Saturday, June 29, 2013

Maniac Cop 2 (1990)


Režija: William Lustig
Uloge: Robert Davi, Robert Z'Dar, Laurene Landon
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0100107/
Trailer: http://youtu.be/0QDIK6zkSTo
Pogledajte još: Maniac Cop (1988)

Maniac Cop 2 nastavlja i proširuje priču iz kultnog prvenca, neke stvari zadržava na istovetnom nivou, neke očekivano unazađuje a neke bez nekog razloga, dok je unapređenja vrlo malo. Kada se sve sabere i oduzme - za sequel jednog B filma i više nego dovoljno, a ako ste bili tinejdžer u vreme izlaska ovog filma on vam može biti još interesantniji jer ćete dobiti malu ali dragocenu dozu povratka u mladost.


Film počinje tamo gde je prethodnik stao i posmatramo njegove završne scene kada je policajac manijak navodno nastradao i policijskim kombijem upao u vodu. Kako se brutalna ubistva po gradu nastavljaju neće proći puno vremena dok nadležni ne odustanu od zvanične verzije  i poveruju da je policajac Cordell (Maniac Cop) ipak živ, iako nepoznato kako. Situacija postaje očigledna jer se Cordell ne skriva već na vrlo prometnim mestima nastavlja tamo gde je stao u prethodniku, zapravo nije ni stao već je samo usporen policijskom akcijom. Stvar koja može da smeta je što on ovoga puta ima natprirodnog u sebi pa postaje bukvalno neuništiv i pored toga što je na kraju prethodnika dobio metalnu šipku posred grudnog koša, što se više puta puca na njega čak i iz blizine i pored toga što je poliven benzinom izgoreo. Ne kažem da ovo previše smeta da se uživa u ne preterano ozbiljnom filmu, čak je na trenutke i vrlo zabavno, ali je izgubljena i ona mala doza nekadašnje realnosti.


Nakon što počne ponovna policijska potera za Cordellom dešava se jedna neobjašnjiva stvar u filmu: u to vreme već legendarni Bruce Campbell biva ubijen u petnaestom minutu filma pa njegovo ime na coveru kao mamac za privačenje gledalaca nema previše smisla, da ne kažem da je vrlo bezobrazna reklama, tim pre što ne verujem da je ijedan gledalac bio srećan zbog te scene. Osim pojedinih likova iz prvenca u filmu se pojavljuju i neka poznatija imena, poput Roberta Davija u ulozi detektiva, Charlesa Napiera, Sama Raimija i Danny Trejoa. Likovi su dosta površno prikazani ali to kod ovakvih filmova nije velika mana jer se oni gledaju prvenstveno radi zabave a ne radi realnosti priče i ubedljivih likova. U većem delu filma on jeste korektan, sa tek nekim dešavanjima kojima baš ne vidim svrhu (kvazi prijateljstvo Cordella i Turkella). Ostatak je pristojno zanimljiv ali i već viđen, ako ne na drugim mestima onda definitivno u prethodniku.


Osim nekoliko zanimljivih ubistava u kojima se Cordell trudi da „zadovolji“ pravdu, a koja nisu preterano eksplicitna, film poseduje dosta akcionih scena među kojima prednjači napeta jurnjava auto putem dok policajka visi sa spoljne strane automobila vezana lisicama za volan. Kao trademark serijala i u ovom sequelu se dešava scena upada Cordella u policijsku stanicu gde pravi masakr. Masakr je bez krvi ali ima tela koja usled pogotka bivaju bačena kroz nekoliko kancelarija uz lomljavu stakla na sve strane. Kao i u prethodniku Cordella odlično igra Robert Z'Dar, valjda jedini čovek koji bi mogao da igra Maniac Copa. Za razliku od prethodnika ovaj put mu nije dovoljno prikazano lice što jeste stvar za prigovor. Specijalni efekti u filmu se više baziraju na akcijskim koji uključuju (osim pomenute jurnjave automobilima) još i odlično urađenu završnu borbu zapaljenih negativaca, tuče, pucnjavu itd.


I pored toga što mi je Maniac Cop 2 bio prilično zanimljiv treba biti realan i reći da će neki mlađi gledalac teško naći nešto zanimljivo u njemu. U odnosu na današnje filmove ima manjak ubistava i manjak krvi, manjak nagih devojaka a višak akcije, dok su percepcije zanimljivosti nekada i sada dijametralno suprotne. Za mlađe gledaoce ipak preporučujem da pogledaju prvenac.

+ proširena i razrađena priča iz originala
+ nekoliko zanimljivih ubistava i akcione scene
+ Robert Z'Dar i Bruce Campbell mada...
— Bruce Campbell biva ubijen na početku filma
— neoriginalnost, neuništivi negativac, recikliranje ideja


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment