Thursday, July 22, 2021

The Wolf of Snow Hollow (2020)


Režija: Jim Cummings
Uloge: Jim Cummings, Riki Lindhome, Robert Forster
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt11140488/
Trailer: https://youtu.be/q03zOoH-hGo
Pogledajte još: Late Phases (2014)

The Wolf of Snow Hollow je američka triler horor komedija, autorski uradak jednog čoveka - Jima Cummingsa. Cummings je odradio režiju, potpisao scenario, nalazi se u glavnoj ulozi, pa se ovaj film s pravom može nazvati njegovim ličnim filmom, i što je takođe bitno – sve ono što je dobro ili loše u filmu može se pripisati isključivo njemu ili njegovim odlukama.


Učmalu snežnu svakodnevnicu jednog fiktivnog planinskog gradića po imenu Snow Hollow razbija pojava masakriranih ženskih tela, sveže raskomadanih i krvavih na belom snegu... Zločini se nastavljaju, svedoka nema a tragovi ukazuju da bi vinovnik zlodela mogla biti neka planinska životinja. Uglavnom, istragu vodi lokalni šerif John Marshall (Jim Cummings), nesigurni policajac lišen svakog autoriteta ali zato pod konstantnim pritiskom kraha svog porodičnog života i pod stalnom pretnjom poroka sa kojima se tek izborio. Psihički nestabilni Marshall, koji ne uživa poštovanje svojih podređenih, ali ni svog oca, ćerke i bivše žene, mora voditi istragu zločina koji nikada nisu viđeni u ovom okrugu, a kako se mrtva raskomadana tela budu ređala po snegu tako će i gnev lokalne javnosti prema šerifu rasti... Budući da se svaki zločin desio za vreme punog meseca jedna od teorija postaje i da su nesrećne žene stradale od vukodlaka! Marshall ne prihvata tu mogućnost i očajnički se trudi da pronađe ubicu u ljudskom obliku a jedinu pomoć može očekivati od svoje pomoćnice.  


The Wolf of Snow Hollow jeste misteriozan film, te u tom domenu i vrlo zanimljiv. Do samog kraja nije najjasnije da li je za brutalne zločine kriv čovek ili životinja, dakle pomahnitali ubica ili vuk(odlak), a kada postanemo svedoci finalnog raspleta moći ćemo konstatovati da je on prilično jeziv. Kao takav savršeno se dobro uklapa u hladnu i mračnu atmosferu provincijskog mestašceta koje je usled policijskog časa potpuno pusto a ugođaj upotpunjuje i snežni ambijent koji je idealan za ovu radnju filma. Gradić u kojem se sve dešava zaista deluje autentično i verodostojno što doprinosi pozitivnom utisku. Brutalna ubistva se ne vide, ali gledalac redovno biva svedok raskomadanim telima u šokantnim kadrovima gde kontrast krvi i snega samo doprinosi utisku. Gluma sporednih likova je na nivou, za klasu iznad prosečnog modernog horor filma. Zanimljivo je i da je ovo poslednji film Roberta Forstera (1941–2019) a kompletan The Wolf of Snow Hollow je i posvećen njemu u čast.


Zašto onda relativno skromna ocena filma ako sam ga nahvalio u prethodnom pasusu? Ima tu jedna stvar zbog koje ni nakon nekoliko dana posle gledanja nisam bio načisto da li The Wolf of Snow Hollow valja ili ne. Iz nekog razloga Cummings je u film implementirao elemente komedije koje su meni lično narušavale ugođaj. Kao i obično kada je komedija u pitanju – sve je stvar ukusa, i nakon gledanja filma pronašao sam kako je The Wolf of Snow Hollow veoma zabavan i duhovit mnogim gledacima, ali meni jednostavno nije. Komedija se ovde uglavnom bazira na nestabilnosti, nesigurnosti i histeriji Cummingsa te njegovom urlanju na prisutne tokom sastanaka u policijskoj stanici ili uviđaja na mestima zločina i nemogućnosti da se izbori sa situacijom koja ga opet gura u alkoholizam. Utisak je da Cummings često preglumljava pa nisam imao utisak da u glavnoj ulozi gledam uverljivog lika koji se našao u datoj situaciji već glumca koji se na momente trudi da bude Jim Carrey. Ovi „komični” elementi mi uglavnom nisu bili duhoviti, često su bizarni i apsurdni, ali zato uvek odudaraju od ozbiljnosti priče tj. zločina koji potresaju gradić.


The Wolf of Snow Hollow bi mogao biti film koji polarizuje gledaoce budući da nudi veoma dobru, skoro odličnu misteriju, snežni ambijent i nekoliko jezivih kadrova. S druge strane (ne)uspela komedija, dosta bizarnih momenata i Cummings u glavnoj ulozi neće svakome prijati, pa zbog toga i adekvatna krajnja ocena. Naravno, sve je stvar ukusa pa ukoliko vam kritikovani elementi legnu ovaj film može za vas biti jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone.

+ misterija
+ ambijent
+ jezivost
— humor
— Cummings
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment