Saturday, April 7, 2012

The Woman in Black (1989)


Režija: Herbert Wise
Uloge: Adrian Rawlins, Bernard Hepton, David Daker
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0098672/
Insert: http://www.youtube.com/watch?v=k1hun4jaY5g
Pogledajte još: The Woman in White (1997)

U iščekivanju nove verzije The Woman In Black, koju ću pogledati vrlo uskoro pa opisati na ovim stranicama, red je da se osvrnemo na prvu ekranizaciju knjige Susan Hill, TV film iz 1989. godine.

Glavni lik filma je Arthur Kidd, mladi advokat koji radi u advokatskoj kancelariji u Londonu. Od strane svog šefa, koji je odbio da to sam učini, biva poslat u mali gradić na istočnu obalu Engleske, kako bi prisustvovao sahrani gospođe Drablow, udovice koja je živela sama u kući Eel Marsh House. Nakon sahrane, njegova dužnost je da istraži kuću, pronađe sva važnija dokumenta i hartije od vrednosti, te oglasi kuću na prodaju. Već po dolasku vozom u selo, kad odseda u sobičku seoske gostionice, postaje mu jasno da nešto nije u najboljem redu sa reputacijom gospođe Drablow. Bilo kakva pitanja o pokojnoj gospođi ili njenoj kući ostaju bez odgovora, tako da je nama gledaocima već tada jasno da seljani znaju neku tajnu ali ne žele da je otkriju gospodinu Kiddu.

Iz tog razloga mora sam da provede nekoliko dana u kući udaljenoj par milja od sela, a jedini koji može da ga preveze je Keckwick, koji jedini poznaje plimu i oseku. Naime, jedini put do kuće je nasipom, i tuda se ne može proći kad se nivo vode podigne. Po dolasku u kuću Kidd obilazi sve prostorije (osim jedne koja je, naravno, zaključana), pokazujući nam svu sablasnost ostanka u takvoj kućerini, pa još udaljenoj od sela, pa još u nemogućnosti da se iz nje ode tokom plime. Mislim da bi mi u takvoj kući bilo “srce u petama” samo kad bi morao da provedem par noći, pa ne bi čak ni bilo potrebno pojavljivanje “dame u crnom”, koju je Kidd video ponovo odmah po dolasku (prvi put je bilo na groblju tokom sahrane).

Misteriozna dama u crnom unosi strah kod njega ali i zainteresovanost da otkrije ko je ona i šta želi od njega. Istragu dokumenata za svoju advokatsku kancelariju stavlja na drugo mesto i potpuno se posvećuje razotkrivanju tajne misteriozne žene. Razne jezovite situacije ga ometaju u tome i utiču negativno na njegovo mentalno stanje, a jedino društo u jezivoj kućerini gospodinu Kiddu će praviti pas Spider. Posebno ga pogađaju zvuci iz močvare, jer kad god hoće da ode nasipom iz kuće čuju se zvuci konjske zaprege i grupe dece kako se dave i vrište za pomoć. Film poseduje još sličnih scena, i bazira se više na sablasnoj atmosferi nego na prepadu ili krvi kao današnji horor filmovi. Uopšte, film je rađen vrlo staromodno, u najboljem smislu te reči.

Ono što se možda neće svideti svakome, a pretpostavljam posebno mlađim gledaocima je nedostatak dinamike i to što njima film verovatno neće biti dovoljno strašan. Meni je više zasmetalo što su neke stvari promenjene u odnosu na knjigu, a većina tih stvari je, čini se, bila bolja u knjizi. Pored manje bitnih stvari vezanih za imena likova ili pol psa Spidera, nepotrebno je promenjen i kraj filma, dodate su neke nepotrebne scene a izbačene interesantnije, te je ubačeno korišćenje fonograma, koje narušava atmosferu usamljenosti gospodina Kidda u kući ali su ga autori filma verovatno ubacili da nam takvom naracijom gospođe Drablow i gospodina Kidda ispričaju delove priče.

Bez obzira na ove mane, film može biti vrlo dobar za one gledaoce koji vole filmove sa duhovima ili sablasnom atmosferom bez kapi krvi. Zbog nedoslednosti u odnosu na knjigu dajem mu ocenu manje, a oni koji nisu čitali knjigu mogu računati da je film dobio čistu osmicu.

+ vrlo dobra atmosfera u filmu
+ dobri lokaliteti za horor film
+ dosta dobra adaptacija knjige
— odstupanja od radnji u knjizi
— ponekad više drama nego horor


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment