Sunday, April 29, 2012

Alice Sweet Alice (1976)


Režija: Alfred Sole
Uloge: Linda Miller, Mildred Clinton, Paula E. Sheppard
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0076150/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=b5QEAH35vM4
Pogledajte još: The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976)

Alice, Sweet Alice se pojavljuje još pod imenima Communion ili Holy Terror, kao u traileru iznad. To je rezultat toga što je film tri puta objavljivan, svaki put pod drugačijim nazivom. Ipak, pod ovim nazivom kako ga predstavljamo je najpoznatiji.

Iako je sniman 1976. godine, radnja filma se dešava 1961. godine i vrti se oko dvanaestogodišnje devojčice Alice, koja nije baš najnormalnija i to zaključujemo već na početku filma. Alice je izuzetno agresivna, posebno prema svojoj devetogodišnjoj sestri Karen a sve kulminira u crkvi tokom prve pričesti, kada neko noseći Alicein žuti kišni mantil i masku na licu ubija Karen, odvlači njeno telo, baca ga u sanduk i pali svećom. Alice ulazi u crkvu sa zakašnjenjem, zauzima sestrino mesto u redu za pričest, ali ne uspeva da dobije jer je dim iz sanduka primetila jedna časta sestra, a u sanduku leš devojčice. Sve upućuje da je Alice ubila svoju sestru, pa se njome počinje baviti i policija i psihijatri, koji je na kraju stavljaju u mentalnu ustanovu.

Tome je prethodilo još nekoliko napada lica s maskom u žutoj kabanici i nakon svakog napada je sve izvesnije da je to Alice, međutim njeni roditelji, koji više ne žive zajedno, ne mogu da poveruju u to, pa otac počinje sopstvenu istragu. Sve do pred kraj filma nije sasvim izvesno ko je ubica, iako gledaocu deluje očigledno ko je to, što ovom slasher filmu daje dozu trilera. Ubistva su izuzetno dobro snimljena i kadrirana, a lice sa maskom u kabanici daje poseban horor pečat, pa nije ni čudo da je film dostigao skoro kultni status a neke scene su stavljene na listu najstrašnijih momenata u horor filmovima.

Ono po čemu je film još poznat je prvo pojavljivanje Brooke Shields na filmu, što je kasnije, kada je postala poznatija, iskorišćeno da se film reklamira kao da je ona odigrala glavnu ulogu a ne samo prvih 15 minuta filma. Prava zvezda filma je tada devetnaestogodišnja Paula E. Sheppard koja je maestralno odigrala poremećenu Alice i zbilja je šteta što u karijeri ima samo dve-tri uloge. Ostali glumci su takođe na nivou, a ono što je meni zasmetalo su neki karikirani likovi, a nisam siguran što su tako prikazani jer je u pitanju ozbiljan film. Moguće da su autori time hteli da film više izgleda kao nešto s početka šezdesetih, ali meni se nije baš dopalo.

To je i skoro jedina mana filma, što govori da je u pitanju zaista vrhunsko ostvarenje horor filma 70-ih i kao takvo ga preporučujem svim ljubiteljima horora. Ukoliko se odlučite da ga pogledate potražite baš verziju pod nazivom Alice, Sweet Alice jer je zadnja verzija filma (Holy Terror) skraćena za desetak minuta.

+ napeta i zanimljiva horor triler priča
+ nekoliko klasik horor scena
+ Paula E. Sheppard u ulozi Alice
— neki bespotrebno karikirani likovi
— nekoliko nepotrebno bolesnih scena


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Za koje likove mislis da su karikirani? Mozda onaj debeli komsija?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko se sećam mislio sam pre svih na komšiju pedofila. Nego, kako ti se dopao film?

      Delete
  2. Atmosfera mi se dopala. Ono sto mi se jos svidelo jeste maska i vecina ubistava. :)

    Ovi sa IMDb su napisali da je Paula Sheppard rodjena 1957 godine, sto bi automatski znacilo da je 1976 imala 19-godina, dok je Bruk Silds rodjena 1965 godiste i tokom snimanja filma je imala 11 godina. Sve i da je film sniman nekoliko godina ranije, Paula nije 8 godina starija od Bruk.

    ReplyDelete