Sunday, September 13, 2020

The Legend of Halloween Jack (2018)


Režija: Andrew Jones
Uloge: Sarah John, Colin Holt, Aaron Jeffcoate
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt7601296/
Trailer: https://youtu.be/Hq5oQnJFzy8
Pogledajte još: The Town That Dreaded Sundown (2014)

Približava se ovogodišnji Halloween pa je red da pogledamo i neke filmove na tu temu, a nije da ih nema. Ovoga puta evo jednog niskobudžetnog ostvarenja pod nazivom The Legend of Halloween Jack, autora Andrewa Jonesa koji nije nepoznat ljubiteljima B-horora, prvenstveno po serijalu o lutki Robertu a jedan njegov film sam već opisao. Poput famoznog Roberta i serijal o Halloween Jacku preti da postane višečlan pa tako već postoji prošlogodišnji sequel a ovogodišnji nastavak je možda sprečila pandemija, ko zna...

Priča je ova, a mi je ne vidimo nego samo saznajemo: u malenom gradiću Dunwichu na Noć veštica desio se pokolj i nekolicina tinejdžera je pronađena mrtva (gledaoci vide jedva jedan kadar mrtvih tela u automobilu). Za zločin je optužen izvesni meštanin imena mu Jack Cain ali na kraju „spektakularnog” suđenja (koje je toliko loše osmišljeno i snimljeno da će dobar deo gledalaca u tom trenutku bataliti film) ipak biva pušten, jer su dokazi protiv njega pribavljeni na nezakonit način (policajac pri hapšenju mu nije pročitao njegova prava). Da masovni ubica ipak ne uživa u slobodi potrudili su se rođaci nastradalih koji hvataju sada slobodnog građanina Caina, odvode ga negde daleko u polje, vezuju na drveni krst poput strašila, nabijaju mu džak na glavu i ubijaju iz pušaka, kako bi zadovoljili pravdu. Njegovo telo zakopavaju i na licu mesta daju obećanja jedan drugome da o ovom „akcidentu” nikada nikome neće prozboriti ni reč... Tako i bi, makar do sledećeg Halloweena kada umešani u Cainovo smaknuće počinju gubiti živote jedan po jedan, kao na slasher traci. Čini se da je Cain upravo na ovaj praznik i to za vreme punog meseca (da može bio bi još i petak 13.) vaskrsnuo da namiri račune, a možda i neko ubija u njegovo ime ili da bi ga osvetio, ko će ga znati. Eto kakvog-takvog mamca za gledaoce koji bi trebao osigurati da svi ostanu prikovani uz male ekrane TV prijemnika sve do finalnog raspleta i obaveznog preokreta.


 
Zaštitni znak autora ovog filma je da svoje filmove uglavnom ne „obogaćuje” originalnim sadržajima, ali zato svoja filmska dela snima uz pomoć ne baš srećno skockane glumačke ekipe, koristeći dosta slabe specijalne efekte, sve to pakujući u film nešto kraćeg trajanja ali korektne kinematografije. Tu ni The Legend of Halloween Jack nije izuzetak. Prvo što ćete primetiti u filmu su brojni inserti iz čuvenih sada već public domain crno-belih horor filmova (Nosferatu, Night of the Living Dead...) koji se ne pojavljuju samo u uvodnoj špici, već i mestimično tokom filma, recimo dok pojedini likovi gledaju televiziju. Ovi inserti i nemaju nekakvu posebnu simboliku, osim da nam se ukaže kako je autor kompletan film snimio kao omaž mnogo poznatijim horor legendama. To bi valjda trebalo značiti da se ne smemo smatrati prevarenim što smo ovaj film već gledali, neki 1981. godine a neki kasnije, samo pod nazivom Dark Night of the Scarecrow. The Legend of Halloween Jack sadrži bukvalno prekopirane glavne crte zapleta i raspleta iz ovog čuvenog filma a čak i tamo gde ne pozajmljuje njegove detalje ne sadrži ništa originalno, već pozajmljuje elemente iz drugih poznatih horora. Tako vidimo neke detalje iz filma Halloween ali i završetak koji je gotovo kompletno prekopiran iz filma Carrie.

Da li je ovoliko kopiranje podložno kritici? Pa, zavisi od toga šta očekujete od filma i da li insistirate na specifičnostima jednog filmskog dela, kako u pogledu sadržine tako i u pogledu dijaloga. Ne treba ni napominjati da nijedan „pozajmljeni” element ovde nije ni prineti originalima ali je i ceo ton filma slabiji od nekog prosečnog modernog horor filma jer vidimo neke stvari koje zaista smetaju. Recimo, već od samog početka ćete videti da je dobar deo kastinga potpuno promašen. Neki likovi jednostavno nisu pogođeni, i tu ne mislim na njihov glumački talenat (niko ovde nije previše loš, iskreno) već po svom izgledu i pojavi. Naprimer, u uvodnom suđenju tužilac ima kriminalniju facu od masovnog ubice što je zaista neverovatno. Na ovo se nadovezuje sasvim očigledni problem sa budžetom, pa tako, naprimer, u toj istoj sudnici ne videsmo ni policiju a kamoli publiku ili porotu, već samo nekolicinu rođaka ubijenih, one iste likove koji će nešto kasnije lišiti života Jacka Caina u polju. Specijalni efekti su uglavnom prihvatljivi za jedan drugorazredni film, vidimo razne trikove kojima su se dovijali autori kako bi sve izgledalo ubedljivije (najčešće vidimo stari provereni „trik” da se ubistva dešavaju van ekrana) ali u nekim trenucima efekti izgledaju zaista katastrofalno (krv kod ubijanja Caina, naprimer). Takođe, nedopustivi su problemi sa zvukom u otvorenim scenama. Zaista se ne sećam kada sam poslednji put gledao film u kojem se čuje šum vetra koji ometa i utišava glumca dok govori.


 
Ima tu još problema, poput gluposti u priči. Neki postupci likova nisu logični i ubedljivi, poput onoga da šef policije kupuje oružje na crnom tržištu, a ni element osvete ovde nije sasvim ispravan budući da povampireni Caine ubija sve redom, i loše i dobre likove, čak i one koji nemaju pojma o čemu se radi i mogli bi (potencijalno) biti na njegovoj strani. Uopšte uzevši, film je uglavnom neuverljiv i potreban je period privikavanja na njegov ton i ne baš efikasan stil pripovedanja koji sadrži dosta ne toliko dosadnih ali svakako za centralnu radnju nebitnih dijaloga. On poseduje nekoliko elemenata u priči koji unose života u neuverljivu radnju (ljubavna veza ćerke šefa policije i njegovog pomoćnika), ambijent gradića je povremeno dosta lepo snimljen a maska ubice iako je već više puta viđena pristojno je efektna. Čak i ubistva nisu toliko loša a glavni problem kod istih je što uglavnom nisu vidljiva. Kao i obično, glavni problemi ovakvih filmova tiču se budžeta pa možemo oceniti The Legend of Halloween Jack sa – koliko para toliko muzike (tj. ubedljivosti i horora). Ukoliko niste pasionirani fan B-horora ovo će za vas biti razočaravajuće iskustvo.

 

+ priča nije loša, čak je (skoro) poučna; maska ubice
— neuverljiv film sa sumnjivim postupcima likova
— skoro sve scene su ukradene iz poznatih horora
— slab scenario; neki glumci su potpuno promašeni
— vrlo mali budžet (problemi sa zvukom i efektima)
 
Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment