Monday, August 5, 2019

Dark Night of the Scarecrow (1981)


Režija: Frank De Felitta
Uloge: Charles Durning, Larry Drake, Tonya Crowe
Pogledajte još: Scarecrows (1988)

Dark Night of the Scarecrow je američki TV horor film koji je prikazivan početkom 80-ih godina na ondašnjim TV kanalima uglavnom oko Halloweena. Upravo zbog toga je kod gledalaca koji su odrastali tih godina stekao gotovo kultni status dok je gledaocima s ovih prostora relativno nepoznat pa čak i teško dostupan: postoje dve verzije filma različitog kvaliteta slike ali i samo jedan prevod koji se ne poklapa sa pomenutim; upravo ovo je i razlog zašto film opisujem tek sada, čak nekoliko godina nakon što ga je čitalac predložio.


Radnja filma se dešava u jednom američkom seocetu koje je uglavnom okovano nepreglednim poljima kukuruza i pašnjacima. Upravo na jednoj takvoj livadi igrali su se desetogodišnja Marylee i tridesetogodišnji Bubba, krupni muškarac mentalno zaostao na nivou deteta. Kao što to obično biva zaostali, hendikepirani ili na bilo koji drugi način različiti nailaze na mržnju, prezir i šikaniranje od strane većine, pa se tako i u slučaju Bubbe samo čekao razlog da meštani krenu u akciju. Jedna sasvim obična igra između dvoje drugara se završava tragično po devojčicu, ne Bubbinom krivicom, a naoštreni muškarci istog trena skidaju već pripremljene puške sa zidova, pronalaze i ubijaju Bubbu koji se u nedostatku boljih ideja maskirao u strašilo na sred polja. Samo malobrojni veruju da Bubba nije kriv za tragediju i da nije bio u stanju počiniti zločin, sud oslobađa vinovnike usled nedostatka dokaza ali se veoma brzo sve menja po ubice, kada jedan po jedan počinju uočavati misteriozna strašila na svojim posedima...


Dark Night of the Scarecrow je poučan film osvete u kojem se nepravedno ubijeni i nevini čovek sveti onima koji su ga lišili života, slagali na sudu i usled toga žive slobodnim životima. Film karakteriše i misterija jer je do samog finala nejasno ko se sveti ubicama i da li je Bubba zaista vaskrsao, u bilo kojem obliku. Gledaoci pokušavaju u raznim kadrovima i postupcima pohvatati konce i otkriti da li je pravdu u svoje ruke uzeo pokojni Bubba ili eventualno Bubbina majka, starija žena koja živi pomalo izolovano van sela, možda razočarani advokat koji ni nakon okončanja slučaja ne odustaje od istrage ili mala Marylee koja eventualno želi da osveti svog najboljeg prijatelja... Tokom ubistava ne vidimo onoga ko ih režira već se fokus stavlja na prestravljenu žrtvu koja na prvi pogled skončava nesrećnim slučajem, recimo sticajem okolnosti upada u krunjač ili završava na dnu ambara punog ječma... Za upetljane u Bubbino ubistvo stvari su savršeno jasne ali takođe i misteriozne: oni sumnjaju između sebe ali i na Bubbine najbliže što čini da se neformalni vođa grupe odluči na dalje nedozvoljene korake a samim tim da iskopa sebi još dublju raku...


Ubistva koja vidimo nisu brutalna, ne samo zato što ovo nije bogato produciran film, već i zbog toga što je njegov sadržaj prilagođen prikazivanju na televiziji i to relativno mlađoj publici. Sve brutalnosti se dešavaju van našeg vidokruga ali je to prilično dobro snimljeno pa deluje i efektno i bolno, iako se ne vidi. Ubistava nema mnogo, taman toliko koliko je članova družine koja je ubila mentalno hendikepiranog mladića, a ostatak radnje protiče u stezanju omče oko njih i panici koja ih hvata nakon saznanja da im se kraj približava. Iako horor materijala možda nema dovoljno (makar za današnje standarde) film protiče zadovoljavajuće, prvenstveno zbog toga što se dešava u lepom ambijentu koje je veoma jasno snimljeno. Film se uglavnom dešava po danu, na poljima, livadama i šumarcima oko sela a zatim i po kućama, salama i drugim objektima u naseljenom mestu. Samo mali broj dešavanja se događa noću ali su i ti kadrovi savršeno dobro i jasno vidljivi. Film poseduje izuzetno preciznu fotografiju, vedre i jasne boje, sunčan ambijent i neke prelepe kadrove pa ga je pravo zadovoljstvo gledati, naravno ukoliko dođete do restaurirane a ne VHS kopije.


Godište filma i medij za koji je pravljen donose nekoliko karakterističnih tehničkih osobina, poput 4:3 kockaste slike koja ne leži dobro današnjim ekranima a donosi i specifične prekide koji su onomad sasvim očigledno služili za reklamne pauze. Ipak, to ne bi trebalo da vas odbije od ovog filma jer, ako ništa drugo, uživaćete u pitkoj i poučnoj priči koja sadrži nekoliko prilično napetih scena, nešto dobre atmosfere ali i odličnu glumu svih aktera, na čelu sa Charlesom Durningom koji je prva zvezda ovog filma. Sa današnje tačke gledišta mane filma su pravolinijsko odvijanje radnje, bez ikakvih iznenađenja, kao i predvidljivost iste. Možda je film osmišljen da bude takav (režiser ovog filma je autor odličnog Audrey Rose) a možda smo i u međuvremenu gledali mnogo filmova na sličnu temu, sličnog toka odvijanja radnje, slične poruke i istovetnog preokreta... Film nije prestrašan, ponekad poseduje čak i pomalo neozbiljniji ton, ali pretpostavljam da je tadašnjim gledaocima mlađe dobi mogao biti jeziv, pogotovo u završnici koja je kod generacija proizvela strah od kukuruznih polja i strašila.


Dark Night of the Scarecrow je veoma dobar horor film osvete, prijatan za gledanje i poučan, ne prestrašan ali veoma gledljiv pogotovo ukoliko mu pristupite nakon nekoliko meseci gledanja isključivo novijih naslova. Koliko god ostvarenja ovog godišta imala mana (i Dark Night of the Scarecrow ima u subjektivnih i objektivnih) ona ipak nikada neće biti zaboravljena, za razliku od modernih horor filmova i hitova koji svojim bezličnim sivilom kako boja tako i radnje padaju u trajni zaborav već nakon pola sezone.

+ poučna priča o zločinu i osveti
+ nekoliko veoma napetih scena
+ fotografija, koloriti i svi glumci
— 4:3 format slike je zastareo
— veoma predvidljiva radnja


 Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment