Saturday, July 31, 2021

You'll Like My Mother (1972)


Režija: Lamont Johnson
Uloge: Patty Duke, Rosemary Murphy, Richard Thomas
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0068005/
Trailer: https://youtu.be/MEIunqZ2ADE
Pogledajte još: See No Evil (1971)

Drugu polovinu snežnih opisa započinjemo jednim starijim filmom, iz prostog razloga što odavno nismo opisali neki takav. You'll Like My Mother je američki triler horor nastao po istoimenom delu spisateljice Naomi A. Hintze koja je poznata po pisanju misterija, paranormalnih trilera i gotskih horora. Ovaj film u najvećoj meri prati dešavanja iz knjige a jedina krupnija razlika je što se nepogoda u knjizi zvala poplava a u filmu je – snežna oluja.


Francesca Kinsolving je u drugom stanju a iz sunčanog Los Angelesa stiže u zavejanu Minnesotu kako bi posetila majku svog nedavno preminulog supruga. Francesca nikada nije upoznala svoju svekrvu i nada se kratkom ali ugodnom boravku u njenom velikom i starom zdanju koje se nalazi na šumom prekrivenoj periferiji. Međutim, dešava se potpuno suprotno: mlada trudnica ne nailazi na gostoprimstvo kod gospođe Kinsolving, koja je prema svojoj snaji, ali istovremeno i prema svom budućem unuku, veoma drska, hladna i negostoljubiva. Francesca biva spremna da još iste večeri napusti porodični dom svog pokojnog muža ali je u tome sprečava snežna mećava. Iako nije dobrodošla Francesca pristaje da prespava u jednoj od mnogobrojnih soba samo kako bi već sutradan otputovala svojoj kući. Međutim, stvari se preko noći komplikuju i Francesca postaje gotovo zatočenica dvorca Kinsolvingovih. Na površinu isplivavaju neke šokantne porodične tajne, neočekivani preokreti a jedinu pomoć ona može dobiti od svoje predobre ali mentalno zaostale svastike Kathleen.


Glavni kvalitet You'll Like My Mother su likovi, tačnije glumice koje nose uloge Francesce i gospođe Kinsolving. Patty Duke verno dočarava onižu trudnicu (u vreme snimanja filma ipak nije bila u drugom stanju jer se kao majka ostvarila godinu dana ranije), odlučnu u svojim namerama i nepokolebljivu bez obzira na opasnost koja se nadvila nad nju i njeno dete. S druge strane Rosemary Murphy u ulozi gospođe Kinsolving je uštogljena, aristokratskog držanja, hladna i bez ikakvih emocija, prilično jeziva, pogotovo kada vidimo da joj se nasuprot nje nalazi krhka Francesca koja je tik pred porođajem. Gospođa je hladna i prema svojoj ćerki Kathleen, devojkom sa posebnim potrebama, izuzetno dobrom osobom koja svu svoju ljubav upućuje ka mačkama ali je gotovo nema i sa njom se teško sporazumeva. Uz ovaj trojac u filmu se pojavljuje još nekoliko likova koje ćete otkriti što u početnoj što u kasnijoj fazi filma. Neki od likova potpadaju pod domen šokantnog preokreta, a sam preokret je takav da nije ni previše neočekivan. Sasvim se fino uklapa u vremenski period radnje, i u gotsko zdanje u kojem se dešava gotovo celokupan film.


Gotsko zdanje je autentično, zove se Glensheen i nalazi se negde u Minnesoti. Sagrađeno je početkom prošlog veka, sadrži čitavih 39 soba a da stvar bude još jezivija – pet godina nakon snimanja ovog filma u njemu se zaista desilo ubistvo, i to dvostruko. Sneg koji pada upotpunjuje ugođaj iako snežni ambijent ne vidimo tokom centralnog trajanje filma već samo u uvodnim i završnim sekvencama. Snežna mećava deluje veoma autentično ali ona u ovom filmu služi samo kao ograničavajući faktor koji onemogućava Francescino kretanje, da ne bi napustila dom Kinsolvingovih. You'll Like My Mother gotovo da ne sadrži strašne i brutalne scene a iako je u pitanju film koji se prikazivao u bioskopskim dvoranama deluje kao da je rađen za TV. Ipak, on ima da ponudi zanimljivu gotsku priču punu tenzije, i dosta napetih scena u svojoj središnjici koje mogu da preznoje gledaoca. U toj istoj središnjici vidimo i dosta suvišnih ali svakako nerealnih scena, i sve se one tiču bebe, ali pretpostaljam da je i u tom domenu film verno pratio radnju knjige tako da se tu ništa nije moglo učiniti.


You'll Like My Mother nudi retro priču punu misterije, klaustrofobične atmosfere i dobre glume pa ukoliko ste fan starih filmova koji se dešavaju u velikim kućerinama i dvorcima film bi vam se mogao svideti. Ukoliko pak više cenite specijalne efekte i brutalnosti ovaj film može biti suviše zastareo za vaš ukus.

+ Patty Duke i Rosemary Murphy
+ misterija, napetost, izolovanost
+ snežni ambijent i izgled dvorca
— nerealni kadrovi sa malom bebom
— ponekad prespor, ponekad prebrz
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment