Wednesday, August 14, 2019

Apostle (2018)


Režija: Gareth Evans
Uloge: Dan Stevens, Richard Elfyn, Paul Higgins
Pogledajte još: Shutter Island (2010)

Apostle je još jedan uspešni horor film koji nam dolazi iz Netflix produkcije a opisujem ga po želji nekoliko čitalaca i čitateljki. Film je napisao i režirao Gareth Evans, lik koji je uglavnom poznat po jednom akcionom serijalu, a nama je najbliži zbog segmenta Safe Haven famoznog omnibusa V/H/S/2. Uspeh filma Apostle je svakako dobrodošao jer bi se od gospodina Evansa moglo mnogo toga dobiti u budućnosti: njegov horor prvenac je iznenađujuće kvalitetan u skoro svim segmentima, ne savršen, ali može predstavljati reper mnogim današnjim horor autorima. 


Može se reći kako je Apostle istorijski horor film budući da se njegova radnja dešava početkom prošloga veka - 1905. godine i prati Thomasa Richardsona (odlični Dan Stevens) na njegovoj životnoj misiji. Naime, Thomas je na tajnoj misiji pronalaženja svoje rođene sestre koja je oteta od strane nekakvog misterioznog kulta, verske sekte koja izolovano živi na jednom udaljenom velškom ostrvu smeštenom daleko od ostatka sveta. Samoproklamovani vođa ove ekstremne religiozne skupine, bradonja po imenu Malcolm Howe (takođe odlični Michael Sheen) izvršio je otmicu bogate Jennifer kako bi dobio pozamašan otkup i na taj način protivpravno ali u skladu sa svojim verskim načelima stekao ogromnu svotu novca kojom bi uspeo produžiti svoj mandat na čelu kvazireligioznog carstva kojem se odavno klimaju temelji. Naime, izolovana kolonija koja nema nikakvih kontakata sa ostatkom sveta živi isključivo od svog rada, od prirode, uglavnom od poljoprivrede (ne vidimo nikakvo stočarstvo ili ribolov), a iz nekih razloga dotična podbacuje već nekoliko sezona što unosi nemir među meštane i stvara pogodno tlo za pojavu drugačijih, još ekstremnijih struja koje žele da smene lidera i zauzmu njegov tron.


E upravo u jednu tako komplikovanu situaciju upada naš Thomas, takođe misteriozni lik prilično narušenog zdravlja ali lik koji je čvrsto odlučio da spasi svoju sestru kako zna i ume, makar ga to koštalo života. Prvi sat ovog podužeg filma (ukupno trajanje je čak 130 minuta) protiče u Thomasovom upoznavanju sa načinom funkcionisanja ove zatvorene bogobojažljive zajednice, upoznavanju pojedinih žitelja, njegovim pokušajima da ustanovi gde mu se trenutno nalazi sestra ali i težnjama da sakrije svoj pravi identitet i da se ponaša u skladu sa strogim normama koje vladaju na ostrvu. Kada sazna ključne informacije nastupa prekretnica filma nakon koje više nema povratka: on kreće u akciju oslobađanja sestre a gotovo istovremeno, ali iz nekih potpuno drugih razloga, kreće prevrat i zamena autoriteta koji vladaju ostrvom. Ove dve stvari dovešće do kulminacije filma koja je zaista neočekivana, što može ali i ne mora da vam se svidi. Naprosto, finale je prilično apstraktno i bizarno, sadrži neke dublje alegorije koje se tiču poretka sveta i religije ali ovako kako je prikazano definitivno može zbuniti nepotkovanog gledaoca. Oni koji ipak ne pohvataju smisao priče moći će da uživaju u maštovitim i brutalnim specijalnim efektima koji u poslednjoj trećini filma bujaju poput vegetacije natopljene krvlju...


Imam neke subjektivno-objektivne zamerke. Konstantno sam tokom gledanja filma imao utisak kao da je Apostle sniman na temeljima nekakvog pisanog dela, recimo knjige od kojih 300+ stranica, i da neki detalji naprosto fale, da su zanemareni kod adaptacije scenarija. Recimo, na samom početku filma vidimo da je Thomas sin bogatog oca ali da je narušenog zdravlja, zavisnik od opijuma i da živi kao uličar. Zašto je to tako gledalac ne saznaje ni kasnije iako verujem da bi upravo to gledaocima moglo biti prilično zanimljivo. Takođe, nije baš ni najsrećnije predočeno zašto se jednostavno nije platio otkup umesto što se rizikuje život oba deteta... Dobro, otac nije sasvim siguran da je Jennifer uopšte živa ali siguran sam da je čak i u tadašnjim uslovima moglo biti pronađeno neko drugo rešenje, naravno, rešenje koje bi za proizvod imalo da ovaj film ne postoji. Dalje, iako je Apostle prilično dugačak film njegov drugi čas je prilično zbrzan. Radnja filma koji se dešava na jednom ovakvom specifičnom prostoru, filma koji uključuje priličan broj ljudi i pred glavnog lika stavlja gotovo nerešiv preblem (kontraotmica i bekstvo) zahteva mnogo dužu minutažu, verovatno čak i jednosezonsku serijsku formu. Tada bi i neki sporedni likovi koji su u Apostle nedovoljno dobro prikazani imali veću minutažu pa bi i njihova sudbina ili uloga imala nekakav smisao. Ovako, neki od harizmatičnijih, simpatičnijih i bitnijih likova (recimo liderova ćerka) nemaju nikakvu drugu svrhu osim da budu okidač nekog događaja ili da povežu dve naizgled nespojive scene. 


S druge strane na vizuelne kvalitete filma niko neće imati zamerke, bez obzira na lične standarde, afinitete i očekivanja. Svaki sekund ovog ostvarenja izgleda izuzetno kvalitetno, efektno i autentično, kao da zaista posmatramo nešto što se dešavalo početkom prošlog veka na datom prostoru. Posebna pažnja je posvećena izgledu seoceta a njegov veoma efektan izgled je još jedan razlog zašto tvrdim da je film ipak prekratak. Na nekim prilično atraktivnim lokacijama u i oko sela se odvija zaista malo dešavanja a prelepe litice i more koje se pruža daleko u daljinu vidimo samo u finalu. Posebna poslastica za horor fanove, ali i za sve kritičare religija uopšte, sledi u finalu filma kada vidimo tradicionalne načine za nasilno implementiranje vere i kažnjavanje onih koji na to ne pristaju - sprave za mučenje, koje su srednjevekovno brutalne i više pristaju nacistima nego nekome ko se poziva na Boga u svakoj rečenici. Specijalni efekti su veoma brutalni i vrlo uverljivi, prosuti mozak koji se cedi niz smrskanu lobanju nije bio uverljiviji poslednjih sezona nego što je u Apostle a „biće” koje vidimo u tajnim objektima i bizarna „prirodna” kreatura kao da potiču iz nekih poznatijih video igara sa istoka u koji su ubačeni neki elementi pojedinih kultnih horora (The Wicker Man, recimo).


Najjeziviji element filma je ipak šupljoglavi narod ispranog mozga koji bespogovorno sledi svoje (verske) lidere, koje klasi besmislena, neuverljiva i naivna ali slatkorečiva priča. Već sledećeg trenutka stado će slediti nekog drugog nametnutog im ili samoproklamovanog vođu, koji na novonastale bujajuće probleme ima još ekstremnija rešenja a čak ni žrtvovanja mladih i naivnih sebičnim bezdušnim ovcama u ljudskom obliku ne predstavlja problem. U ovom aspektu Apostle je vanvremenski film jer se nešto slično dešava i danas, film koji (nažalost) neće dobiti nastavak, makar ne sa istim likovima.

+ vanvremenska tematika filma
+ perfektan izgled i ambijent
+ brutalni i efektni momenti
+ gluma svih aktera na ekranu
— propusti, zbrzanost i nejasnoće


 Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment