
— nelogičnosti i gluposti u priči
— gubljenje vremena par ekselans


Ocena: 2/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment