Wednesday, July 14, 2021

Cold Ground (2017)


Režija: Fabien Delage
Uloge: Doug Rand, Philip Schurer, Gala Besson
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt4144350/
Trailer: https://youtu.be/gjQRmTidN_U
Pogledajte još: The Dyatlov Pass Incident (2013)

Opise snežnih filmova nastavljamo nečim potpuno drugačijim i pomalo zaboravljenim – found footageom, i to ne bilo kakvim već francuskim. Cold Ground je napisao i režirao Fabien Delage, snimljen je u francuskim Alpima a radnja se dešava 1976. godine, kada dvoje aktera, momak i devojka, prelaze francusko-švajcarsku granicu, penju se uz snežne planine i to sve snimaju i – nikada se više ne vraćaju a neko pronalazi njihov filmski zapis... Ali to nije baš neko iznenađenje, jer ovo je found footage, right?


Naime, David i Melissa su opremljeni (tada) najnovijom kamerom, gomilom baterija za napajanje iste, šatorom i sa nešto hrane, a uz pomoć još nekoliko ljudi (naučnik, vodič...) odlaze u snegom i hladnoćom okovane Alpe kako bi snimili dokumentarac o masakriranim govedima. Niko sa sigurnošću nije mogao tvrditi kako je došlo do brutalnog klanja goveda u snežnim brdima, budući da vukova u toj oblasti nije bilo, da su medvedi u zimskom snu, a pronađeni tragovi na mestima brutalnih akcidenata nisu jasno mogli potvrditi nijednu teoriju... Možda u okolini obitava neki kult koji prinosi žrtve, možda stada kolje neka pomahnitala životinja a još jedna nepoznanica je zemljište oko prve zaleđene strvine na koju su naišli a koja je zračila povećanim nivoom radijacije... Dovoljno za dozu misterije koja bi prikovala gledaoce uz ekrane. Planirani put ove ekipe je trebao trajati nekoliko dana, na vrhu snežnog brda oni su trebali pristići u kamp pod nazivom Cold Ground (najhladnija tačka ove snegom okovane planine) ali je sve pošlo po zlu, naravno, i to veoma brzo...


Zapravo i ne toliko brzo, ali ni to nije iznenađenje. Cold Ground nas podseća na sve ono dobro i sve ono loše što found footage horori donose, pa kako se kojem gledaocu svidi... Jedna od karakteristika ovog tipa filmova je poduži ali ne sasvim uverljivi uvod pa tu ni ovaj film nije izuzetak. Uvod traje dobrih pola časa, možda i duže, za to vreme se ništa previše strašno ne dešava ali film nakon toga polako ubrzava tempo sve do svoje kulminacije. Do tada gledamo uglavnom bauljanje po snežnim padinama i šumarcima, borbu ekipe sa debelim naslagama snega, ali i sa hladnoćom koja je izuzetna. Gledamo ekipu koja podiže šatore, pokušava da preživi još hladniju noć dok se u daljini čuje zvuk koji im ledi krv u žilama... Dijalozi i gluma su prosečni za ovaj tip filma, nikoga neće ni zrazočarati ni oduševiti, a jedna od zanimljivosti je da je dobar deo dijaloga na francuskom jeziku a film je titlovan na engleski. Sadržajno Cold Ground je blago iznad proseka za ovaj tip filma mada ukoliko niste slabi na snežne filmove slobodno mu smanjite jednu ocenu.


Glavni adut ovog filma je – kamera, i to ne toliko zbog njenih kretnji, mada su i one više nego efektne (što bi se reklo – realno nemirne) već zbog filtera koji je korišten tokom snimanja. Naime, kompletan izgled filma zaista deluje retro, kao da je bukvalno nastao sredinom 70-ih godina prošlog veka. Fotografija je mutna, analogna, zrnasta a na njoj se vide i razni artefakti od vremešnosti (neki gledaoci tvrde da se istovetna oštećenja trake vide u kraćim loopovima ali to će malo ko primetiti čak i ukoliko je istina). Gledalac zaista ima utisak da posmatra nešto što je snimljeno pre skoro pola veka, a utisak upotpunjuje i specifična garderoba aktera. Snežna šuma snimana na ovaj način zaista izgleda vrlo jezivo, snežni ambijent deluje veoma bezizlazno a ono što se iz snega pomalja pri završnici filma deluje prilično košmarno. Jedna od retkih tehničkih zamerki je što zvuk ne prati retro standard slike, tj. zvuk koji čujemo je suviše jasan i kristalan, uvek se dobro čuje ma gde da je kamera i bez obzira da li likovi stoje u njenog blizini ili beže kroz snežnu šumu glavom bez obzira.


Ima tu i brojnih FF klišea (lik mora da snima čak i kada je u smrtnoj opasnosti jer se na kameri „nešto zaglavilo”) ali i suvišnih scena koje su tu samo da bi film posedovao nešto krvavo (amputacija noge). No, u okvirima found footagea Cold Ground je više nego uspelo ostvarenje pa ukoliko ste tolerantni na ovaj stil snimanja, ili ste se uželeli sada već deficitarnih horora snimanih u ovoj tehnici, a pri tome volite snežni ambijent, nema razloga da preskočite ovaj naslov.

+ izuzetan snežni ambijent Alpa
+ bezizlazna i hladna atmosfera
+ jezive scene; retro fotografija
— dosta found footage klišea
— preterivanja i neuverljivosti
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment