Saturday, April 21, 2012

The Inhabited Island 2: Rebellion (Obitaemyy ostrov 2: Skhvatka) (2009)


Režija: Fyodor Bondarchuk
Uloge: Vasiliy Stepanov, Pyotr Fyodorov, Fyodor Bondarchuk
Višeo filmu: http://www.imdb.com/title/tt1399952/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Jko5JyEFH_I
Pogledajte još: The Inhabited Island (Obitaemyy ostrov) (2008)

Posle opisa prvog dela filma evo i drugog, koji je direktni nastavak prvog filma. Za one koji ne znaju u pitanju je najskuplji naučno-fantastični ruski film, i ruski film uopšte, snimljen po delu braće Strugatsky, jednih od najpoznatijih ruskih SF pisaca. U pitanju je prvenstveno film sa društveno-socijalnom tematikom, uzrokovanom režimom u vreme kad je knjiga nastala, ali se ova dimenzija filma može preneti i na današnje društvo i sistem uopšte.

Radnja filma se direktno nastavlja na završetak prvog dela i počinje kratkim podsećanjem na ta dešavanja. Maksim je ukradenim tenkom izbegao iz grada, otevši i Radinog brata Guya. Došavši do slobodne teritorije, van delovanja signala sa tornjeva, planira da okupi „mutante“ i napadne grad sa ciljem da sruši tornjeve i izbavi građanstvo od torture i tiranije vlasti. No, na njegovu nesreću ljudi koji žive van grada su letargični i deprimirani stalnim napadima na njih i potiskivanju ka pustinji te odbijaju da krenu. Jedinu pomoć mu daju u vidu letećeg broda kojim Maksim i Guy kreću put pustinje. Kako to već obično biva sretaće se sa raznim problemima, i sa raznim likovima, poznatim i nepoznatim, a uleteće i u pravi rat koji se vodi na pustinjskom frontu.

Film se završava dosta dobrim raspletom ali ne toliko vizuelno spektakularnim kako se to moglo činiti u ovako vizuelno spektakularnom filmu. Izgled filma je na istom nivou kao i prvi deo, što je i logično jer su snimani istovremeno a veštački podeljeni u dva dela, gde je drugi deo pušten godinu dana kasnije. U filmu vidimo neka razrušena mesta gde žive mutanti, pećinu punu slepih miševa gde obitava Čarobnjak (mutirani dečak bez usta sa moćima), front u pustinji gde se tenkovska bitka završava eksplozijom nuklearne bombe, vidimo podmornicu, letilicu, jurnjavu automobila... Zbilja zanimljivo kako su autori takav vizuelni dojam uspeli da postignu sa samo 35 miliona dolara budžeta. Da su amerikanci snimali nešto ovako ne bi im bilo dovoljno ni deset puta toliko.

Što se tiče izgleda filma jedino što fali je malo pojavljivanje Rade, čija je uloga u ovom filmu dosta minorna. Ostali glumci su standardni, kakvi su bili u prvom delu takvi su i sada, i tu nema puno da se komentariše. Meni je jedna od najzanimljivijih uloga bio državni tužilac, koga glumi režiser filma lično, ali sve u svemu, ima jako malo likova koji nisu zanimljivi i čija uloga nije dobro odigrana. Za nauk našim autorima filmova, da više obraćaju pažnju na glumačke sposobnosti a manje na prijateljske/rođačke veze kad snimaju svoja dela.

Ko je gledao prvi deo svakako treba da pogleda i drugi da bi se kompletirala priča. Za one koji nisu gledali ovaj film važi moja preporuka, s tim da svakako prvo pogledaju prvi deo. U pitanju je veoma dobar film, nimalo lošiji od prethodnika, i svako ko voli vizuelno upečatljive SF filmove bi trebao da ga pogleda.

+ vizuelno izuzetno upečatljiv film
+ zanimljiva priča koja se nastavlja na prvi deo filma
+ dobra gluma skoro svih likova u filmu
— za nijansu slabije finale od očekivanog
— matrixolike borbe


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment