Wednesday, June 5, 2013

Sleepaway Camp II: Unhappy Campers (1988)


Režija: Michael A. Simpson
Uloge: Pamela Springsteen, Renee Estevez, Tony Higgins
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0096118/
Trailer: http://youtu.be/AU6exaM9O8g
Pogledajte još: Slaughter High (1986)

Posle uspeha prvog dela filma Sleepaway Camp nije bilo potrebno smišljati rupu na saxiji; nastavak hita od pre nekoliko godina se nametnuo sam po sebi, tim pre što je u osamdesetim godinama teen-horor žanr bio vrlo popularan a publika se nije grozila brojnih (često sumnjivog kvaliteta) nastavaka popularnih serijala.


Zapravo, najveći problem je kako nastaviti neki film nakon što ubica iz prethodnika bude otkriven. Kakvo god rešenje da se osmisli - neće biti ubedljivo, pa tako nije ni u ovom filmu: Angela je nakon događaja i zločina iz prethodnika bila nekoliko godina na lečenju, što elektrošokovima što religijom, bila je podvrgnuta operaciji i sada je devojka koja se zaposlila u sličnom letnjem kampu. Da je Sleepaway Camp II ozbiljan film ovaj uvod bih svakako naveo kao veliku manu, međutim, pošto je u pitanju film još manje ozbiljan od prethodnika to mu neću uzeti za zlo. Uglavnom, sav neubedljivi početak me je podsetio na nedavno pogledani Psycho II. Elem, Angela i TC su vaspitači u kampu; dok je TC malo tolerantniji prema tinejdžerskim nestašlucima Angela sprovodi disciplinu. Problem nastaje vrlo brzo jer se čelična disciplina pretvara u krvavu disciplinu i Angela svaki prestup brutalno kažnjava bez prava na popravni ispit.


A tinejdžeri k’o tinejdžeri, svako malo pa prekrše disciplinu. Tako pušenje trave dovodi do spaljivanja konzumenta, upuštanje u seksualne afere do davljenja u fekalijama a gledanje seksi fotografija do brutalnog sečenja motornom testerom, naprimer. Svaki „nestali“ kamper se vodi kao da je poslat kući ali ovakva Angelina strategija jednom mora pasti u vodu pa se pameti moraju naučiti i oni koji do ovih zaključaka dođu. Kako vreme odmiče broj ubijenih uveliko prelazi broj preostalih učenika u kampu i kako deluje - još će se povećavati. U odnosu na prethodnika broj ubistava je povećan, i dalje mnoga nisu eksplicitno prikazana a i ona koja jesu ne daju utisak da je u film uloženo previše sredstava. Stvari popravlja to što su mnoga ubistva duhovita, ne kažem da ćete se grohotom smejati na njih, ali su svakako zanimljiva (recimo ubistvo bušilicom). Dodatni plus je što su vrlo raznolika pa tako gledamo i spaljivanja kiselinom, davljenje žicom i drugo.


Kao što rekoh film nije suviše ozbiljno urađen što mu i nije mana; svako ko je gledao prethodnika je ovo i mogao očekivati. Na momente film deluje kao parodija teen slasher žanra što samo pojačavaju scene gde se Angela presvlači u lik Leatherfacea da bi motornom testerom ubila nedisciplinovanog momka koji je planirao da se zabavi preoblačenjem u Freddy Kruegera ili Jasona. Dijalozi u filmu su na momente klišeizirani ali nimalo dosadni nekome ko je odrastao u to vreme. Cela atmosfera, način na koji se klinci zabavljaju, štosovi koje čujemo, muzika tokom filma, opšti stajling i feeling neodoljivo podsećaju na to vreme, recimo poput spota Fight For Your Right od Beastie Boysa. Jedna sitnica koja mi se u početku filma smetala je što Angelu ne glumi simpatična devojčica iz prethodnika već je u toj ulozi takođe simpatična Pamela Springsteen, pozatija kao Bruceova mlađa sestra. U ovoj ulozi je Pamela odlična, čak je gledalac simpatiše bez obzira na njene postupke i smrt koju bez trunke griže savesti seje po ekranu.


Sleepaway Camp II preporučujem svim fanovima teen horora 80-ih godina i svima onima koji vole zabavne i neozbiljne budžet slashere jer se u poslednje vreme ovakvi filmovi slabo snimaju.

+ mnogo raznovrsnih ubistava
+ Pamela Springsteen kao Angela
+ reference na poznate slashere
+ zabavan teen slasher
— povremeno vidljiv mali budžet


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment