Friday, April 27, 2012

The Invisible Man (1933)


Režija: James Whale
Uloge: Claude Rains, Gloria Stuart, William Harrigan
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0024184/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=pb3n0g2NenI
Pogledajte još: Memoirs of an Invisible Man (1992)

Vreme je da titulu najstarijeg opisanog filma na ovom sajtu preuzme pravi klasik horor žanra – The Invisible Man. Film je snimljen po istoimenom romanu H.G. Wellsa, jednog od najpoznatijih SF/horor pisaca dvadesetog veka, po čijim romanima je snimljeno više filmova (The Time Machine, The Island of Dr. Moreau, The War of the Worlds, naprimer).

Jedne večeri u malu gostionicu u nekom engleskom selu ulazi tajanstveni stranac, zamotane glave, s tamnim naočarima i šeširom, tako da mu se ne vidi ni jedan deo lica. U takvom selu ulazak svakog stranca bi izazvao pažnju i znatiželju ljudi a pogotovo nekoga takvog izgleda i celokupnom pojavom koja je obavijena tajanstvenošću. Taj utisak se dodatno pojačava tokom večeri i narednog dana kada gostioničarka dolazi u njegovu sobu noseći mu garderobu i večeru i biva bukvalno izbačena napolje od zamotanog gosta. Naravno, sva svoja zapažanja ona deli sa posetiocima gostionice, dok naš stranac u sobi postavlja svoju opremu i užurbano vrši neke eksperimente.

Tajanstveni stranac je dr. Jack Griffin, naučnik, koji je posle niza eksperimenata došao do revolucionarnog otkrića nevidljivosti, a sve zahvaljujući opasnom sastojku koji je koristio i koji se zove "monocane“. Nakon bekstva iz gostionice, koje je propraćeno opštim haosom u njoj ali na ulicama sela, Griffin odlazi kod svog kolege dr. Kempa. Nakon početnog čuđenja, Kemp uviđa da je pored nevidljivosti Griffina obuzela i ogromna doza agresije, uzrokovana "monocaneom“. Griffin planira da svojim ubojitim „oružjem“, nevidljivošću, pokori ceo svet, sa pokojim ubistvom tu i tamo, a u tim planovima mu treba Kemp kao „vidljiviji“ deo tima. No, već posle haosa koji je napravio u gostionici i na ulicama sela, policija je uzbunila ljudstvo i obruč oko nevidljivog čoveka se steže. Iako je nevidljiv policija ima ideje kako bi mogla da ga uhvati.

Specijalni efekti koji prikazuju nevidljivog čoveka, ili bolje reći koji ga ne prikazuju, su vrhunski za to vreme, a neki i sad izgledaju pristojno. To se najviše odnosi na pomeranje raznih predmeta kojima upravlja nevidljivi čovek a koje je rešeno kanapima i žicama. Efekti kada nevidljivi čovek ima na sebi obučen samo deo odeće a drugi deo tela je nevidljiv je malo slabiji, i snimljen je tako što se prvo glumac snimio ispred neke vrste „zelenog platna“, a potom je to umetnuto na scenografiju prostorije, što se primećuje, ali zbog vremena kada je film snimljen ne može biti prevelika zamerka jer drugih načina za snimanje nije ni bilo. Uopšte govoreći, u celom filmu ima samo par scena koja su tehnički slabije odrađene (recimo scena u sobi gostionice).

Film je starinska horor/SF priča, sa za to vreme obaveznim poludelim naučnikom i obaveznim osvajanjem sveta, ali svako ko voli stare filmove ili dela H.G. Wellsa trebao bi da ga pogleda dok ostali mogu da razmisle o tome. Iako bi mlađima mogao izgledati dosta naivan i tehnički zastareo film je klasik i zbog toga bi trebalo da se pogleda. Meni je bilo veoma ugodno gledati ga te ga preporučujem.

+ klasik horor/SF žanra
+ uvek interesantna ideja o nevidljivosti
+ dobri efekti (pogotovo za to vreme)
+ pristojna gluma i likovi
— naivnost u scenariju i delovima radnje


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment