Saturday, April 7, 2012

Snow Beast (2011)


Režija: Brian Brough
Uloge: John Schneider, Jason London, Danielle Chuchran
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1623765/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hcZi_-w4_Z4
Pogledajte još: Snowbeast (1977)

Zaista ne znam da li se ovaj film prikazao na SyFy kanalu, ali po produkciji i celokupnom utisku se negde uklapa u stil i nivo većine njihovih filmova: poseduje nekoliko dobrih detalja ali mnogo više onih koji nisu dobri.



Film počinje onako kako većina horor filmova čudovištima počinje: mladi snoubordista strada od nepoznatog čudovišta na padinama snežne planine negde u Kanadi. I taman kad sam u glavi već video grupu tinejdžera koja automobilom dolazi na vikend u planinsku kućicu ni ne sumnjajući da u obližnjoj šumi obitava i hrani se monster himself, dešava se nešto “potpuno neočekivano”: u planinsku kućicu dolazi grupa posmatrača ponašanja risova, znači otac s ćerkom i njegovo dvoje kolega. Stižu baš u trenutku dok lokalni šerif na oglasnoj tabli lepi missing person oglas, no ne dozvoljavaju da im ništa poremeti planove.



Ekipa posmatrača risova mora da postavi kamere po šumi, koje im “neko” stalno ruši, a vođa ekipe mora da balansira između nadrkane ćerke tinejdžerke i koleginice raspoložene za “druženje”. No, njemu je posao svetinja i maleni risovi su mu sve u životu. Barem dok ne nabasa na snežno čudovište. Što se čudovišta tiče ono je korektno urađeno, srećom izbegnuti su jeftini CGI efekti i upotrebljeno je staro dobro sredstvo – čovek obučen u odelo snežnog čudovišta. Iako se vidi da čudovište nije baš stoprocentno autentično (krzno mu je suviše belo, a noge suviše čiste, i čini mi se da se vidi na leđima gde mu se odelo zakopčava) ipak je ovo mnogo bolje od jeftinih kompjuterskih efekata. Uopšte, scene sa čudovištem su jedine zanimljive u filmu i ima nekoliko vrlo dobrih prepad scena, iako se većina filma dešava po danu.



Zbog dešavanja po danu, ali i dešavanja po snežnim predelima, film ima vrlo kvalitetnu fotografiju, čak možda i previše kvalitetnu za ovaj žanr pa neke scene nisu toliko strašne, mišljenja sam da bi neka pojavljivanja čudovišta bila efektnija da su prikazana kroz neki zrnasti filter. S druge strane, slike prirode su predivne, i svako ko voli horor filmove u snežnim predelima će uživati.



Ono što je problem sa filmom su gluposti u priči. Naprimer, zašto kad slučajni prolaznik izađe iz auta da obavi “malu nuždu” a čudovište ga povija on ne može da otvori otključana vrata svog automobila? Verovatno zato što statistika kaže da se vrata moraju zaglaviti jednom od 10000 otvaranja, a zašto ne baš sada. Ili, zašto osoba kad krene u šumu znajući da je tu čudovište, ostavlja pušku za uspavljivanje u automobilu? Pa eto, zašto da ne, možda je adrenalinski ovisnik. Zašto čudovište dolazi ispred brvnare i uništava jedan snoumobil? Verovatno zato što je dovoljno inteligentno da zna da ne mogu svi otići sa drugim preostalim snoumobilom, a neće otići jedni bez drugih. A zašto pećina čudovišta ima ravne zidove pod uglom od 90 stepeni? Možda zato što je bilo lakše obložiti zidove neke prostorije ledom nego kopati nešto što liči na jazbinu. Takođe, tu je i glupost da najjače oružje naši junaci čuvaju do samog kraja, da je čudovište u svakom trenutku na svakom delu šume ali i obavezna stvar da u tom delu planine nema signala za mobilni (da li ste sumnjali?).



Još jedna stvar koju nisam razumeo je zašto je film u nekim delovima neozbiljan, poput nekog christmas family prazničnog filma, čak sa scenama gde neko zapne i padne, što je bila provaljena for a još u doba Chaplina. Samo sam čekao kada će biti gađanje tortama kao vrhunac šprdnje. Ne znam šta su ovim hteli autori filma ali moguće da su hteli da približe film mlađem uzrastu. Ipak, u pitanju je solidno ostvarenje ako ništa drugo zbog nekoliko efektnih pojavljivanja snežnog čudovišta i zbog snežnog ambijenta. Stvarno je šteta, jer je uz malo bolju glumu i malo manje rupa u priči ovo mogao biti kudikamo bolji film.

+ uvek zanimljiva ideja
+ korektno urađeno čudovište
+ lepi lokaliteti i fotografija
— gluposti u priči
— pojedine neozbiljnosti; gluma


Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment