Sunday, June 23, 2013

A Haunting At Silver Falls (2013)


Režija: Brett Donowho
Uloge: Alix Elizabeth Gitter, Steve Bacic, Tara Westwood
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1813609/
Trailer: http://youtu.be/N7Fb5LKONIA
Pogledajte još: neki drugi „haunting“ film

A Haunting At Silver Falls i pored prepoznatljive reči u svom naslovu nije film kakav smo navikli da gledamo u poslednje vreme. Umesto strašnih duhova autori filma su se odlučili na miroljubiviju varijantu istih pa film, usled toga a i usled kompletne priče, više spada u žanr misterija nego u punokrvni horor.


Mlada devojka Jordan dolazi da živi u mali grad kod svoje tetke i njenog supruga nakon što joj je preminuo i otac. Usled čudnog ponašanja svojih novih staratelja, ali i usled svoje prošlosti, Jordan se teže uklapa u novo okruženje ali najveće tajne svoje nove porodice, sugrađana i celog mesta je tek očekuju. Naime, pronalazak jednog prstena nedaleko od „srebrnih vodopada“ pokreće čitav niz događaja neprijatnih po Jordan a sve kreće stvarima standardnim za ghost filmove. Otvaranje vrata i razni zvukovi nastavljaju se fizičkim kontaktom Jordan i duha kao i njihovim skoro svakodnevnim vizuelnim kontaktom. Posle početnog plašenja i traume, usled čega je završila i kod psihijatra, Jordan zaključuje da duh ne želi da je povredi već da je navede na nešto. Naravno, mi odmah znamo da je duh navodi na trag svog pravog ubice iako je čovek optužen za ubistvo devojke koja je sada duh već u tunelu prema električnoj stolici.


Stvari i pored toga ne postaju ništa manje opasne a Jordan (možda i neke gledaoce) očekuje niz iznenađenja koja jesu u nekim momentima uspela ali ostaje večito pitanje „slučajne koincidencije“. Gomila događaja koji se svi poklapaju i dešavaju isključivo jednoj osobi nisu toliko retki u horor filmovima ali mi malo neuverljivo deluju kod nečega što na uvodu ima natpis „bazirano na istinitim događajima“. Moguće da je istinito bilo to što je neko ubio devojku a neko drugi je bio optužen a sve ostalo su autori dodali i maštovito nakitili. U svakom slučaju to je manje bitno, a ono što je bitno je da A Haunting At Silver Falls predstavlja pitku PG-13 horor misteriju u kojoj nećete videti ništa strašno, nijednu kap krvi ali ćete videti pristojno zanimljivu priču o nepravdi ali i o obaveznoj pobedi pravde i zasluženoj kazni za vinovnike ubistva devojke. Duh se pojavljuje u mnogo scena ali osim u početnih nekoliko nije previše strašan. Ukoliko neko želi da gleda strašan film svakako treba da izbegne A Haunting At Silver Falls.


Ima još jedna stvar koja bi mogla nekome zasmetati a to je da tematika filma nije dovoljno konzistentna. Prepostavljam da je to proizvod trojice scenarista koji su vukli na svoju stranu, pa je jedan verovatno odgovoran za ghost deo priče, drugi za misteriju a treći za skoro torture-porn završetak. Ovi skoro vidljivo podeljeni delovi filma su isprepleteni tinejdžerskim problemima koji se tiču Jordan (odlično ju je odigrala meni nepoznata Alix Elizabeth Gitter), njenim odnosom sa starateljima, psihijatrom i sa likovima iz škole. Nažalost, film je takođe isprepleten rupama u priči i nelogičnim scenama (zašto staratelji iz predostrožnosti Jordan zaključavaju u kupatilu umesto u sobi, kako joj se dopušta da poseti osuđenika na smrt pola sata pre njegovog pogubljenja i još nekoliko drugih).


A Haunting At Silver Falls je pristojan film kome je najveća mana potencijalno nezadovoljenje gledalaca usled netipično ujednačene žanrovske definisanosti. Ipak, za režisera filma ovo je vidljivi pomak u odnosu na njegov prethodni pogledani film No Tell Motel što svakako pozdravljam. Ukoliko volite filmske misterije a ne morate po svaku cenu da se uplašite uz film možete dati šansu A Haunting At Silver Falls, možda vam se i dopadne.

+ tehničke karakteristike filma i kasting
+ pozitivna poruka na kraju filma
+ mešavina više žanrova
— mešavina više žanrova
— film nije strašan; neke nelogičnosti


Ocena: 5/10


Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment