Saturday, June 29, 2013

The Last Exorcism Part II (2013)


Režija: Ed Gass-Donnelly
Uloge: Ashley Bell, Julia Garner, Spencer Treat Clark
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2034139/
Trailer: http://youtu.be/6OAYsIz2FrM
Pogledajte još: The Last Exorcism (2010)

Nesretan naziv za nesretan i nepotreban film. Zapravo, ako je ono bio poslednji egzorcizam a ovo nastavak poslednjeg egzorcizma zar onaj film nije trebao da se zove The Pretposlednji Egzorcizam? Zaista velika zbrka ali je rešenje jednačine vrlo jednostavno: The Last Exorcism Part II je vrlo slab i potpuno bespotreban film.


Prvih par scena još i daju nekakvu nadu jer posmatramo scene iz prethodnika i očekujemo da se radnja nastavi tamo gde je stala. Ona to i čini ali odmah sledi razočarenje: The Last Exorcism Part II je vizuelno sasvim običan film jer nije sniman ručnom kamerom pa je samim tim i izgubljena ona doza autentičnosti i utisak da gledamo (skoro) dokumentarac. Nastavak je sniman normalnom filmskom kamerom, savršeno fixiranom i stabilnom ali to je samo početak problema. Uglavnom, nakon onih događaja iz finala prethodnika kada su sektaši pomlatili sve koji su se zatekli na polju nedaleko od kuće a iz Nell izvadili little đavolka vidimo dalju Nellinu sudbinu. Ona je nekako dobauljala do naselja, zatim je prebačena u bolnicu na lečenje a nakon toga smeštena u nekakav ženski internat jer joj se stanje stabilizovalo i njene noćne more su nestale. Očekivano, samo za kratko.


Košmari će se ubrzo nastaviti jer tvrdoglavi demonko ne odustaje kad se nameračio na simpatičnu curu (k’o da nema drugih devojaka). Počinju priviđenja, noćne more, dnevne more, halucinacije i jasno je da se demon Alabam vratio. Ništa to ne bi bilo strašno, čim vidimo naslov filma i počnemo da ga gledamo znamo da će se on vratiti i da Nell nije sasvim „izlečena“, već je problem u tome kako je film urađen. Scenario je ovde dosta slab i gledaoce davi u prvoj polovini filma poput neke nezanimljive i nemaštovite drame da bi od polovine filma sve postalo samo jeftini, jalovi i bezobrazni horor u pokušaju. Ovo poslednje kažem jer horor scena, osim nekoliko u početku - nema. Sve scene u kojima ćete se uplašiti su takve zbog prenapadnih i bezobraznih zvučnih efekata. Previše puta ćemo videti kako neko naglo otvori vrata, kako pas naglo zalaje na Nell, neko joj stavi ruku na rame, iskoči pred nju i slično a sve začinjeno glasnim zvučnim efektima. Neko bi zaista trebao da objasni autorima filma da puštanje glasne muzike u sred mirne noći nije horor, i ako neko skoči iz kreveta to ne znači da ste horor majstor već da ste bezobrazni i nemaštoviti.


Horor atmosfere takođe nema, istinski strašnih scena takođe, ima nešto malo vrlo slabih CGI efekata (slabo animirana završna scena), ima mnogo dosade i bespotrebnih scena Nellinog vraćanja u normalni život i ima nadasve recikliranja materijala iz prethodnika, gotovo redovno u lošijoj izvedbi. Nell opet mora da završi egzorcirana ali ovaj put od potpuno neverovatno skupljene ekipe neubedljivih amatera (članovi nekog famoznog tajnog društva) koji nemaju pojma šta rade i zašto rade. Ni autor nije imao pojma šta radi sa svojim filmom pa će oni koji izdrže do poslednih petnaestak minuta i gledajući mnoge scene imati upitnik iznad glave i pitati se šta to čovek radi i kako je moguće tako uništiti franšizu već u drugom nastavku, nešto što je, recimo, autorima Paranormal Activityja uspelo tek u četvrtom nastavku. Glumačka postava se kreće od amaterske do prosečne a jedina vredna hvale je Ashley Bell u ulozi Nell koja je zapravo jedina svetla tačka u filmu.


The Last Exorcism Part II je u svim aspektima promašen film i neverovatno je da autori apsolutno nisu shvatili zbog čega se gledaocima svideo prvenac i da te stvari zadrže i po mogućnosti unaprede. Od apsolutnih mediokriteta koji u životu verovatno nisu ni pogledali horor film drugo se nije ni moglo očekivati.

+ Ashley Bell u ulozi Nell
— užasno slaba i nezanimljiva priča
— film nije više kvazi-dokumentarac
— bezobrazni zvučni efekti
— nema atmosfere ni strašnih scena


Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment