Wednesday, June 19, 2013

V/H/S/2 (2013)


Režija: Simon Barrett, Jason Eisener, Gareth Evans, Gregg Hale, Eduardo Sánchez, Timo Tjahjanto, Adam Wingard
Uloge: Kelsy Abbott, Hannah Al Rashid, Fachry Albar
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2450186/
Trailer: http://youtu.be/lQybYqUIGy8
Pogledajte još: V/H/S (2012)

Za razliku od prehypovanog prvenca od V/H/S2 nisam očekivao mnogo a za divno čudo manje me je razočarao od prošlogodišnjeg „hita“. Kao da su autori filma čitali zaključak moje recenzije (hau jes nou) pa je većina onoga što sam onomad zamerio u V/H/S2 nestalo ili je u dobroj meri umanjeno. Za mene sasvim dovoljno da film proglasim više nego korektnim sequelom.


Kao prvo film je za pola sata kraći od prethodnika što je dobro; ipak je dva sata za found footage film previše, pa makar bio i omnibus. Znam ljude koji drmusavu kameru ne mogu da podnesu ni u intervalima od 20 minuta a kamoli dva cela časa. Broj priča je sa 5 smanjen na 4 što i nije neki problem jer je u prethodniku zaista bilo priča koje su komotno mogle biti izbačene (i u V/H/S2 ima jedna takva). Sledeća stvar koju pohvaljujem je da su uvodi (tako dosadni i iritantni u FF filmovima) ovde dobrano skraćeni, u nekim pričama akcija kreće odmah a u onim drugim uvodi nisu dosadni jer su u službi priče. Uglavnom, više nema „ludog provoda“ i noćnog života odvratnih tinejdžera a nema ni njih samih: osim u poslednjoj priči svi akteri su ozbiljniji mlađi ljudi u odgovarajućim situacijama.


Prva priča nosi naziv Phase I Clinical Trials i režirao ju je Adam Wingard koji i glumi glavnog lika. Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je izgubio vid njemu u oko ugrađuju mikro kamera koja snima vidno polje i informacije šalje kako njegovoj svesti tako i računaru u doktorskoj ordinaciji. Pomalo budalast način da naredni događaji budu snimljeni ali je priča dovoljno napeta i strašna da na ovakav uvod zažmurim. Naime, samo kroz tu kameru on vidi duhove nepoznatih osoba po svojoj kući. Ova priča ima nekoliko BU! scena i pitanje koje uvek stoji u vazduhu kod ovakvih događaja: zašto Amerikanci nikada ne pale svetlo u svom stanu? Ocena ove priče je 7/10. Druga priča pod nazivom A Ride in the Park (Eduardo Sanchez - Altered, Lovely Molly, The Blair Witch Project) opisuje baš to, vožnju muško-ženskog para kroz šumu & park kada naiđu na zombije. Izuzetno zanimljiv segment koji opisuje ponašanje zombija iz prvog lica a kompletna radnja je snimljena kamerom sa biciklističke kacige. Čak i ako ne volite FF filmove (a posebno ukoliko volite zombi filmove) ova priča je must see. Ocena 8/10.


Treća priča pod nazivom Safe Haven je najhvaljenija priča ovog filma mada su na mene bolji utisak ostavile prethodne dve. Gledamo TV ekipu koja dolazi u neki izdvojeni sektaški centar da bi napravila intervju sa vođom „kompleksa“ koji tu „vaspitava“ poverenu mu decu. Ko se sa sektašem druže završi sa mozgom na patosu, ili tako nekako, a završi i sa đavolom na leđima u ovom slučaju i bukvalno. Mnogo ubijenih, izuzetno kvalitetni specijalni efekti, vađenje fetusa iz majki, gomila suicidnih ludaka i pomalo budalasta priča je ono što ćete dobiti. Samo zbog specijalnih efekata dajem ocenu 7/10. Četvrta priča pod nazivom Slumber Party Alien Abduction je ubedljivo najslabija u filmu. Osim nesimpatičnih tinejdžera koji se seksaju i masturbiraju vidimo i blurovane vanzemaljce koji otimaju ove prve. Zapravo trebalo bi da vidimo ali je kamera toliko drmusava da se zapravo ništa ni ne vidi. Strašne scene su pojačane studijskim zvučnim efektima što ruinira kompletan dojam sirovog i nemontiranog VHS materijala. Moja ocena je 3/10 samo zbog simpatičnog i jadnog cuke.


Istovetnu ocenu (3/10) dajem i priči koja povezuje ove četiri opisane. Ona je nezanimljiva i nejasna poput one iz prethodnika. Prosto neverovatno kako nije moglo nešto drugo i efektnije da bude osmišljeno što bi povezalo sve nepovezane priče u jednu celinu, a možda nam ipak bude nešto malo jasnija posle V/H/S5. Ipak, i pored nekih mana V/H/S2 ocenjujem boljom ocenom od prethodnika. U pitanju je manje dosadan film sa manje antipatičnim likovima, sa manje praznog hoda i dve ili tri zanimljive priče. Za found footage film sasvim dovoljno.

+ tri zanimljive priče
+ specijalni efekti
+ nema toliko odvratnih ikova
— poslednja priča je slaba
— slab među-segment


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment