Wednesday, June 19, 2013

They Came from Beyond Space (1967)


Režija: Freddie Francis
Uloge: Robert Hutton, Jennifer Jayne, Zia Mohyeddin
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0062360/
Trailer: http://youtu.be/x1KqmmAIOkg
Pogledajte još: It Came from Outer Space (1953)

They Came from Beyond Space je britanski SF film baziran na izvesnoj knjizi The Gods Hate Kansas od izvesnog Josepha Millarda. Ono što je možda interesantnije je da su troškovi pri snimanju ovog filma dodatno smanjeni korištenjem seta, delova scenografije i rekvizita iz mnogo bolje produciranijeg Daleks' Invasion Earth: 2150 A.D. sa Peter Cushingom.


Meteoriti nepoznatog porekla padaju (kao i obično) u ruralne predele Engleske. Ono što je neobično je njihova glatka površina ali i to što su pali u „V“ rasporedu. Dr. Curtis bi trebao da organizuje istraživanje meteorita, međutim, to mu biva zabranjeno jer se još nije sasvim oporavio od nedavne saobraćajne nesreće i povrede glave kada mu je u lobanju ugrađena metalna ploča. Jedna saobraćajna nesreća predstavlja sreću u budućim nesrećnim dešavanjima: baš ta metalna ploča je zaslužna što nepoznata vanzemaljska sila koja je izletela iz meteorita ne može da zagospodari njegovim telom, ni da bude zaražen nepoznatom krvavom kugom koja je satrla lokalno stanovništvo. Dok istražuje razloge svoje imunosti i ono šta se dešava na ograđenom seoskom imanju kojim rukovodi sada već poveća grupa alienizovanih ljudi, ovi potonji se trude da svoj plan dovedu do kraja: da odvedu poveću grupu ljudi na Mesec i koriste ih kao radnu snagu.


Prvi deo filma nema toliko dodira sa naučnom fantastikom i sve deluje kao vrlo dobar retro triler. Osim početnog pokušaja razbijanja meteorita, kada dotični preuzmu kontrolu nad doktorovom devojkom, koja od tada kompletno otuđena rukovodi vanzemaljskim operacijama, dalji događaji su zanimljivi u drugom svetlu. Od tada doktor pokušava na sve načine da sazna šta se dešava na izolovanom imanju i pokušava da uđe na njega i pored naoružane straže i ograde pod naponom. Ovaj deo filma je zanimljiv, dinamičan i intrigantan, tera na dalje gledanje filma samo da bi se otkrilo šta se to pravi u dubini farme i koje su vanzemaljske namere. Već neki detalji u ovom segmentu nagoveštavaju u kom će smeru ići dalja radnja a ona neće ići u rezonskom smeru. Druga polovina filma je takođe zanimljiva ali u retro SF fazonu, pa čak i pomalo budalastom sa današnje tačke gledišta.


Vanzemaljci su u ekspresnom roku ispod farme izgradili čitav kompleks, pun velikih gvozdenih vrata, uglačanih podova i liftova. Ako ovo deluje nerealno kako tek treba da deluje već napravljena raketa koja svakodnevno ide relacijom Zemlja-Mesec-Zemlja a to putovanje traje samo nekoliko(?) sati. Dodatnu neozbiljnost filmu daje muzika tokom određenih scena jer iako radnja filma nije pretarano ozbiljna ona nikad nije na nivu komedije a muzika je baš takva i više bi pristajala nekom The Pink Panther serijalu sa Peter Sellersom. Možda je namera autora bila da parodiraju SF serijal i mnoštvo vanzemaljskih filmova tog vremena ali za tako nešto je film ipak „tanak“. Završetak filma mi se takođe nije svideo, zapravo nije mi se svidelo to što veliča „dobre i moralne“ Zemljane nauštrb drugih vanzemaljskih rasa.


They Came from Beyond Space vam mogu preporučiti samo ako ste tolerantni na SF filmove i komedije šezdesetih godina prošlog veka. Ukoliko pak želite ozbiljniji film na sličnu temu preporučujem vam Invasion of the Body Snatchers.

+ zanimljiva radnja a posebno prva polovina
+ dobro režirane scene a posebno akcione
— neprikladna muzika tokom nekih scena
— gomila nelogičnosti i neusklađenosti
— nedovoljno ozbiljan a nedovoljno komičan


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment