Sunday, June 23, 2013

Conjurer (2008)


Režija: Clint Hutchison
Uloge: Andrew Bowen, Maxine Bahns, John Schneider
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0896533/
Trailer: http://youtu.be/zi6WPN81lUo
Pogledajte još: Barricade (2012)

Sasvim suprotno originalnom coveru Conjurer je samo još jedan haunted house horor film, što samo po sebi ne mora biti ništa loše ukoliko ste tolerantni na ovakav tip filmova. On je na mene ostavio sasvim pristojan utisak iako žal za nečim originalnijim i dalje postoji.


Kao i obično u poslednje vreme filmovi o zaposednutim kućama počinju doseljavanjem mladog bračnog para koji iz ovog ili onog razloga menja svoju životnu sredinu a po pravilu se sele iz urbane u ruralnu (zašto duhovi ne ordiniraju po velikim gradovima?). Tako gledamo mladi bračni par koji je utučen nedavnom tragedijom kada je nešto pošlo po zlu i kada su izgubili bebu neposredno pre njenog rođenja. Sada se u cilju supruginog psihičkog oporavka oboje sele u kuću na obodu šumarka ali ono što je bitnije je stara koliba koja je tik uz šumu. Kao i obično svaka stara američka građevina, počevši od svinjca & kokošinjca pa nadalje, ima neku svoju tragičnu istoriju koja se bez neke vidljive potrebe silom prilika mora ticati i njenih sadašnjih stanara. Dok se supruga polako oporavlja od stresa i vraća u normalno stanje suprug zauzima njeno psihološki nestabilno mesto: počinje da čuje zvuke, vidi prikaze, noću vidi svetlo u kolibi i uglavnom sve ono što se u ghost filmovima može videti. Ono što ga posebno iritira je crni gavran koji svakodnevno obleće njihov dom.


Dok postepeno otkriva istorijat kolibe i polako shvata istinu o nekadašnjoj stanarki iste javljaju se i prve informacije koje bi mogle dati odgovor šta davno upokojena persona koja se sada javlja kao duh hoće od njih dvoje i da li ponovna trudnoća njegove supruge ima neke veze sa tim. Ovo sporo odmotavanje priče je vrlo dobro urađeno, režija je sasvim odgovarajuća za ovaj tip filma a režiser u kompletu sa direktorom fotografije i majstorima zvuka uspeva da stvori atmosferu koja mi se izuzetno svidela. Ambijent je pristojno odabran a kao najupečatljiviji i najjeziviji detalj je sama koliba, mada mi se u nekim trenucima činilo da snimci njenog enterijera i eksterijera ne potiču iz jednog objekta. Crni gavran donosi jednu malo drugačiju notu, a vrlo dobro je izveden i postepeni preobražaj supruga koji od veselog i pozitivnog slikara usled razvoja događaja (ali ne samo zbog toga) dolazi na ivicu nervnog rastrojstva pa postaje čak i opasan po okolinu.


Strašnih scena nema mnogo ali su pravilno raspoređene kroz trajanje filma. Neke strašne scene će vas pristojno iscimati dok su neke previše očekivane (dok se noću peru sudovi u sudoperi mora se na proplanku ugledati prikaza koje nekoliko trenuaka kasnije nema). Dakle, ima malo priviđenja, malo gavrana, malo jezivog šumarka i nepoznatog svetla, malo nepotrebnog creepy dečaka a sve to je začinjeno sa napadnim zvučnim efektima i skoro bez kapi krvi, taman da se zadovolji PG-13 rating. Glumačka postava je malobrojna ali u odnosu na mnoge skorašnje filmove slične tematike - i više nego zadovoljavajuća. Glavni lik je prilično simpatičan a supruga je standardno lepa. Ono što mi se nije svidelo je završetak filma koji umesto da nas pusti da mislimo da smo na pravi način razumeli film bez potrebe to dovodi u pitanje i film ostavlja bespotrebno otvorenim iako je veća verovatnoća da sequela ne bude. Zaista nepotrebno pomodarstvo. Da nije toga film bi imao odličan završetak na koji niko ne bi imao nikakvu zamerku.


Conjurer je pristojan film koji je u većini segmenata korektno urađen a ima samo jednu veliku manu a to je neoriginalnost. Jednostavno, ovakvih filmova smo se tokom godina nagledali na tone (jedan vrlo sličan ali dosta slabiji sam nedavno opisao) pa se postavlja pitanje ko će imati živaca da vrlo sličnu radnju pogleda iznova.

+ vrlo dobra atmosfera i ambijent
+ nekoliko strašnih scena
+ skoro kompletna priča ima smisla...
— ...da nije nejasne završne scene
— neoriginalnosti i predvidljivost


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment